ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Ο πρόεδρος της ορνιθολογικής παραδέχθηκε σε σχόλιο του προς την Καθημερινή ότι οι οικολογικά ευαίσθητες βραχονησίδες μας στο Αιγαίο έχουν πρόβλημα τρωκτικών.

“Μπορεί σε πολλούς ανθρώπους να φαίνονται σαν άχρηστοι βράχοι στη μέση του πουθενά, είναι όμως πολύτιμες εστίες βιοποικιλότητας, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο απειλούμενα είδη και οι οποίες ήδη δέχονται μεγάλη πίεση από την υπερβόσκηση και τα τρωκτικά” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Η δήλωση αφορούσε την προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες του κεντρικού Αιγαίου.

Γιατί είναι πρόβλημα τα τρωκτικά στις βραχονησίδες; Την απάντηση την δίνει ένας πρώην πρόεδρος της ΕΟΕ που δήλωνε ότι οι μεν ορνιθολόγοι ήξεραν το πρόβλημα αλλά δεν μπορούσαν να προβούν σε καταπολέμηση των τρωκτικών διότι υπήρχε αντίθεση από τους ζωόφιλους που είχαν παρεισφρήσει στην ΕΟΕ.

Αλλού, πχ στη Νέα Ζηλανδία, που δεν έχουν τέτοια κολλήματα κατάφεραν να αφανίσουν τα ξενικά τρωκτικά από νησιά-καταφύγια των πουλιών. Στο νησί Κάμπελ, (βλέπε χάρτη) που απέχει 700 χιλιόμετρα από το πιο νότιο μεγάλο νησί της Νέας Ζηλανδίας, σε τρία χρόνια εξάλειψαν τους αρουραίους. Το νησί έχει έκταση 113 000 στρέμματα. Οι δικές μας βραχονησίδες απέχουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την Στερεά, έχουν πολύ μικρότερη έκταση, άρα αν υπήρχε θέληση μπορούσαν να μετατραπούν σε ασφαλή καταφύγια της “απειλούμενης” πτηνοπανίδας, πολύ πιο γρήγορα και φθηνά από ότι η νήσος Καμπελ. Λεφτά υπήρχαν από τις επιδοτήσεις (αλλά πήγαν σε “μελέτες”). Αλλά υπερίσχυσαν οι ιδεοληπτικοί που πιστεύουν ότι οι αρουραίοι έχουν δικαιώματα και δικαιούνται να τρώνε αυγά σπάνιων πουλιών.