ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΕΧΝΟΦΟΒΙΚΟ

Φίλος και συνάδελφος δημοσιογράφος επισκέφθηεκ το γραφείο μου πρόσφατα και σοκαρίστηκε από την απουσία βιβλίων.

“Τι έγινε εκείνη η μοναδικη βιβλιοθήκη; Είχες την πιο πλούσια κυνηγετική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα! Που τα έχεις τα βιβλία;”

“Τα έδιωξα, αλλά τα έχω. Εδώ.” Του είπα δείχνοντας τον υπολογιστή και ένα πρώτης γενιάς ηλεκτρονικό αναγνωστικό Kindle.

Εμεινε αμίλητος για λίγο. Και μετά άρχισε το γνωστό τροπάριο. Αν μου λείπει η μυρωδιά των παλιών βιβλίων (δεν μου λείπει ΚΑΘΟΛΟΥ η μούχλα!), τι θα γίνει αν μου κλέψουν τον υπολογιστή (υπάρχει διπλό backup), τι διαβάζω σε διακοπές και ώρες χαλάρωσης (το Kindle), ότι χάθηκε η συλλεκτική αξία (ελάχιστη στα βιβλία του χώρου μας και τα ελάχιστα που είναι συλλεκτικά τα έχω σε ένα ΜΙΚΡΟ ντουλάπι).

Εχουν πλάκα οι τεχνοφοβικοί! Δεν πρόσεξαν ότι ένα Kindle διαστάσεων 11Χ16Χ0,5, βάρους 500 γραμμαρίων χωρά 1100 βιβλία. Οτι παρέχει δυνατότητα δια-βιβλιακής έρευνας. Βάζεις μια λέξη και την ψάχνει σε όλα τα 1100 βιβλία που χωράει. Οτι μεγεθύνει τα γράμματα για να βολεύουν την όραση του αναγνώστη. Αυτά και πολλά άλλα προσφέρει η τεχνολογία.

Σε ράφια τα 1100 βιβλία μεταφράζονται σε 22 τρέχοντα μέτρα ραφιών. Το βάρος θα είναι κοντά έναν τόνο!

Αν οι τεχνοφοβικοί ζουσαν στην εποχή του Βιτεμβέργιου και της ανακάλυψης της τυπογραφίας τι θα έκαναν, θα επέμεναν να διαβάζουν πάπυρους και λίθινες πλάκες! Αντε να τους δω στις διακοπές να ξεφυλλίζουν πέτρινους τόμους!