ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΝΗΣ ΑΕΡΟΒΟΛΩΝ

Νικήτα καλησπέρα! Καλά να είσαι…!

Αναρωτιέμαι εάν το μήκος της κάννης σε ένα αεροβόλο έχει κάτι να προσδώσει στην ταχύτητα της βολίδας (και άρα στη δύναμή της) και στην ευθυβολία ή ακρίβεια της βολής…

Για παράδειγμα, κατέχω δύο σπαστά, magnum, gas ram αεροβόλα: το ένα (Hatsan 135 carnivore .30 cal) διαθέτει κάννη μήκους 26 (μόλις) εκατοστών και το άλλο (Weihrauch HW90 .25 cal) κάννης μήκους 50 πόντων. Πάντως μια χαρά ρίχνουν και τα δύο τους από κάθε άποψη…! Προς τι, λοιπόν, αυτή η τεράστια διαφορά στο μήκος κάννης μεταξύ τους…;

Ευχαριστώ πολύ!

Ν. Ρεντίφης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα αεροβόλα ελατηρίου το μήκος κάννης δεν είναι κρίσιμο, ή να το θέσουμε αλλιώς: μετά από ένα μήκος κάννης το πρόσθετο μήκος δεν προσφέρει αύξηση ακρίβειας ή ταχύτητας. Το ίδιο ισχύει και για αεροβόλα με gas ram.

Πριν πολλά χρόνια, όταν μεσουρανούσαν τα αεροβόλα ελατηρίου στην Ολυμπιακή Σκοποβολή μέλη της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας έκαναν πειράματα μειώνοντας το μήκος κάννης των πιστολιών Feinewerkbau φτάνοντας μέχρι και στο μισό μήκος. Οχι μόνο δεν είχαν απώλειες, αλλά αύξησαν την ακρίβεια του πιστολιού.

Αυτά, στο σύστημα ελατηρίου που συμπιέζει μικρό σχετικά όγκο αέρα. Στα προσυμπιεσμένα όπου η ποσοτητα αέρα που περνά στην κάννη είναι αυξημένη το μήκος κάννης παίζει ρόλο. Εκεί χρειάζεται όσο μήκος παίρνει για πλήρη εκμετάλλευση της ώθησης που δίνει ο αέρας μέσα στην κάννη. Από τον ήχο και μόνο της βολής με προσυμπιεσμένο καταλαβαίνει κανείς αν ο αέρας έχει κάνει δουλειά. Αν η κάννη είναι κοντή και ο αέρας βγαίνει με πίεση από το στόμιο τότε έχουμε και ανάλογα δυνατό ήχο. Σε τέτοια περίπτωση ενδείκνυται μείωση της ισχύος, δηλαδή της ποσότητας αέρα που περνά στην κάννη, ή, επιμήκυνση της κάννης για καλύτερη εκμετάλλευση του αέρα.