ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ 76 ΦΥΣΙΓΓΙ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗ 70

Κ. Νικήτα σας χαιρετώ, θα μπορούσατε να μου διευκρινησετε για ποιον λόγο απαγορεύεται η χρήση 76mm φυσιγγίων σε όπλα με 70mm θαλαμη καθώς οι πιέσεις που παράγουν τα Magnum φυσίγγια είναι δεν ξεπερνούν για παράδειγμα τις καθημερινές πιέσεις που έχει δοκιμαστεί ένα όπλο 1200 bar δηλαδή στα 950 bar.
Ποιον κίνδυνο εγκυμονούν τα 6 αυτά παραπάνω χιλιοστά όταν η πίεση του εν λόγω φυσίγγιου είναι στα 890 bar ( Το μόνοβολο silver της Lambro)
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι πιέσεις που διαβάζουμε σε φυλλάδια ή συσκευασίες κατασκευαστών αφορούν πιέσεις που μετρήθηκαν σε κανονάκια δοκιμής.

Οι πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα σστην κάννη μας είναι άλλο θέμα.

Ενα φυσίγγι 70 χιλιοστών χαρακτηρίζεται ως 70άρι επειδή το μήκος του ΡΙΓΜΕΝΟΥ κάλυκα είναι 70 χιλιοστά. Σε μια θαλάμη 70 χιλιοστών λοιπόν ο κάλυκας κατά την βολή ανοίγει και καταλαμβάνει όλο το μήκος της ΘΑΛΑΜΗΣ.

Το φυσίγγι 76 χιλιοστών έχει αυτό το μήκος ΡΙΓΜΕΝΟ. Οταν ρίξουμε ένα φυσίγγι 76 χιλιοστών σε θαλάμη 70άρα τα έξη χιλιοστά πρόσθετου μήκους επεκτείνονται μέσα στον ΚΩΝΟ προσαρμογής.

Το πάχος του κάλυκα είναι γύρω στα 0,6 του χιλιοστού. Επομένως τα χείλη του κάλυκα μέσα στον κώνο στενεύουν την διάμετρο του κώνου κατά 1,2 χιλιοστά. Αυτή η στένωση αυξάνει τις πιέσεις τοπικά, μέσα στον κώνο και στην θαλάμη του όπλου.

Το πιο αδύναμο δυνητικά σημείο της κάννης είναι το σημείο που τελειώνει η θαλάμη και αρχίζει ο κώνος. Αυτό το σημείο έχει την μέγιστη καταπόνηση από τις πιέσεις αφου μέσα στη θαλάμη αναπτύσσονται οι μέγιστες πιέσεις. Ομως η θαλάμη έχει χοντρά τοιχώματα στην αρχή, τοιχώματα που λεπταίνουν προς το σημείο που αρχίζει ο κώνος. Είναι κακή πρακτική να κάνουμε το οτιδήποτε που αυξάνει την πίεση, άρα και την καταπόνηση, σε αυτό το σημείο.

Στα σχεδιαγράμματα της Ισπανικής Τράπεζας Δοκιμών θα δείτε την θαλάμη και τον κώνο και στον πίνακα δίνονται οι ελάχιστες και μέγιστες εσωτερικές διαστάσεις κάθε τμήματος.

Η άλλη φωτογραφία είναι από ρήξη κάννης στο σημείο της θαλάμης λόγω βολής με ακατάλληλο φυσίγγι. Δεν χρειάζονται σχόλια για αυτήν!