ΕΝΑ “ΧΡΥΣΟ” ΤΕΣΤ ΒΟΛΗΣ

Ο πίνακας είναι φωτοαντίγραφο από το επίσημο βιβλίο προωτοκλασάτης αγγλικής φίρμας και δείχνει την δοκιμή δίκαννου πριν παραδοθεί στον πελάτη. Σήμερα παράγεται το ίδιο δίκαννο με κόστος γύρω στις 80 000 Ευρώ και αναμονή τριών ετών. Η δοκιμή έγινε το 1893, στην εποχή που χαρακτηρίζεται χρυσή εποχή της αγγλικής οπλοκατασκευής.

Η γόμωση ήταν 40 κόκκοι πυρίτιδας και μια ουγγιά σκάγια Νο 6. Η αριστερή στήλη δείχνει τις συγκεντρώσεις στον κύκλο 75 εκατοστών από την αριστερή κάννη και η δεξιά στήλη την δεξιά κάννη. Υποθέτω το τεστ έγινε στην παραδοσιακή απόσταση των 40 υαρδών, δηλαδή γύρω στα 35 μέτρα.

Η αριστερή, η πιο σφιχτή κάννη δίνει ελάχιστη συγκέντρωση 159 σκάγια και μέγιστη 230, η δεξιά, η πιο ανοιχτή δίνει ελάχιστη 143 και μέγιστη 164. Αυτά είναι αποτελέσματα με ύψιστης ποιότητας δίκαννο της “χρυσής” εποχής χειροποίητης κατασκευής και με χειροποίητα φυσίγγια της ίδιας εταιρείας.

Θα ήθελα να κάνω το ίδιο τεστ με το μονόκαννο 2άρι ΙΖ18, με φυσίγγια Remington 28 γραμμαρίων και να δω πως συγκρίνεται η ομοιομορφία συγεντρώσεων  με αυτό το αριστούργημα της χρυσής εποχής.