ΚΕΡΩΜΑ ΚΟΝΤΑΚΙΩΝ

Γεια και χαρά Νικήτα!

Θα ήθελα σε παρακαλώ πολύ να μου προτείνεις ένα πολύ καλό κερί επίπλων σε ουδέτερη απόχρωση, για να περνάω πού και πού τα ξύλινα μέρη των όπλων μου, για να τους δίνω μια πιο “φρέσκια” και γυαλιστερή όψη, όταν και όποτε χρειάζεται βέβαια… Θα προτιμούσα το προϊόν αυτό να είναι, ει δυνατόν, φυσικό – οικολογικό, δηλ. μη τοξικό…

Για να σου δώσω να καταλάβεις απόλυτα, σου επισυνάπτω και το εξής βίντεο: www.youtube.com/watch?v=D_mzNNi73HU

Wax Protection For Your Hand Rubbed Oil Stock: Caesar Guerini shotguns – YouTube
Waxing your hand rubbed oil finish gun stock will provide an extra layer of protection for your Caesar Guerini shotgun. This is a follow up to our previous video on “Maintaining A Hand Rubbed Oil …
www.youtube.com
Μήπως αντί για κερί, για αυτή τη δουλειά είναι και το λινέλαιο…;

Σ’ ευχαριστώ πολύ Νικήτα, να ‘σαι καλά!

Ν.Ρ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1- Παίρνουμε ένα κομμάτι κερί μέλισσας.

2-Τρίβουμε το κερί σε τυροτρίφτη.

3- Βάζουμε το τριμμένο κερί σε κατάλληλο δοχείο.

4- Προαιρετικά προσθέτουμε μια-δυό σταγόνες καλλιτεχνικό λινέλαιο.

5-Προσθέτουμε σταδιακά Νέφτι, αρκετό ώστε να δώσει υφή οδοντόκρεμας.

6- Ανάμειξη των υλικών για ομοιομορφία.

7- Με ένα πανάκι απλώνουμε ΛΙΓΟ κερί στο κοντάκι.

8- Αφου στεγνώσει το κερί γυαλίζουμε με ένα βαμβακερό πανί, ή καλύτερα με βούρτσα τρίχινη (όχι συνθετική).

9- Το κερωμένο κοντάκι έτοιμο

Το κερί είναι το τελευταίο στρώμα προστασίας που προστατεύει το λινέλαιο, άρα το λινέλαιο δεν είναι κατάλληλο υλικό για αυτή τη δουλειά. Ασε που το λινέλαιο θέλει πολλές ημέρες για να στεγνώσει.

Τα καλύτερα κεριά της αγοράς είναι αυτά που χρησιμοποιούν σε μουσεία όπως πχ το Renaissance Wax και το κόστος είναι τσουχτερό.

Καλά είναι και τα κεριά που βάζουν σε μουσικά όργανα. Αυτά τα έχουν κάποια καταστήματα μουσικών οργάνων.

Να πω την αμαρτία μου! Εδω και χρόνια φτιάχνω το δικό μου κερί για τα κοντάκια μου. Η συνταγή είναι απλή. Ξεκινά με κερί μέλισσας από την λαϊκή, ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων είναι αρκετό.

Τρίβουμε το κερί σε ψιλό τυροτρίφτη (που δεν θα ξαναχρησιμποιηθεί για τυρί βέβαια!) και το βάζουμε σε ένα ρηχό βαζάκι ή κουτί μεταλλικό. Εκεί ρίχνουμε Νέφτι, από πεύκο και όχι το White Spirit που πλασάρεται από ορισμένα χρματοπωλεία ως Νέφτι. Νέφτι πεύκου λοιπόν και μόνο αυτό.

Λίγες σταγόνες Νέφτι είναι αρκετές. Ανακατεύουμε με το τριμμένο κερί και το αφήνουμε σε κλειστό δοχείο για μιαν ώρα. Το ζητούμενο είναι ένα υλικό με σύσταση οδοντόκρεμας. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο Νέφτι ακόμα. Μερικοί ρίχνουν και λίγες σταγόνες λινέλαιο για να κάνει το κερί πιο εύκολο στο άπλωμα.

Αυτό είναι το κερί. Το απλώνουμε σε πολύ λεπτό στρώμα στο κοντάκι το αφήνουμε να στεγνώσει πριν το γυαλίσουμε με ένα βαμβακερό πανάκι.

Ενα μεγάλο μυστικό! Αν θέλεις τέλειο γυάλισμα αντί για πανάκι βούρτσισε το στεγνωμένο κερί με βούρτσα παπουτσιών από φυσικές τρίχες, όχι από νάυλον.

Το κερί προστατεύει το φινίρισμα του κοντακιού. Δρα ως εμπόδιο στα νερά, τον ιδρώτα και στην σκόνη. Χρειάζεται ανανέωση που και που. Το βάζουμε μόνο σε στεγνό κοντάκι. Αν βραχεί το όπλο το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν κερώσουμε το κοντάκι.

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο μου Linseed Oil Finish και δείχνουν την διαδικασία βήμα-βήμα.