ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 432

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ BREDA

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ BREDA ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΝ ΙΣΧΥ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε την καραμπίνα ελατηρίου Breda μοντέλο Aries με εναλλασσόμενα εξωτερικά τοκάκια. Είναι καραμπίνα που έμεινε στην ιστορία επειδή πρώτη πρόσφερε τσοκάκια και απλοποίηση του συστήματος ελατηρίου.

Στη φωτογραφία φαίνεται ότι η δική σας έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Η τιμή της είναι γύρω στα 1000 Ευρώ.

ΠΟΙΑ ΚΑΝΝΗ ΠΡΏΤΗ;

Κύριε Νικήτα γεια σας
Κυνηγώ με ένα browning 525 66 cm θα ήθελα να σας ρωτήσω
Εάν παίζει ρόλο ποια φυσίγγι πρέπει να ρίξω πρώτο το πάνω ή το κάτω ,,ευχαριστώ !!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οσο πιο κοντά στον άξονα περιστροφής γίνεται η πυροδότηση τόσο λιγότερη καταπόνηση δέχεται το όπλο, αυτή είναι η θεωρία. Η κάτω κάννη είναι πιο κοντά στον άξονα περιστροφής και για αυτό συστήνεται η χρήση της για την πρώτη βολή. Η βασική υπόθεση είναι ότι η πρώτη βολή θα είναι και εύστοχη και έτσι η κάτω κάννη ρίχνει περισσότερες βολές από την πάνω.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η Α-5

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η ΝΕΑ AUTO5?
EIΔΙΚΑ Η ΚΑΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΓΙΚΗ ή ΙΑΠΩΝΙΚΗ?
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από ότι έχω διαβάσει η νέα Α-5 κατασκευάζεται στην Ιαπωνία. Η ποιότητα της κάννης δεν επηρεάζεται από τον τόπο κατασκευής. Οι Ιάπωνες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κατασκευάζουν καλά λειόκαννα και καλές κάννες, και αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες κατασκευής και όχι μονο για την Miroku που κατασκευάζει τα Browning.

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ DANOK

Κύριε Νικήτα καλησπέρα
πριν μια εβδομαδα ανακαλυψα ενα πλαγιοκαννο του παππου μου που δυστηχώς δε βρισκεται εν ζωη για να μου λυσει τις απορίες μου
στην αδεια οπλοκατοχής του παππού μου αναγράφεται η εταιρεία του οπλου που λέγεται danon
θα μπορούσατε να μου δωσετε μερικές πληροφορίες για το όπλο αυτό ??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μάλλον η σφραγίδα γράφει DANOK, που ήταν ένας συνεταιρισμός οπλοκατασκευαστών στο Eibar. Εφτιαχνε όπλα μεσαίας ποιότητας και τελικά δεν άντεξε οικονομικά, σταμάτησε την οπλοκατασκευή και στράφηκε σε άλλα αντικείμενα, λέγεται ότι ανέλαβε την κατασκευή τμημάτων ραπτομηχανών.

Πρόκειται για ισπανικό όπλο μεσαίας ποιότητας. Η αξία του αν είναι σε καλή κατάσταση θα είναι γύρω στα 400 Ευρώ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΟΛΥΒΔΙΝΩΝ

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΟΛΥΒΔΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πιστεύω ότι θα απαγορευτεί το μολύβι, ναι. Πότε θα επέλθει η απαγόρευση είναι θέμα πολιτικό και γραφειοκρατικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα μη προβλέψιμο χρονικά.

ΒΑΣΗ SMITH, ΚΑΝΝΕΣ DAFFINI

Χαίρεται κ. Κυπρίδημε.
Σας παρακαλώ θερμά, αν μπορείτε, να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για το εξής όπλο. Η βάση του αναγράφει L.C. Smith , και στο εσωτερικό μέρος που είναι ο αριθμός κατασκευής αναγραφει FIELD, σύμφωνα με αναζητηση στο διαδίκτυο ειναι αμερικανική εταιρεία. Πάνω στις κάνες αναγράφει E.S.C Gia VICKERS & C. Πλάγια στη μια κανη αναγραφει LIBERO DAFFINI-ARMI=BRESCIA=.
Στην άδεια κατοχης γραφει Vickers.
Δεν υπάρχει πουθενά δοκιμή ή σημάδι ελέγχου πιέσεων. Ποιά η γνωμης σας? Ποιά ειναι η εταιρεία κατασκευης του και ποιο το πιθανό έτος κατασκευής του?
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θυμίζει την περίπτωση ενός παλιού Αθηναίου οπλουργού που συνήθιζε να συναρμολογεί όπλα εφαρμόζοντας κάννες ενός κατασκευαστή σε βάσεις άλλου. Ο ίδιος θεωρούσε αυτά τα όπλα “χειροποίητα” και τα πουλούσε σε πελάτες που τα εκτιμούσαν διότι και αυτοί τα έκριναν ως “χειροποίητα”. Το ότι κανένα από αυτά τα χειροποίητα δεν είχε περάσει δοκιμή κρινόταν δευτερεύον θέμα.

Το ότι λείπουν οι σφραγίδες δοκιμής από τις ιταλικές κάννες Daffini δείχνει αυθαίρετη αφαίρεση από άσχετο. Το ότι αυτές οι κάννες, που έχουν κλειδιά από κάτω, εφαρμόστηκαν σε βάση L.C. Smith που δεν έχει κάτω συρτάρι παρά μόνο πάνω κλειδί δείχνει και κάτι άλλο.

Μακριά από τέτοια όπλα κόκτεηλ. Είναι ατυχήματα που περιμένουν να συμβούν.

ΤΣΟΚ BRNO

Κυριε Νικητα Εχω ενα δικαννο super poze BRNO ZH-301με μηκος καννων 70εκ και αυλους 18,35 μου εχουν πει οτι εχει τσοκαρισμα 4 αστρα και οι δυο καννες. Ειναι σωστο? Εαν ειναι λαθος τι τσοκαρισμα εχει?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα τσοκ συνήθως σημειώνονται στις κάννες, κοντά στα κλειδιά, με άστρα, σταυρούς ή άλλα σύμβολα. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις του αυλού και του τσοκ με αριθμούς, πχ αυλός 18,4 και πιο πέρα η διάμετρος του στομίου πχ 17,8 που δείχνουν τον βαθμό σύσφιξης.

Είναι ασυνήθιστο για ένα όπλο να μην έχει κανένα από αυτά τα στοιχεία. Ψάξτε προσεκτικά τις κάννες και πιστεύω ότι θα βρείτε τις ενδεικτικές σφραγίδες.

ΠΑΛΙΟ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Κληρονομιά από παππού θα ηθελα να μάθω την μάρκα και το έτος κατασκευής. Μια πρόχειρη εκτίμηση τιμής αν γίνεται . Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται καθαρά η ένδειξη κατασκευαστή. Η σφραγίδα με το Α σε κύκλο μάλλον δείχνει προς τον Eusebio Arizaga. Φαίνονται σφραγίδες δοκιμής Ισπανίας ενώ η εικόνα είναι ενός δίκαννου με μισές φωτιές μέτριας ποιότητας.

Υπολογίστε την αξία του κάπου μεταξύ 300 και 400 Ευρώ ανάλογα με την κατάσταση.