ΤΟ Μ-ΤΣΕ 11 ΤΟΥ ΧΡΟΥΤΣΟΦ

Η έναρξη των εργασιών του 21ου συνεδρίου του Κ.Κ. της Ρωσσίας το 1959 περιλάμβανε και μια τελετή απονομής ενός τιμητικού δώρου για τον Νικήτα Χρουτσόφ, μανιώδη κυνηγό: ένα εξαιρετικό πλαγιόκαννο μοντέλο Μ-Τσε 11.

Το Μ-Τσε 11 υιοθετεί τον μηχανισμό Purdey, ένα από τα πιο δύσκολα συστήματα τόσο στην κατασκευή όσο και στην ρύθμιση. Δύσκολο επειδή το ελατήριο της σφύρας επιτελεί το πρόσθετο έργο του ανοίγματος του όπλου. Επιπλέον το σύστημα έχει το γνώρισμα ότι το ελατήριο βρίσκεται σε ανάπαυση όταν το όπλο αποσυναρμολογείται.

Οπως φαίνεται στο βίντεο, το συγκεκριμένο Μ-Τσε 11 φτιάχτηκε στα μέτρα του Νικήτα Χρουτσόφ, με κοντό κοντάκι (ο Ν.Χ. είχε ύψος 1,57).

Ενα Μ-Τσε 11, με κανονικό ρωσσικό κοντάκι, με σχήμα κυνηγετικού Μόντε Κάρλο, έφτασε και στην Αθήνα. Πριν πολλά χρόνια το οπλουργείο Ηφαιστος είχε φέρει ένα Μ-Τσε 11 σε άριστη κατάσταση κομπλέ με την θήκη του. Οσοι το είδαμε και το επεξεργαστήκαμε συμφωνήσαμε ότι σε ορισμένα σημεία ήταν ανώτερο από το πρότυπο. Η δουλειά στα κλειδιά καθώς και στους εξολκείς ήταν άψογη. Οι Ρώσσοι εφάρμοσαν εξολκείς τύπου Baker με ελατήρια σπιράλ αντί για τους συμβατικούς με ελατήρια V.

Ανέτρεξα στο αρχείο μου και βρήκα τις φωτογραφίες αυτού του εξαιρετικού M-Τσε. Οπως θα δείτε πρόκειται για κάτι το εξαιρετικό!

Το Μ-Τσε 11 στην γαλλικού τύπου θήκη του φοδραρισμένη με πράσινο βελούδο.

Δεμένο το Μ-Τσε 11, προσέξτε την εφαρμογή της πάπιας στη βάση, δεν θα δείτε καλύτερη σε κανένα όπλο.

Το λιμάρισμα και το φινίρισμα των κλειδιών είναι υποδειγματικό.

Τα ωστήρια των καννών στη βάση προδίδουν ότι το Μ-Τσε 11 έχει μηχανισμό τύπου Purdey.

 

Οι εξολκείς είναι τύπου Baker με ελικοειδή ελατήρια.

Το ρωσσικό κοντάκι Μόντε Κάρλο δένει αρμονικά με το αγγλικό σχήμα ενώ μειώνει και το αισθητό λάκτισμα.