ΠΑΡΝΗΘΑ, ΛΥΚΟΙ, ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

Πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ Βιόσφαιρα μας λέει ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν 1200 ελάφια περίπου, πάνω από 30 λύκοι, και πάνω από 930 αγριογούρουνα. Επίσης εντοπίστηκαν αγέλες αδέσποτων σκύλων καθώς και δείγματα υβριδίων λύκου και σκύλου.

Οι μελετητές καταγράφουν την ανησυχία τους για την επίδραση του λύκου στον πληθυσμό του ελαφιού. Λενε ότι η αρπακτικότητα του λύκου επηρεάζει το ελάφι σε σημείο που ο πληθυσμός του ίσως να μειώνεται.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού έρχονται άλλες μελέτες που λένε ότι θηρευτές των ελαφιών δεν είναι μόνο τα σαρκοβόρα αρπακτικά όπως ο λύκος. Ο παμφάγος αγριόχοιρος δεν λέει όχι σε ένα ελαφάκι όπως δείχνει η φωτογραφία από συνάδελφο κυνηγό. Από την Αυστραλία έχουμε επίσης καταγραφές τεράστιων ζημιών σε κοπάδια, πάντα από τους παμφάγους αγριόχοιρους.

Μερικοί πιστεύουν ότι ο λύκος μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό του αγριόχοιρου. Προφανώς δεν έχουν δει τα δύο ζώα δίπλα δίπλα για να συγκρίνουν μέγεθος, βάρος και οπλισμό του καθενός. Ο αγριόχοιρος δύσκολα γίνεται βορά λύκων. Το συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι σε καθεστώς προστασίας, όπως ισχύει στην Πάρνηθα και τον γύρω χώρο, όλοι θα βγουν κερδισμένοι εκτός από τα ελάφια, τα κοπάδια και ενδεχομένως τα ήμερα σκυλιά και γατιά των περίοικων.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον!