ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 431

ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

κυριε Νικήτα καλημέρα..

έχω στην κατοχή μου ένα ισπανικό δικανο..παλαιότερα σας ειχα ρωτησει παλι και μου ειχατε γραψει τα εξης..

΄΄Η ονομασία Noris Jagdherp είναι γερμανική και μάλλον είναι του εισαγωγέα στην Γερμανία, Αυστρία ή Ελβετία (οι τρεις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης) που είχε παραγγείλει τα όπλα αυτά.
Στη βάση και στα επίπεδα των καννών ίσως υπάρχει το οικόσημο του αρχικού Ισπανού κατασκευαστή και από αυτό θα βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Για παράδειγμα, το ΖΗ αντιστοιχεί στην Zabala, ανάλογα σήματα ανήκουν σε άλλους Ισπανούς κατασκευαστές.”

οπότε σας στέλνω κάποιες φωτο να μου πειτε δυο πραγματα..ειναι λειτουργικοτατο απλα δε το ζοριζω ριχνω μεχρι 32 γρ και οσο μπορω χαμηλές πιεσεις..

ευχαριστω πολυ εκ των προτέρων

Τασίκας Γιάννης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα IG δείχνει ότι κατασκευαστής ήταν ο Gatzanaga Isidrio.

Δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο κατασκευαστή, αλλά από τις φωτογραφίες είναι προφανής η καταγωγή καθώς και βαθμίδα ποιότητας του όπλου. Πρόκειται για δίκαννο με μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ, κάννες με συγκολληση χελιδονοουράς. Εχει δοκιμαστεί στις 850 πιέσεις, έχει θαλάμες 70 χιλιοστών και συσφιξεις 4 και 6 δέκατα. Τα 32 γραμμάρια είναι μια καλή γόμωση για αυτό το όπλο.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΘΥΜΙΣΗΣ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ

Κυριε Νικητα καλησπέρα. Στις ερωτήσεις 430 μου απαντησατε αλλα εγω δεν ειχα διατυπωσει σωστα την ερωτηση μου. Δεν θελω κοντακι με μηχανισμο στην ραχη του οπλου αλλα μοναχα τον μηχανισμο να τον τοποθετησω στο υπαρχον κοντακι. Δεν ξερω ποιες εταιριες κατασκευαζουν, και ποιος τα εισαγει. Δεν μπορεσα να μαθω. Επισης ποια είναι η ονομασια στα Αγγλικα. Για άλλη μια φορα ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Συμπτωματικά ο αναγνώστης κύριος Κυρατζίδης που είχε στείλει την ερώτηση έστειλε και ένα σημείωμα σχετικά με το κόστος. Νομίζω ότι απαντά ακριβώς στην ερώτηση σας. Ακολουθεί το μύνημα αυτουσιο:

“Νικήτα γειά σου και πάλι

Είδα ότι ένας φίλος της σελίδας έκανε μία ερώτηση για τον μηχανισμό ρύθμισης του κοντακιού, που είχα στις φωτογραφίες που έστειλα. Εχοντας την εμπειρία τοποθέτησης του μηχανισμού σε υφιστάμενο κοντάκι και για καλύτερη πληροφόρηση, συμπληρώνω μερικά πράγματα.

Για να τοποθετηθεί ο μηχανισμός θα πρέπει να γίνει καλός έλεγχος της δυνατότητας τοποθέτησης επειδή, για να μπορεί να αυξομειώσει το ύψος του έχει «ποδαράκια» που μπαίνουν μέσα στο κοντάκι περίπου 4 – 5cm, χώρος που, πολλές φορές δεν υπάρχει, λόγω της ύπαρξης επανατατικών ελατηρίων ή της βίδας της τζαβέτας. Διορθώνεται με επέμβαση του κοντακά αλλά περιορίζονται οι δυνατότητες του μηχανισμού.

Το κοντάκι πρέπει να είναι από καλή καρυδιά επειδή, σκάβεται για να μπούν οι βάσεις του μηχανισμού και αδυνατίζει στα πλάγια, οπότε αν δεν είναι καλό το ξύλο μπορεί να υπάρξουν προβλήματα εκεί που το ξύλο αδυνατίζει.

Ο μηχανισμός ανάλογα με το υλικό κατασκευής μπορεί να αυξήσει το βάρος του όπλου στο κοντάκι και να αλλάξει την ισορροπία του δεδομένου ότι τοποθετείται εκτός των δύο χεριών και προς τα πίσω.

Τέλος οικονομικά μπορεί να μην συμφέρει η τοποθέτησή του. Κοστίζει περίπου 120 – 130€ μαζί με τα μεταφορικά – μιλάω για της Gemini που χρησιμοποίησα – . Η τοποθέτηση έγινε από μένα – πιάνουν τα χέρια μου – αλλά ένας οπλουργός για να το τοποθετήσει θα σπαταλήσει εργατώρες που κοστίζουν, οπότε σε μερικές περιπτώσεις ένα καινούριο κοντάκι στοιχίζει λιγότερο ( πχ της Baikal κοστίζει 110€ περίπου), χώρια που με 150€ πλέον μπορεί κάποιος να κάνει customize κοντάκι – οκ όχι με καλό ξύλο – αλλά γίνεται.

