ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 371

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ CASTELLANI

Καλησπέρα σας!
Έχω στα χέρια μου για λογαριασμό ενός φίλου, ένα πλαγιόκανο castellani cardone VT, για επισκευή. Έχει ένα σπασμένο δισκελές ελατήριο και αναρωτιέμαι που μπορώ να το βρω σαν ανταλλακτικό.
Είδα σε σχόλια πως γνωρίζετε τα όπλα αυτά και είπα να ρωτήσω.
Κάθε βοήθεια πολύτιμη, σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η βιοτεχνία Castyellani έκλεισε πριν πολλά χρόνια. Ομως τα ελατήρια V που χρησιμοποιούσε σε διάφορα μοντέλα της ήταν αγορασμένα έτοιμα. Υπάρχει το κατάστημα Omps που πουλά ανταλλακτικά για ιταλικά όπλα και εκεί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρχουν ελατήρια που ταιριάζουν. Η Omps έχει ιστοσελίδα εδώ: https://www.omps2.it/en/

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ Ή ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ

Γειά σας κύριε Κυπριδημε θα ήθελα να μάθω τι διφορούμενες έχει ένα σκοπευτικα από ένα κυνηγετικο της ίδιας μάρκας για παράδειγμα το beretta silver pigeon 1 με το silver pigeon 1 sporting . Είναι η μόνη διαφορά η ριγα που είναι πιο πλατιά η έχουνε διάφορα και οι κανες και η βάση είναι μήπως πιο ενισχυμένες . Και αν χρσημοποιησουμε το κυνηγετικο στο σκοπευτηριο για αρκετό διάστημα θα ανταπεξελθει η θα αρχίσει να κουνάει κτλ. Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα σκοπευτικά μοντέλα συνήθως έχουν βάσεις με πιο χοντρά τοιχώματα για αντοχή στην παρατεταμένη χρήση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κυνηγετικό μοντέλο θα κουνήσει ρίχνοντας στο σκοπευτήριο μερικές πούλες. Αν όμως η σκοπευτική χρήση είναι έντονη, πχ αρκετές πούλες τρεις φορές την εβδομάδα, που στο Τραπ για παράδειγαμ μπορεί να σημαίνει χίλια φυσίγγια την εβδομάδα, συν τα ανοιγοκλεισίματα τότε καλό είναι να επιλέγεται το σκοπευτικό μοντέλο.

ΚΟΝΤΑΚΙ ΙΖ54

αλαγη λόγο σπασμένου κοντακίου ταιριάζει από άλλο μοντελο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς όχι, το μοντέλο 54 έχει ίσια γραμμή επαφής μεταξύ κοντακιου και βάσης καθώς και εγκάρσια βίδα στήριξης του κοντακιου στη λαβή. Τα μεταγενέστερα μοντέλα 58 και 43 έχουν κυρτή γραμμή επαφής μεταξύ βάσης και κοντακιού και στηρίζονται με τζαβέτα.

Είναι πιθανό κάποια καταστήματα που έφερναν το μοντέλο 54 όταν αυτό ήταν σε παραγωγή, όπως πχ η εταιρεία Παπαδόπουλος στην Θεσσαλονίκη, ή η Παπαδάκης ΑΕ στην Αθήνα να έχουν κάποιο παλιό στοκ ανταλλακτικών.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αγαπητέ Νικήτα χαιρετώ. Πρώτη φορά επικοινωνώ μαζί σου αν και θεωρώ ότι σε γνωρίζω αρκετά καλά μέσα από την πολύτιμη αρθογραφία σου. Με εμπιστοσύνη στις γνώσεις σου ζητώ και προσωπικά τις συμβουλές σου.

1. Δίκανο TOZ54 εξωσφυρο σε άριστη κατάσταση από το μερακλή πατέρα μου που πριν ένα χρόνο τριγυρίζει στα κυνηγοτοπια του ουρανού. Έχει σφραγίδα χρήσης 700bar. Ποιες οι πιέσεις δοκιμής και δεδομένου ότι τα φυσίγγια 70mm που δεν υπερβαίνουν τα 740bar δεν υποχρεούται να αναγράφεται max bar, πόσο ασφαλής είναι η χρήση αυτών πάντα σε βάρη 32-34 gr;
2. BETTINSOLI DIAMOND 2001 με θαλάμες 70mm και σφραγίδα κατασκευής BH, δηλαδή 1996, με δύο αστέρια έχει δοκιμή 1200 ή 1370bar; Δεν χρησιμοποιώ φυσίγγια πάνω από 34gr αλλά επειδή έχει εξαιρετικά γκρουπαρισματα με μονοβολα και πολλά πλέον αναγράφουν 1050bar, είναι ασφαλής η χρήση αυτών.

3. Mossberg 835. Η απαγόρευση χρήσης slugs, όπως γράφει η κανη αφορά μειωμένη απόδοση λόγω μεγάλης διαμέτρου ή επικινδυνότητα; Επειδή δεν κατέστη δυνατόν να βρω στην αγορά κανη slug, θα ήθελα να γνωρίζω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την υπάρχουσα για μονοβολα ίσως με κάποιο συγκεκριμένο τσοκ.

Ζητώ συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις και εύχομαι υγεία και δύναμη.
Ευχαριστώ.
Γρηγόρης Αυγερινοπουλος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ΤΟΖ54 δεν έχει πρόβλημα με κανονικά φυσιγγια των 740 bar. Η ένδειξη 700mpa δείχνει τις πιέσεις που δέχεται σε καθημερινή χρήση. Η δοκιμή του ήταν στις 900 πιέσεις. Οταν άλλαξαν οι κανόνες δοκιμής στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είδαμε μια μετάβαση από το παλιό σύστημα μετρήσεων με μολυβένιους κυλίνδρους (crusher) σε πιεζοηλεκτρικά μέσα. Αυτή η μετάβαση κατέληξε στην αλλαγή των καταγραφόμενων πιέσεων παρότι τα φυσίγγια δοκιμής ήταν τα ίδια.

Το Bettinsoli σας δοκιμάστηκε στις 1370 πιέσεις.

Η Mossberg δηλωνει ότι τα μοντέλα της με διευρυμένο αυλό δεν πρέπει να ρίχνουν μονόβολα διότι, όπως λέει στην ιστοσελίδα της, ο διευρυμένος αυλός δεν προσφέρει την απαιτούμενη ακρίβεια βολής, και επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να μείνει κάποιο μονόβολο στην κάννη. Ακούγεται κάπως τραβηγμένο αυτό, αλλά αν το δηλωνει η εταιρεία που κατασκεύασε την κάννη τότε υποθέτουμε ότι έκανε δοκιμές και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.