ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 398

ΑΤΥΠΗ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Πολλες φορες σε ελλειψη ενδιαφεροντος σε κυνηγι λογω ανυπαρξιας θηραματων, ειναι παρανομο να ασκουμαι σε σκοποβολη επι εαφους σε μια πλαγια βουνου που κυνηγω, με ολα τα δυνατα μετρα ασφαλειας?
Δηλαδη δεν ειναι η ιδια πιθανοτητα ατυχηματος αν κυνηγω αγριοχοιρους?
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από την “εγκατάσταση” που θα χρησιμοποιήσετε και την διάθεση του θηροφύλακα που θα σας ελέγξει.

Αν πρόκειται για κάτι εφήμερο, πχ ένα χαρτόνι στο έδαφος, είναι μάλλον απιθανο να βρεθεί θηροφύλακας που θα επικαλεστεί άσκοπους πυροβολισμούς κλπ.

Αν χρησιμοποιήσετε εκτοξευτήρα δίσκων τότε υπάρχει κίνδυνος να το εκλάβει κάποιος ως απόπειρα κατασκευής παράνομου σκοευτηρίου. Μιλώ από προσωπική πείρα. Με απείλησαν με μήνυση όταν είχα στήσει μια ερασιτεχνική μηχανή στα Μεσόγεια.

ΕΠΙΝΙΚΕΛΩΜΕΝΑ ΣΚΑΓΙΑ

Χαίρεται κ. Νικήτα, μπορείτε να μου πείτε εάν όλα τα όπλα (και παλαιά 80s) 70 χιλιοστών μπορούν να ρίξουν άφοβα φυσίγγια με επίνικελωμενα/επιχαλκωμενα σκάγια/δράμια εννοείται 70 χιλιοστών…
Σας ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η επιμετάλλωση σε ΜΟΛΥΒΕΝΙΑ σκάγια και δράμια δεν επηρεάζει την σκληρότητα των σκαγίων. Παραμένουν μαλακά και υποχωρούν όταν περνούν από τσοκ. Αρα αν μιλάμε για ΜΟΛΥΒΕΝΙΑ δεν είναι επικίνδυνα. Στα μολυβένια η επιμετάλλωση γίνεται για πρόληψη της μεταξύ τους συγκόλλησης, αυτό που λέμε συσσωμάτωση.

Τονίζεται το μολυβένια διότι ίσως να υπάρχουν ατσάλινα που έχουν υποστεί επιμετάλλωση για προστασία από σκουριά.

Κυνηγώ εδώ και μερικά χρόνια αγριόχοιρο, και θα ήθελα την γνώμη σας,
σχετικά με ποια δράμια είναι καταληλότερα για αυτού του είδους το κυνήγι.
Έχω την Bnelli M2 και θέλω ένα φυσίγγι αξιόπιστο και προσιτό στην τιμή.
Η περιοχή που κυνηγώ είναι σχετικά πυκνή σε βλάστηση γι αυτό και ρωτάω για δράμια.
Ευχαριστώ πολύ.

ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΕ VINCI

Χαίρετε και συγχαρητήρια για την γνώση που μοιράζετε. Είμαι κάτοχος μιας καινούργιας Benelli Nova με κάννη slug, λεία, χωρίς τσοκ, με θαλάμη 89mm. Το εγχειρίδιο του όπλου επιτρέπει ατσάλινα σκάγια, με κατάλληλα ανοιχτά τσοκ (μέχρι μισό), αλλά φοβάμαι ότι αυτά δεν αφορούν την κάννη slug. Η κάννη μου έχει εσωτερική διάμετρο περίπου 18,1mm δηλαδή είναι στενή και επιπλέον δεν αναγράφει “steel shot” ούτε βλέπω σφραγισμένο κάποιο σύμβολο “fleur de lis” δηλαδή “λουλούδι”. Οι ερωτήσεις μου είναι: (α) Κατά την γνωμη σας μπορώ να ρίξω ατσάλινα σκάγια (ψιλά, μέχρι 4mm); (β) Τα φυσίγγια (Nsi 32gr ν.5) αναγράφουν “high performance steel shot”, διάβασα ότι αυτό είναι προδιαγραφή με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα όπλα, ισχύει; (γ) Τα φυσσίγγια (Lambro 36gr ν.2) που αναγράφουν “steel shots type B” είναι κάτι σκληρότερο; (δ) Σας στέλνω φωτογραφία τις σφραγίδες της κάννης, λένε κάτι ιδιαίτερο; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια δεν υποβάλλουν την κάννη σε αυξημένες πιέσεις. Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι κατά την διάβαση από το τσοκ. Εκεί, επειδή τα ατσάλινα δεν παρμορφώνονται όπως τα μολυβένια, μπορούν να προξενήσουν διόγκωση της περιοχής του τσοκ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει και η προειδοποίηση στο εγχειρίδιο. Εφόσον η εταιρεία εγκρίνει την χρήση ατσάλινων, αυτή η έγκριση βαρύνει περισσότερο από την σφραγίδα. Αλλωστε τα όπλα Benelli περνούν από εργοστασιακή δοκιμή σε πιέσεις υψηλότερες από τις πιέσεις που στη συνέχεια υφίστανται στην Τράπεζα Δοκιμών.

ΟΠΛΟ ΚΡΟΤΟΥ ΔΕΝ ΟΠΛΙΖΕΙ

Πιστόλι αφέτη παρουσιάζει πρόβλημα στην όπλιση. Οταν τραβηχτεί ο κόκορας δεν τον σσυγκρατεί η σχαστηρία. Πως διορθώνεται το πρόβλημα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα πιστόλια κρότου δεν συγκρατούν πιέσεις και για αυτό το λόγο πολλά από αυτά κατασκευάζονται από μαλακά μέταλλα. Αν πρόκειται για τέτοιο είδος μηχανισμού η φθορά δεν επισκευάζεται εύκολα. Θα είναι πιο φτηνή η αγορά νέου.