Ελπίζω να βοήθησα.

Δ.Κ.”

FINE LONDON

Είμαι ο Γιάννης και έχω ένα δίκανο κοκοροντουφεκο με εργαστήριο κατασκευής FINE LONDON με διάμετρο 12cal και μηκος κάννης 76 εκατοστά. Θα ήθελα να μάθω την συλλεκτική του αξία; ( Πιθανή χρονολογία 1865-1890)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τα στοιχεία που δίνετε είναι αδύνατον νε βγει συμπέρασμα. Υπάρχουν φωτογραφίες ή στοιχεία που αναγράφονται πάνω στο όπλο, κάτω από τις κάννες και στη βάση;

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ GAMBA

Αγαπητέ Κε Νικήτα έχει ο γείτονάς μου μια καραμπίνα renato gamba μοντέλο gx407 η cx407 (δεν διακρίνεται καλά),και μου την πουλάει σχετικά φτηνά.Αυτός ο τύπος όπλου έχει κάνη magnum 3/4 για μονόβολο φυσίγγι; (για αγριογούρουνα την θέλω). Επανέρχομαι Κε Νικήτα για το όπλο Renato Gamba.Eίναι τελικά το cx 707 καραμπίνα 12 cal και θέλω να μάθω αν με αυτό το όπλο μπορώ να ρίχνω μονόβολα φυσίγγια.Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορεί να ρίξει μονόβολα μολυβένια. Τα περισσότερα μονόβολα είναι μολυβένια. Υπάρχουν όμως μερικά μονόβολα στην αγορά με πυρήνα από σκληρότερα μέταλλα όπως πχ χαλκό και αυτά ΔΕΝ πρέπει να τα ρίξετε. Είναι μεν ελάχιστα αυτά τα μονόβολα αλλά έχετε το υπόψη.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑΛΑΜΗΣ 76 ΑΠΟ 89

Γεια σας κύριε Νικήτα!έχω στην κατοχή μου μια a350 xtrema wildboar,και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει βλητική διαφορά ανάμεσα σε μια θαλάμη magnum και super magnum,με τα ίδια γραμμάρια γόμωσης,ίδια μήκη κανών,και ίδια τσοκαρισματα.σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με σύγχρονα φυσίγγια που σχεδόν όλα έχουν βύσματα πλαστικά δεν υπάρχει διαφορά. Με μάλλινες τάπες κακής ποιότητας ίσως υπάρξει διαφυγή αερίων προς τα σκάγια και αυτή η διαφυγή κάποτε δημιουργεί συσσωματώσεις.

ΔΙΚΑΝΝΟ JOHN WILKES

Καλησπέρα κύριε Νικήτα θα ήθελα να μάθω περισσότερα για ένα όπλο που έφτασε στην κατοχή μου και αν γίνεται την αξία του .
Είναι ενα δίκαννο John wilkes 12ga με μήκος κάννης 30”και σταθερές συσφίξεις 2-2 αν δεν κάνω λάθος η κατάσταση του είναι αρκετά καλή .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αδελφοί Wilkes είχαν εργαστήριο στην οδό Beak που ήταν πάροδος της διάσημης (για τη μόδα στην δεκαετία του 1960) Carnaby street.

Το κολλέγιο μου απείχε μερικές εκατοντάδες μέτρα από το εργαστήριο των Wilkes και έτυχε να τους επισκεφθώ μερικές φορές.

Η παραγωγή των Wilkes ήταν πάντοτε στο επίπεδο που οι Αγγλοι αποκαλούν Best, δηλαδή το ύψιστο που μπορεί να παράξει το ανθρώπινο χέρι.

Μερικά από τα όπλα των Wilkes κατασκευάζονταν για λογαριασμό τους στο Μπέρμιγχαμ, και στα επίπεδα ποιότητας που οι ίδιοι επέλεγαν. Αυτή η ανάθεση σε άλλο κατασκευαστή είναι μια θεμιτή πρακτική που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν ακόμα πολλοι οπλουργοί σε διάφορες χώρες. Το δίκαννο σας είναι από αυτή την εξωτερική παραγωγή.

Οντας κατασκευασμένο στο Μπέρμιγχαμ το όπλο σας φέρει σφραγίδες δοκιμής της Τράπεζας του Μπέρμιγχαμ.

Η αξία του εξαρτάται από την κατάσταση. Σε ένα όπλο αυτής της γεναλογίας η κατάσταση κρίνεται με μέτρηση του πάχους των καννών καθώς και έλεγχο της μηχανικής του κατάστασης. Δύσκολα γίνεται από φωτογραφίες και μόνο. Κρίνοντας από άλλα παρόμοια δίκαννα θα έλεγα ότι κυμαίνεται από 2000 έως 3000 Ευρώ, πάντα ανάλογα με την κατάσταση.