ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ PURDEY

Συνάδελφος ζητά βοήθεια για να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πλαγιόκαννα Purdey. Η περίπτωση παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον καθώς αγγίζει το θέμα “συλλεκτικό” σε αντιδιαστολή με το “χρηστικό”.

Τα δύο Purdey είναι ζευγάρι, κατασκευασμένα το 1900 περίπου, με τον γνωστό μηχανισμό Beesley. Αν και ζευγάρι το ένα από τα δύο είναι ουσιαστικά άθικτο, με τις αρχικές του δαμασκημές κάννες, που διατηρούν τον αυλό 0,729 της ίντσας ή 18,55 χιλιοστών, θαλάμες 65 χιλιοστών και τσοκ βελτιωμένο κύλινδρο και τρία τέταρτα.

Το νούμερο 2 του ζευγαριού έχει υποστεί αλλαγή καννών με την μέθοδο sleeving. Και εδώ η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον. Ο κάτοχος ήταν διπλωμάτης και διέμενε για κάποιο διάστημα στην Ιταλία όπου και έγινε το Sleeving. Εχει χαρτιά ότι η δουλειά έγινε σε ένα από τα πιο γνωστά οπλουργεία της Ιταλίας, του Λουτερόττι, και έγινε με πιστοποιημένες κάννες Boehler με θαλάμες 70 χιλιοστών και τσοκάρισμα βελτιωμένο κύλινδρο και μισό. Οι κάννες φέρουν σφραγίδες δοκιμής ιταλικές.

Ποιο από τα δύο είναι η καλύτερη αγορά; Το μέν άθικτο προσφέρεται στα 5000 Ευρώ, το δε Sleeved στα 2300 Ευρώ.

Οι απόψεις των ειδικών που ρώτησε ο αναγνώστης διαφέρουν και φέρουν και μια “γεωγραφική” σφραγίδα. Σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί που ρώτησε συστήνουν το άθικτο ως το πιο συλλεκτικό και για καλύτερη επένδυση.

Οι Ευρωπαίοι είναι 50-50. Κατανοητή η διαφορά καθώς στην Ευρώπη δεν έχουμε την βασιλοπάθεια που έχουν οι Αμερικάνοι. Πες στον Αμερικάνο ότι το τάδε όπλο ανήκε σε δούκα ή λόρδο και αυτομάτως είναι έτοιμος να πληρώσει υπεραξία. Περίεργο φαινόμενο για κατοίκους χώρας που ήταν η πρώτη επαναστατημένη αποικία των Αγγλων!

Το Νο2 με τις κάννες Boehler είναι σαφώς το πιο χρηστικό από τα δύο. Το ατσάλι Boehler έχει πολλαπλάσια αντοχή από το δαμασκηνό, είναι σχεδόν ανοξείδωτο, δέχεται και ατσάλινα σκάγια. Επίσης έχει δοκιμασμένες κάννες με θαλάμες 70 χιλιοστών και έχει δουλευτεί από τα καλύτερα χέρια της ιταλικής οπλουργικής. Δεν έχω δει τα δύο δίκαννα αλλά στοιχηματίζω ότι το Νο 2 με τις κάννες Boehler είναι και το πιο καλυζυγισμένο, αφού η αντοχή του ατσαλιού αυτού επιτρέπει την κατασκευή καννών με λεπτότερα τοιχώματα.

Θα πρόσθετα και μιαν άλλη διάσταση. Με το μη συλλεκτικό Νο 2 και τις κάννες Boehler ο κάτοχος δεν θα έχει αναστολές στο να το χρησιμοποιήσει. Το άθικτο Νο 1 με την εργοστασιακή του κατάσταση είναι σούπερ συλλεκτικό κειμήλιο και κάθε αμυχή στον κυνηγότοπο θα έχει αντίστοιχο συναισθηματικό κόστος. Τέτοιο βάσανο δεν χρειάζεται στο κυνήγι!