ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΦΥΣΙΓΓΙΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γεια – χαρά Νικήτα!

Καιρό είχα να σου γράψω… Αυτήν τη φορά σκέφθηκα να σε ρωτήσω κάτι περί ασφάλειας περισσότερο, παρά περί βλητικής…

Εάν, λοιπόν, μας πέσει ένα άσκαστο φυσίγγι από την τσέπη ή τα χέρια, και έχουμε την ατυχία να χτυπήσει ακριβώς το καψούλι του σε κάτι μυτερό και σκληρό (πέτρα) στο έδαφος, τότε το φυσίγγι αυτό θα πυροδοτηθεί…; Και εάν ναι, είναι ικανό να μας τραυματίσει σοβαρά ή ακόμα και να μας σκοτώσει…; (Κατανοώ ότι είναι σπανιότατο το να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…!)

Σ’ ευχαριστώ πολύ Νικήτα! Καλές γιορτές να έχεις & πάντα με υγεία…!

Ν.Ρ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αμερικανική πυροσβεστική έχει εκδόσει αρκετά βίντεο για το φαινόμενο της ανάφλεξης φυσιγγίων εκτός όπλου.

Σε αυτά τα βίντεο φαίνεται η πυροδότηση φυσιγγίου 12αριού μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο. Η “έκρηξη” το φυσιγγίου είναι απλά μια τοπική εκτόνωση που δεν έχει δύναμη να σκίσει τα τοιχώματα του χαρτοκιβωτίου.

Από προσωπική πείρα (ήμασταν όλοι νέοι και άμυαλοι κάποτε!!!) μπορώ να πω ότι το συναρμολογημένο φυσίγγι στη φωτιά βγάζει ένα “παφ” χωρίς εκτίναξη σκαγίων ή άλλων υλικών.

Αλλά, επίσης από προσωπική πείρα, ξέρω ότι η συντριβή του καψυλλίου εκτός κάλυκα, όπως πχ όταν κτυπηθεί βίαια ανάμεσα σε δύο πέτρες, εκτινάσσει κομμάτια μετάλλου σε αρκετή απόσταση.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η πυροδότηση εκτός κάννης δεν είναι δραστικά επικίνδυνο φαινόμενο, αλλά καλό είναι να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας πάντα και να μην διακινδυνεύουμε καμία πυροδότηση που δεν προορίζεται για θήραμα ή νόμιμο στόχο.