ΚΑΛΗ ΤΟΥΦΕΚΙΑ;

Οι θιασώτες της μεγάλης συγκέντρωσης θα δουν την φωτογραφία και θα θαυμάσουν αυτή την “καλή τουφεκιά”. Ομως δεν είναι τουφεκιά λειόκαννου! Είναι η απεικόνιση μέσω υπολογιστή 2000 βολών με τόξο!

Ο τοξότης είχε σκοπό να ρίξει στο κέντρο του στόχου, ωστόσο οι βολές δεν πήγαν όλες κέντρο, είχαν μια κατανομή που έπιανε έναν αρκετά μεγαλύτερο κύκλο. Είναι ενδιαφέρον πως το σύνολο των βολών κατανέμεται στο στόχο, με πυκνότερο το κέντρο και αραιή την περιφέρεια. Αυτό το φαινόμενο της κατανομής των βολών είναι γνωστό στο πυροβολικό από πολύ παλιά. Είναι επίσης γνωστό φαινόμενο στον σταθερό στόχο και το έχει σχολιάσει ο Γάλλος βλητικός και στρατιωτικός ο Ζουρνέ.

Παρόμοιο φαινόμενο της κατανομής έχουμε και στο λειόκαννο και το σχολίασαν ερευνητές όπως ο Λάουρι και ο Τζόουνς. Τα πολλά σκάγια της μιας βολής συμπεριφέρονται όπως τις πολλές βολές του τοξότη της φωτογραφίας. Το συμπέρασμα που βγαίνει μπορεί να τεθεί απλοιποιημένο κάπως έτσι: με ότι και αν ρίξουμε, τα σκάγια μας στον πίνακα θα παρουσιάζουν μια κατανομή που είναι πιο πυκνή στο κέντρο από ότι είναι στην περιφέρεια. Τα ανοικτά τσοκαρίσματα θα δώσουν μια συνολικά πιο ανοικτή τουφεκιά, αλλά και αυτά θα έχουν πιο πυκνό κέντρο. Το πρακτικό και χρηστικό συμπέρασμα είναι ότι η ευστοχία εξαρτάται κυρίως από το που θα βάλει ο σκοπευτής το κέντρο της τουφεκιάς του. Εν κατακλείδι: η σκοπευτική επάρκεια είναι πιο χρήσιμη από την βλητική ανάλυση!