ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ 159 ΜΕΤΡΑ

Στο Κυνήγι και Σκοποβολή είχε γραφτεί μια σειρά άρθρων για τις αποδόσεις των ελληνικών φυσιγγίων μετά από δοκιμές στην Τράπεζα Δοκιμών του Μπέρμιγχαμ.

Ενα από τα φυσίγγια έβγαζε μέση ταχύτητα (στις δέκα βολές) 159 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Τα σκάγια από αυτό το φυσίγγι είχαν ταχύτητα σφενδόνας!

Και όμως! Στην ελληνική αγορά είχαν την φήμη ως αποτελεσματικά φυσίγγια και ήταν δημοφιλή.

Δεν δημοσιεύθηκε εκείνη η δοκιμή. Θεώρησα ότι θα ήταν άδικο χωρίς πρόσθετο έλεγχο να καταδικαστεί μια ελληνική βιοτεχνία.  Ειδικά επειδή τα υπόλοιπα φυσίγγια που πήγα για δοκιμή, ΟΛΑ έβγαζαν πάνω από 350 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αγόρασα ένα νέο κουτί και τα πήγα σε ελληνικό εργοστάσιο που είχε κανόνι δοκιμής και τα ξαναδοκιμάσαμε. Πάλι τα ίδια, μέση ταχύτητα λίγο πάνω από τα 150 μέτρα (μέσο όρο) στις δέκα βολές.

Διακριτικά άρχισα να ρωτώ κυνηγούς τι γνώμη είχαν για τα φυσίγγια αυτά. Η γενική άποψη ήταν ότι ήταν καλά. Μερικοί κυνηγοί ήταν φανατικοί οπαδοί και ένας-δυο τα χαρακτήρισαν “Μαύρο Θάνατο” στις τσίχλες.

Αναρωτιέμαι αν η αποτελεσματικότητα των φυσιγγίων αυτών αποδόθηκε επειδή η χαμηλή ταχύτητα επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν τα σκάγια στον αέρα. Και όπως ξέρουμε το κυνήγι της τσίχλας είναι αυτό που έχει τις περισσότερες βολές σε άδειο φόντο, στον ουρανό, άρα δίνει καλύτερη ορατότητα για τα σκάγια. Το γράφω αυτό χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας.

Οταν βλέπεις τα σκάγια στον αέρα αυτόματα διορθώνεις τα σκοπευτικά σου λάθη. Το μεγάλο ζητουμενο στην βιομηχανία φυσιγγίων είναι η πατέντα που θα καταστήσει τα σκάγια ορατά.

Κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί διάφορα κόλπα, όπως τροχιοδεικτικά βύσματα, τάπες φωσφορίζουσες, βαμμένα σκάγια και άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βίντεο που δείχνουν τα σκάγια στον αέρα είναι λήψεις αργής κίνησης!

Μερικοί ειδικοί λένε ότι αν τα σκάγια ήταν ορατά θα έχαναν τον ύπνο τους οι “μυαλοπώληδες” του χώρου μας. Διότι όταν έχεις άμεσο οπτικό feedback δεν χρειάζεσαι ειδικούς για να σου δείξουν τον σωστό τρόπο. Βλέπεις το λάθος και στην επόμενη βολή το διορθώνεις.

Αν αυτή η σκέψη ευσταθεί μήπως, λέω μήπως, βρήκαμε το Αγιο Δισκοπότηρο των ορατών σκαγίων χωρίς να το καταλάβουμε;