ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 388

ΠΑΛΙΑ Α-5

Καλησπέρα κύριε Νικήτα. Το όπλο που σας στέλνω φωτογραφίες πιο κάτω, το κληρονόμησα από έναν αγαπημένο μου θείο. Θα ήθελα να μάθω για αυτο το όπλο που το είχε ο θείος μου από μικρό παιδί, αλλά είχε χρόνια να το κυνηγήσει. Η φθορά είναι πολύ μεγάλη για αυτό θα πάρει την θέση που του αξίζει στην βιτρινα. Σας ευχαριστώ για όσες απαντήσεις και αν μου δώσετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η καραμπίνα που σας άφησε ο θείος σας είναι η παλιά καλή Α-5 της Browning. Ηταν σε παραγωγή για έναν αιώνα περίπου και πέρασε κάποιες αλλαγές στην κατασκευή της. Η δική σας είναι από την πρώιμη εποχή όταν η ασφάλεια ήταν τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος του υποφυλακτήρα. Σε μεταγενέστερα μοντέλα μετακινήθηκε και έγινε εγκάρσιο κουμπάκι πάνω στον υποφυλακτήρα.

Η παραγωγή της Α-5 ξεκινησε το 1903 στο Βέλγιο. Μέχρι το 1939 η αρίθμηση που εφάρμοζε η εταιρεία ήταν βασισμένη στη λογική και έτσι είναι εύκολο να βρούμε ότι η δική σας κατασκευάστηκε το 1927. Δεν δημοσιεύουμε τον αριθμό για λόγους ασφάλειας. Η κατασκευή της ήταν εξ ολοκλήρου στο Βέλγιο στο εργοστάσιο της Fabrique National, FN.

Η Α-5 είναι εξαιρετικά ανθεκτικό όπλο και μπορεί να ανακαινιστεί και να δώσει πολλά χρόνια κυνηγετικής χρήσης. Ωστόσο επειδή είναι κάπως περίπλοκος μηχανισμός θα χρειαστεί μάστορας που ξέρει αυτά τα όπλα και τα ανταλλακτικά θα έχουν κάποιο κόστος.

Μια σημείωση για το θέμα της βιτρίνας. Τα όπλα επιβάλλεται να φυλάσσονται σε ερμάριο ασφαλείας. Η βιτρίνα για να θεωρείται ερμάριο ασφαλείας πρέπει να έχει ανάλογη αντοχή με ένα μεταλλικό ερμάριο, δηλαδή μεταλλικό σκελετό και αλεξίσφαιρο τζάμι. Προσέχουμε τα ρούχα μας που λέει η παροιμία.

BAIKAL MP18 ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ

Γειά σας κ. Νικήτα! Στα μέσα τπυ φθινοπώρου σκέφτομαι να πάρω το μονόκανο τις baikal mp18m.Αν μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας, αν αξίζει η αγορά του λόγω του οτι είναι πολύ φθηνό ή να έδινα τα διπλάσια για την αγορά του mp43m.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από τους λόγους της επιλογής ενός μονόκαννου. Αν το κάνετε για λόγους οικονομίας μόνο, τότε θα βλέπετε πάντα το μονόκαννο ως ένα είδος “καταδίκης” και μόνιμο μειονέκτημα. Αν συνειδητά το επιλέγετε διότι θέλετε να κυνηγάτε με μονόκαννο τότε αλλάζει το θέμα.

Αν το μοναδικό κριτήριο είναι η οικονομία τότε θα ήταν καλύτερα να προτιμήσετε το δίκαννο. Θα έχετε ένα όπλο που δεν θα σας προξενεί την αίσθηση του “συμβιβασμού”.

Αν ανήκετε στην ισχνή μειοψηφία κυνηγών που επιλέγουν το μονόκαννο τότε θα βρείτε πολλά άρθρα βάζοντας τις λέξεις μονόκαννο και ΙΖ18 στο ψαχτήρι της Οπλογνωσίας.

 

ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ INGRAM

καλημέρα θα ήθελα να μάθω για ένα όπλο που ήλθε στην κατοχή μου ένα μονόκαννο ingram cal 12. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να βρω κάτι για την προέλευση του. Ευχαριστώ εκ το προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το όνομα Ingram έχει εμφανιστεί σε όπλα από διάφορες χώρες. Στα λειόκαννα υπάρχει ο Σκωτσέζος κατασκευαστής Charles Ingram από τη Γλασκώβη που έφτιαχνε όπλα πρώτης ποιότητας.

Υπάρχει επίσης και αμερικανική εταιρεία Ingram γνωστή για τα υποπολυβόλα της, που όμως κατά καιρους κατασκεύασε και άλλους τύπους όπλων.

Χωρίς άλλα στοιχεία και μόνο με το όνομα δεν βγαίνει συμπέρασμα για το μονόκαννο σας.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΜΕ ΚΑΝΝΗ 76 ΕΚ.

Κυριε Νικητα γεια σας. Τον Νοεμβριο θα αγορασω μια καραμπινα με καννη 76 cm. Σκέφτομαι τα τσοκ εσω-εξω για να τα αλλαζω με το χερι… γιατι καποτε θα ξεχασεις το κλειδι στο σπιτι γιατι αλλαξες σακιδιο. Σε μια μακρυα καννη μηπως το επι πλεον βαρος την κανει πολύ εμπροσθοβαρη και πρεπει να το αποφυγω ?? Δεν ξερω καποιον να δοκιμασω.
Φιλικα Νικος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν έχετε πρόσβαση σε μια καραμπίνα με κάννη 66 ή 71 εκατοστών κάνετε το παρακάτω πείραμα. Κολλήστε με κολλητική ταινία κάποιο βάρος 100 γραμμαρίων στο στόμιο. Τόσο περίπου βάρος προσθέτουν το μήκος της κάννης συν τη ρίγα και το τσοκάκι σε μια καραμπίνα οι κάννες των 76 εκατοστών, και δείτε πως αισθάνεστε κατά την επώμιση. Το θέμα είναι ότι αυτό το βάρος είναι στο άκρο της κάννης και έχει μεγάλη επίδραση στο ζύγισμα και στην αίσθηση επώμισης.

Με την καραμπίνα ΑΔΕΙΑ βέβαια, και το βάρος στο στόμιο κάνετε μια επώμιση και συγκρίνετε το ζύγισμα με και χωρίς το βάρος.