ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 397

ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΣΗ BENELLI

Κύριε Νικήτα καλησπέρα.
Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την λεπτομερή απάντηση σας όσον αφορά τους κωνικους αυλούς.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχω στην κατοχή μου και κυνηγάω αποκλειστικά με ένα όπλο αδράνειας.Συγκεκριμενα ένα benelli supersport.Το χρησιμοποιώ σε όλα μου σχεδόν τα κυνήγια και στο σκοπευτήριο.Την περασμένη εβδομάδα πήγα για ένα τριήμερο κυνήγι στο Δέλτα του Έβρου και έριξα αρκετά φυσίγγια με υψηλές πιέσεις(36,38,40,42gr).Καθαρίζοντας χθες το όπλο βρήκα μέσα στην βάση κάποια ψιλά ρινίσματα που υποψιάζομαι μετά τον έλεγχο που έκανα ότι προέρχονται από την βάση.Δηλαδη το σημείο που τερματίζει το κλείστρο πίσω στη βάση όταν το όπλο εκπυρσοκροτει.Επειδη δείχνω επιμέλεια στο καθάρισμα δεν έχει ξαναπαρατηρηθει κάτι παρόμοιο ένα χρόνο τώρα(το επανατατικο ελατήριο είναι αλλαγμένο πριν από 4 μήνες).
Είναι κάτι ανησυχητικό που θα πρέπει να διορθωθεί ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ρινίσματα σημαίνει αφαίρεση μετάλλου από κάποιο σημείο. Το πιο πιθανό αίτιο για την εμφάνιση ρινισμάτων είναι η τριβή μεταξή τμημάτων. Ενδεχόμενα κάποια ατσάλινο τμημα τρίβεται με κάποιο αλουμινένιο και παράγει ρινίσματα. Στις καραμπίνες τριβή ατσαλιού με αλουμίνιο έχουμε από την κίνηση του κλείστρου και από την κίνηση των ατσάλινων τμημάτων του πυροδοτικού μηχανισμού πάνω στη σκανδαλοθήκη.

Αφαιρέστε την σκανδαλοθήκη και δείτε αν υπάρχουν σημεία γυμνά, ένδειξη πρόσφατης τριβής και φθοράς, κάνετε το ίδιο και για τα σημεία της βάσης που έρχονται σε επαφή με το κλείστρο.

Δείτε επίσης το πίσω μέρος της βάσης όπου τερματίζει το κλείστρο. Ενδέχεται και εκεί να έχει προκληθεί θραύση και να έχουν μείνει μερικά κομμάτια στη βάση.

Το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό από την άποψη κινδύνου ρήξης. Είναι όμως κάτι που δεν πρέπει να αφεθεί να δρα ενεξέλγκτα. Η διόρθωση εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται η τριβή ή θραύση.

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΚΑΝΝΗΣ

Γειά σας κύριε κυπριδημε επικοινωνώ από Φλώρινα έχω στην κατοχή μου ένα πλαγιοκαννο μάρκας browning marixa made in Spain περιοχή Eibar Ισπανίας έτσι γράφει πάνω στην κάννη ήταν του παππού μου και έμεινε σε εμένα ολοκαίνουριο δεν είναι Magnum είναι απλό δικανο έχω το εξής πρόβλημα κάποιος ίσως όταν ήταν στην κατοχή του παππού το πήρε κάποιος και έριξε όπως έχω καταλάβει Magnum σφαίρες με αποτέλεσμα η μία ή κάννη μπροστά να έχει διογκωθεί ελαφρώς τι μπορώ να κάνω;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Θα περιμένω σύντομα νέα σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διόγκωση της κάννης με τη μορφή περιμετρικού δακτυλίου είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα κάποιας έμφραξης. Η υπερβολική πίεση έχει άλλα αποτελέσματα, πολύ πιο καταστροφικά.

Η διόρθωση της διόγκωσης γίνεται με την εισαγωγή στο εσωτερικό της κάννης μια καλίμπρας, ενός μεταλλικού κλυλίνδρου, ίσου με την διάμετρο του αυλού. Μετά σφυρηλατείται με μολυβένιο ή μπρούτζινο σφυρί η κάννη εξωτερικά ώστε το μέταλλο να στρώσει.

Η δυσκολία στα δίκαννα όπλα με ρίγες, όπως το δικό σας, είναι ότι ενδέχεται η διόγκωση να έχει επηρεάσει το σημείο ανάμεσα στις κάννες. Αυτο το σημείο δεν είναι προσβάσιμο και δεν μπορεί να επανέλθει με την απλή σφυρηλάτηση. Ας δούμε όμως πρώτα το απλό ενδεχόμενο, και μετά βλέπουμε για το πιο περίπλοκο.