ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 428

ΠΑΛΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ


Καλησπέρα σας.

Σας επισυνάπτω τις παρακάτω φωτογραφίες και θα ήθελα την εκτίμηση σας για την αξία του. Το όπλο ανήκει σε εναν φίλο μου το οποίο είναι κληρονομιά από τον πατέρα του.

Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο αυτό είναι γερμανικό, βασισμένο στο σύστημα Merkel και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτά τα δίκανν, όπως δείκτες όπλισης, “αυτάκια” που συγκρατούν τις κάννες στον καθρέφτη και άξονα σχαστηρίας πάνω, στο πίσω μέρος των ημισφαιρίων των καννών.

Οπως ισχύει για όλα τα συλλεκτικά όπλα, η κατάσταση είναι το παν! Και δυστυχώς αυτό το δίκαννο έχει εμφανή προβλήματα οξείδωσης και γενικής ταλαιπωρίας που μειώνουν την αξία του. Αν ήταν σε καλή κατάσταση η αξία του θα ήταν γύρω στα 1200 Ευρώ. Με τα προβλήματα που έχει αυτή η αξία μειώνεται δραστικά.

ΠΗΓΜΈΝΑ ΛΆΔΙΑ ΚΑΙ ΓΡΆΣΣΑ

Καλησπέρα Κ.Νικητα,
Έχω ένα Browning citory και μετά από πολύ καιρό στην αποθήκευση … περασμένο με γράσο για όπλα δεν ανοιγοκλείνει εύκολα. Μήπως φταίει το γράσο ? Με τι να το περάσω για να φτιάξει?

Σας ευχαριστώ πολύ,
Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μερικά λάδια και γράσσα με τον καιρό χάνουν τους διαλύτες που περιέχουν και ξεραίνονται. Ο πιο γρόγορος και εύκολος τρόπος να φύγουν τα στεγνά κατάλοιπα είναι καθάρισμα με καθαρή βενζίνη, αυτήν που αγοράζουμε σε σουπερμάρκετ και χρωματοπωλεία. Για αρχή καθαρίστε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες καννών, καθώς και τον χώρο των κλειδιών στη βάση με ένα πανάκι βρεγμένο με βενζίνη.

Ισως χρειαστεί να βγει το κοντάκι (βγαίνει εύκολα με τζαβέτα στο Citori) αλλά θα χρειαστεί το κατάλληλο καρυδάκι και προσοχή. Μπορεί μετά η βάση να μπει σε βενζίνη για μερικά λεπτά για να διαλυθούν τα παλιά λάδια κλπ.

Μετά το καθάρισμα λαδώστε με λεπτόρευστο λάδι που δεν σταγνώνει, πχ CRC, Browning, Remoil, ή κάποιο παρόμοιο. Στα σημεία μεγάλης τριβής, πίρο καννών, κλειδί και σίδερο πάπια βάζουμε ΛΙΓΟ γράσσο.