ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΝ ΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕ

 

Κόντρα στην “οικολογική” μυθολογία ότι κανένα είδος της Φύσης δεν μπορεί να εξαφανίσει άλλο είδος, μια μελέτη υπογεγραμμένη από δεκάδες επιστήμονες, με επικεφαλής τον Nick D. Holmes ζητά την ριζική εξόντωση των ξενικών ειδών για να σωθούν εκατοντάδες απειλούμενα είδη σε πολλά νησιά του πλανήτη.

Οι μελετητές αναφέρουν την καταστροφική δράση τεσσάρων κυρίως ειδών που μεταφέρθηκαν στα νησιά όπου ενδημούν τα απειλούμενα είδη. Οι τέσσερις απειλές είναι οι αρουραίοι, οι αδέσποτες γάτες, τα κατσίκια και τα γουρούνια.

Δικά μας νησιά ανάμεσα στα 169 παγκοσμίως που χρήζουν αφαίρεσης των καταστρεπτικών ξενικών ειδών για να σωθούν σπάνια πουλιά.

Η πρόταση των μελετητών είναι να αφαιρεθούν αυτά τα τέσσερα είδη ώστε να επιβιώσουν και να ανακάμψουν τα απειλούμενα που αποτελούν λεία των ξενικών ειδών. Ανάμεσα στα νησιά είναι και μερικά ελληνικά όπως δείχνει ο χάρτης που συνοδεύει την μελέτη.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έχουν ήδη εφαρμόσει προγράμματα εξόντωςη αρουραίων και γάτων σε νησιά όπως το νησία Campbell, Rat Island και άλλα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο πληθυσμός μερικών αρπακτικών πτηνών πχ στο Rat Island της Αλάσκας αυξήθηκε κατά 3000 τοις εκατό σε δύο χρόνια.

Μερικοί δικοί μας ορνιθολόγοι, σε κατ’ιδίαν συζητήσεις, δηλώνουν ότι σπάνια είδη της πτηνοπανίδας που ενδημούν στα νησιά έχουν οξύ πρόβλημα από τα ίδια τέσσερα είδη που αναφέρει ο Holmes και οι συνεργάτες του, και ειδικά από τον αρουραίο. Αλλά δημόσια δεν αναφέρουν την διαπίστωση τους διότι φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους μανιακούς της οικολογίας. Με φανατικούς που συνδέονται με την διεθνή σκληροπυρηνική οικολογική-ζωοφιλική κάστα που επιμένει ότι “οι ποντικοί έχουν δικαιώματα”.