ΒΑΡΙΑ ΜΗ ΤΟΞΙΚΑ ΣΚΑΓΙΑ

Ο κύριος στο βίντεο δείχνει τις συγκεντρώσεις που είχε από γομώσεις σκαγίων νούμερο 9, σε όπλο 36άρι στις 20 και 30 υάρδες. Οι συγκεντρώσεις είναι πυκνές επειδή τα σκάγια ήταν βαρύτερα από τα μολυβένια, ήταν σκάγια από τάνγκστεν.

Οι πυκνές συγκεντρώσεις θα επιτρέψουν στον δημιουργό του βίντεο να κυνηγήσει αγριόγαλο φέτος με το 36άρι. Η βολή στον αγριόγαλο απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση καθώς οι βολές γίνονται στο κεφάλι του πουλιού. Το σώμα του θεωρείται άτρωτο στα μικρά μολυβένια σκάγια.

Για εμάς η σημασία τέτοιων πειραμάτων είναι διπλή, πρώτον επειδή αφορούν μη τοξικά σκάγια που αργά ή γρήγορα θα μας επιβληθουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και δεύτερον επειδή δείχνουν ότι η μετάβαση στα μη τοξικά δεν σημαίνει αναγκαστικά και την εξαφάνιση των μικρών διαμετρημάτων.

Τα μη τοξικά σκάγια είναι βασικά όσα σκάγια δεν περιέχουν μολύβι. Το μολύβι δηλητηριάζει μερικά υδρόβια πουλιά που το καταπίνουν στους βάλτους μαζί με άμμο και γαρμπίλι.

Σκάγια από σίδερο, τάνγκστεν, βισμούθιο και μίγμα τάνγκστεν και πολυμερικού υλικού έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι από τα βάρος.

Τα βάρη ανά κυβικο εκστοστό των διαφφόρων μετάλλων που χρησιμοποιούντα σε σκάγια είναι τα εξής:

Σίδερο- 7,86 γραμμάρια
Βισμοόυθιο- 9,60 γρ.
Τάνγκστεν με σίδερο- 10,30 γρ.
Τανγκστεν με πολυμερικό- 10,60 γρ.
Μολύβι- 11,10 γρ.
Hevi shot- 12 γρ.

Τα σκάγια Hevi shot είναι μίγμα τάνγσκτεν, σιδήρου και νικελίου. Εχοντας μεγαλυτερο βάρος ανά κυβικό εκατοστό από το μολύβει δίνει αυξημένη κινητική ενέργεια ενώ δεν παραμορφώνεται από τις πιέσεις στην κάννη και έτσι έχει μια πιο ευθεία πορεία, άρα και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Τα νέα αυτά μη τοξικά υλικά δεν είναι φτηνά, κάθε άλλο. Μπορούν όμως να αντικαταστήσουν το μολύβι και έτσι να δώσουν μια παράταση ζωής στα μικρά διαμετρήματα, κάτι που δεν ήταν εφικτό με τα σιδερέναι σκάγια.

Τα σιδερέναι σκάγια, λόγω του χαμηλού βάρους, δίνουν μειωμένη ενέργεια. Για να διτηρηθεί η κινητική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιηθούν ατσάλινα σκάγια κατά δύο νούμερα πιο μεγάλα από τα μολυβένια. Για παράδειγμα, για ένα θήραμα που απαιτείται νούμερο 6 μολυβένιο, πρέπει να πάμε σε νούμερο 4 ατσάλινο. Επιπλέον, για να έχουμε την ίδια πυκνότητα κατανομής θα πρέπει να έχουμε ίσο αριθμό σκαγίων, και εκεί εμφανίζεται το πρόβλημα: στην χωρητικότητα του κάλυκα των μικρών διαμετρημάτων. Στο διαμέτρημα 12 υπάρχει η επιλογή του σούπερ μάγκνουμ για αυξημένη χωρητικότητα, στα μικρά διαμετρήματα, από το 16 και κάτω, δεν υπάρχουν σούπερ μάγκνουμ.

Αυτό το πρόβλημα λύνουν τα βαριά σκάγια. έστω και αν αυτό γίνεται με βαρύ χρηματικό τίμημα. Τουλάχιστον γίνεται και έτσι δεν καταδικάζονται σε αχρηστεία τα μικρά διαμετρήματα.