ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 408

ΜΠΕΚΑΤΣΟΤΟΥΦΕΚΟ

Κύριε Κυπρίδημε καλησπέρα. Θα ήθελα τα φώτα σας για την επιλογή ενός μπεκατσοντούφεκου. Όχι τόσο σαν μάρκα, αλλά σαν τύπο όπλου. Θα προτιμούσα δίκαννο, είτε πλαγιόκανο, είτε σούπερ ποζέ δεδομένου ότι έχω ημιαυτόματο. Βρίσκω στην αγορά κάποια υποτίθεται ότι είναι εξειδικευμένα, δηλαδή κοντοκανα 61 cm, ελαφρά και με ανοικτά τσοκ, άλλα μόνο σκάνδαλα και άλλα δισκάνδαλα . Από συζητήσεις που έχω κάνει, κάποιοι με αποτρέπουν στην επιλογή τόσο κοντού όπλου λόγο του ότι είμαι 1,86 cm ύψος. Τα περισσότερα κυνήγια τα κάνω σε σφιχτά μέρη.Η επιλογή του όπλου θα είναι μόνο για το κυνήγι της βελουδομάτας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μήκος του όπλου αφορά την ευκολία χειρισμού και μεταφοράς στο πυκνό. Ακούγεται τραβηγμένο μέχρι που θα δοκιμάσει κάποιος ένα κοντό όπλο και θα δει την διαφορά που οι κοντές κάννες κάνουν μέσα στο πυκνό. Το ύψος σας λοιπόν δεν είναι το κριτήριο, αλλά η ευκολία που θα έχετε με ένα κοντύτερο όπλο.

Το δισκάνδαλο ή μονοσκάνδαλο είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Με λίγη εξάσκηση το δισκάνδαλο είναι όσο γρήγορο όσο και το μονοσκάνδαλο συν ότι παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Το τσοκάρισμα είναι ανοικτό στα μπεκατσοτούφεκα. Η επιλογή εδώ είναι μεταξύ σταθερών και εναλλασσαόμενων. Τα εναλασσόμενα παρέχουν την δυνατότητα εφαρμογής τσοκ διασποράς, κάτι που δεν υπάρχει στα σταθερά. Από την άλλη όμως, τα σταθερά είναι πιο ανθεκτικά σε κτυπήματα.

ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ

Και πάλι καλησπέρα.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μας πει ένας κρατικός φορέας: μπορείς να κυνηγάς αυτά, εκεί, τότε, με τέτοιου είδους όπλα και όλο αυτό κοστίζει τόσο.
Γιατί πρέπει να παρεμβάλλεται η ΚΣΕ και όλοι οι παρατρεχάμενοι και να πρέπει αυτό το ‘τόσο’ να γίνεται ΤΟΟΟΟΣΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο περί θήρας νόμος της Αγγλίας χωρά σε μια σελίδα σημειωματαρίου τσέπης. Υπάρχει από το 1812 και καταφέρνει να είναι σύννομος με όλες τις μεταγενέστερες ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προφανώς οι Αγγλοι είναι πιο μάγκες από εμάς. Τι άλλον να υποθέσω!

ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Καλησπέρα το όπλο μου έχει κάνει κάποιες σκουριές με μικρά τρυπήματα υπάρχει τρόπος να επισκευαστεί ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενα σύρμα κατσαρόλας ΜΠΡΟΥΝΤΖΙΝΟ από σουπερμάρκετ, συν λίγο λάδι είναι η λύση για τις επιφανειακές σκουριές. Ο μπρούντζος όσο σκληρά και να τριφτεί δεν νικά το ατσάλι και δεν υπάρχει κίνδυνος ζημιάς.

Σε σημεία που έχει δαγκώσει η σκουριά το σύρμα δεν θα φέρει λύση. Εκεί θα χρειαστεί επαγγελματική επέμβαση με συνολική λείανση όλης της επιφάνειας. Να ελπίζουμε ότι το σύρμα θα κάνει δουλειά λοιπόν!

ΤΣΟΚΑΚΙΑ

Σας χαιρετώ
Θέλω να αγοράσω ενα έξτρα τσόκ 4 άστρα για το όπλο μου.Τα εξωτερίκα με τρύπες απο τα εσσωτερικά έχουν μεγάλη διαφορά στο κυνήγι?Η διαφορά στιν τιμή είναι αρκετή..
Δέυτερη ερώτηση .Εαείς τι θα επιλέγατε για κυνήγι μεταλλική ακίδα ή τα χοντρά στόχστρα ‘άσπρα,κόκκινα κτλπ?
ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα τσοκ με τρύπες λίγο πριν το χείλος δεν προσφέρουν κανένα βλητικό πλεονέκτημα. Οι τρύπες, το λεγόμενο Porting, δίνει αποτελέσματα όταν βρίσκεται πριν το τσοκ.

Η ακίδα πρέπει να είναι αρκετά ευκρινής ώστε να την βλέπουμε στο οπτικό μας πεδίο, ενώ τα μάτια μας είναι εστιασμένα στον στόχο. Προωπικά βολεύομαι με χρυσαφί χρώμα, δηλαδή το μπρούντζινο στόχαστρο.

Σε δοκιμές που έχουμε δοκιμάσει στόχαστρα από οπτικές ίνες σε διάφορα χρώματα, βρίσκω το κόκκινο πιο ευδιάκριτο. Αυτό βέβαια είναι θέμα προσωπικό. Το σημαντικό είναι το στόχαστρο να είναι ευκρινές ενώ τα μάτια είναι εστιασμένα στο στόχο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ

Φίλε Νικήτα.
Καλημέρα και καλή Σαρακοστή. Στο παραπάνω link ο κ. Παπατσαρούχας προτείνει το κάθε όπλο που κάθετε στον οπλοβαστό να πληρώνει 10€ το χρόνο;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;
Έχω κι ένα ποδήλατο στην αποθήκη που δεν το χρησιμοποιώ καθώς και μια βαλίτσα για μοτοσυκλέτα που μού ‘μεινε, μήπως να πληρώνω και για ‘κείνα κά’να δεκάρικο το χρόνο;
Ευχαριστώ για το βήμα.

Stamatis Πέλλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το είπα πριν γίνει η φάση στη Βουλή: έχουμε τον πιο αυστηρό νόμο οπλοκατοχής στην Ευρώπη, έναν από τους πιο αυστηρούς παγκοσμίως. Η πρόταση μου ήταν “αφήστε το νόμο ήσυχο”. Ο Ντίνος ίσως να προσπάθησε να διορθώσει τα αδιόρθωτα.

ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ ΤΡΕΛΕΣ

Αγαπητέ κύριε νικήτα αυτη την φορά δεν σας στέλνω αυτο το μήνυμα για κάποια ερώτηση περι όπλων, αλλά για να σας συγχαρώ για το άρθρο σας. Είστε η φωνή της λογικής, δυστυχώς αυτοί που έχουν τα ινία νομίζουν οτι οι τιμωριτικές πρακτικές μπορεί να έχουν εισπρακτικό αντίκρισμα. Μπορεί και να είναι έτσι, αλλα βραχυπρόθεσμα, η ζημιά έχει γίνει και θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Γ. Λιάκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ποιος είναι αυτός που τόλμησε
και τάβαλε μαζί μας
είναι τρελός ή θέλησε
να δει τη δύναμη μας

μαντινάδα!