ΝΕΑ ΚΑΜΙΝΕΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ 36άρι

Αριστερά το παλιό καμινέτο, δεξιά το νέο.

Πριν κάτι χρόνια ο φίλος μου Χρήστος Χατζιώτης μου έδωσε ένα τουφεκάκι 36άρι, εγγλέζικο, με κοκόρια και φωτιές “χερσόνησο”.

Πρόκειται για κουκλί δικαννάκι που όμως είχε δει σκληρή χρήση στη ζωή του. Οι κάννες έχουν τις αναπόφευκτες διαβρώσεις για ένα παραμελημένο 36άρι, αλλά πιο άμεσο πρόβλημα ήταν τα καμινέτα, οι βιδωτές βάσεις για τις βελόνες.

Από τα πολλά κτυπήματα των κοκόρων στα καμινέτα είχαν διαλυθεί οι βόλτες και τα καμινέτα έβγαιναν με απλό τράβηγμα με το χέρι. Ήταν αδύνατο να βγει κυνήγι ένα κοκοροτούφεκο με χαλαρά καμινέτα.

Έψαξα από εδώ, έψαξα από εκεί, καμινέτα με αγγλικό σπείρωμα δεν βρίσκονταν. Η βίδα έχει διάμετρο 17/64 της ίντσας (διαστροφή αυτά τα κλάσματα της ίντσας!) και 24 βόλτες ανά ίντσα. Κανένας δεν φτιάχνει πια κολαούζα με αυτή τη διάμετρο και σπείρωμα. Μόνο κάτι μοντελιστές τρένων τα χρησιμοποιούν και κάθε τι που φτιάχνεται από τους κατέχοντες τα εργαλεία πληρώνεται χρυσό.

Το νέο κυλινδρικό καμινέτο εφαρμοσμένο στη βάση.

Όμως η τύχη ευνόησε ένα πείραμα και το σπείρωμα στη βάση δέχτηκε βίδα Μ7 με σπείρωμα 1 χιλιοστό. Το θέμα τώρα ήταν να βρεθούν μετρικά καμινέτα. Αμ δε! Δεν βρέθηκε τίποτε στα καταστήματα που είχαν λίγα ανταλλακτικά με σπείρωμα Μ7 επί 1.

Βρέθηκε όμως ένα θαρραλέος τορναδόρος που δέχτηκε να φτιάξει δύο καμινέτα κυλινδρικά, χωρίς τις εξάγωνες κόγχες της έξω μεριάς. Τα έφτιαξε και αντί για εξάγωνη άκρη που δέχεται κλειδί έκανα μια εγκοπή που δέχεται κατσαβίδι. Η λίμα του ελβετικού σουγιά έκοψε τις εγκοπές μια χαρά.

Τα νέα καμινέτα έχουν μεγάλη επιφάνεια έτσι θα αντέξουν τα κτυπήματα της σφύρας, ενώ στην άλλη άκρη έχουν μεγάλη πατούρα και πατούν σωστά στη βάση, δηλαδή το κτύπημα δεν το δέχονται οι σπείρες που βιδώνουν στη βάση.

Νέο δίπλα από το φθαρμένο παλιό καμινέτο. Η μεγαλύτερη επιφάνια και το πιο ανθεκτικό υλικό υπόσχονται διάρκεια!

Δύο ελατήρια από στυλό επαναφέρουν τις βελόνες.

Και το 36αράκι είναι πλέον λειτουργικό και έτοιμο για δράση.