ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ DAISY

Το προπονητικό μου Daisy Red Ryder απέκτησε ρυθμιζόμενο κοντάκι!

Βασικά φταίει ο εγκλεισμός λόγω Κοβίδη. Ηταν μια ενασχολία για να μην τρελαθούμε τελείως στην απομόνωση.

Η κατασκευή είναι προφανής και εύκολη. Το κοντάκι του συγκεκριμένου αεροβόλου είναι μια πλακέ σανίδα στην οποία εύκολα κόβονται οι υποδοχές για τις βίδες και τα παξιμάδια ρύθμισης.

Το ρυθμιζόμενο κοντάκι με την ράχη σε ψηλή θέση, δίνει κάθετη κλίση μέχρι και 20 χιλιοστά! Στην χαμηλή θέση η κλίση πέφτει μέχρι τα 43 χιλιοστά.

Τι κερδίζει κανείς με ένα ρυθμιζόμενο κοντάκι σε ένα τέτοιο αεροβόλο;

Η γιαγιά μου έλεγε ότι όταν πας να ψωνίσεις παπούτσια ή ρούχα, πάντα ζήτα να δοκιμάσεις ένα νούμερο πιο μικρά και ένα νούμερο πιο μεγάλα. Δοκιμάζοντας τα λάθος νούμερα τότε ξέρεις πραγματικά ότι αυτό που παίρνεις όντως είναι το νούμερο σου.

Κάτι παρόμοιο ισχύει για τα μέτρα του κοντακιού. Εφαρμόζοντας την αρχή “δια του πειράματος το αποτέλεσμα” μπορείς να πειραματιστείς με λάθος μέτρα και να δεις άμεσα τα αποτελέσματα στον στόχο. Χωρίς κόστος, χωρίς θόρυβο,χωρίς οδυνηρό κλώτσημα.

Εϊναι εκπληκτική η επίδραση της γωνίας πέλματος, του Pitch, στον στόχο. Με ένα αεροβόλο και φτηνά βλήματα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αυτή η επίδραση γίνεται άμεσα αντιληπτή. Το ίδιο ισχύει και για πιο γνωστά μέτρα όπως η κάθετη κλίση.

Η γωνία πέλματος σε θέση 90 μοιρών προς την σκοπευτική γραμμή.

Με μερικές στροφές του ρυθμιστικού παξιμαδιού η γωνία πέλματος έχει πάει σε αρνητική γωνία μικρότερη των 90 μοιρών.

Με την δυνατότητα ρύθμισης και της δοκιμής με τα σωστά καθώς και τα λάθος μέτρα, επέρχεται μια σωματική αντίληψη για το τι είναι σωστό. Το σωστό κοντάκι έχει, εκτός από τα θεωρητικά σωστά μέτρα, και μια σωματική αίσθηση, ένα “κούμπωμα” στο σώμα. Απαξ και αποκτηθεί αυτή η αίσθηση του κουμπώματος, τότε ο σκοπευτής κατανοεί άμεσα αν κάποιο κοντάκι του “έρχεται”. Για αυτό το αποτέλεσμα και μόνο αξίζει τον κόπο και το κόστος ένα ρυθμιζόμενο κοντάκι σε ένα αεροβόλο ΒΒ!

Η αρχική προσπάθεια για ένα εφαρμοσμένο κοντάκι στο Daisy δεν παρείχε την δυνατότητα ρύθμισης. Με τη ρύθμιση το αεροβολάκι έγινε εργαλείο για εφαρμογή κοντακιών.

Μετά είναι το θέμα της απεριόριστης, φθηνής και ανώδυνης εξάσκησης. Κατά την διάρκεια συγγραφής αυτού του άρθρου των 400 περίπου λέξεων έκανα δύο διακοπές για δοκιμές ρίχνοντας καμιά εκατοστή μπίλιες. Και δοκίμασα τρεις διαφορετικές κλίσεις πέλματος. Αν το έκανα αυτό με πυροβόλο θα είχα σπαταλήσει τρεις ώρες, (αν ήταν ανοικτά τα σκοπευτήρια βέβαια), διόδια, καύσιμα, φυσίγγια και θα είχα μελανιάσει από τις κλωτσιές στον ώμο.

Το ταπεινό Daisy με μηδαμινό κόστος μπορεί να μετατραπεί σε ένα διασκεδαστικό μέσο προπόνησης και σε ένα σοβαρό εργαλείο για την εφαρμογή κοντακιών. Εδώ είναι η μορφή πριν την εγκατάσταση των ρυθμιστικών οργάνων.

Θα μπορούσα να είχα εφαρμόσει ένα καταδείκτη λέηζερ στο στόμιο και να μην έριχνα ούτε μπίλιες. Ομως τότε θα ήταν εξομοίωση σκοποβολής και αυτό απαγορεύεται στην Ελλάδα. Ας είναι, με τις μπίλιες μια χαρά είναι η προπόνηση.