Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ

Η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα ασφαλείας στα οπλοπωλεία απαιτεί τόσα πολλά, και τόσο δαπανηρά μέτρα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων.

Μερικοί χαίρονται για το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων. Η λογική τους είναι ότι κλείνουν οι μικροί, μένουν μερικοί μεγάλοι, και η μπίζνα κυλάει πιο εύκολα. Δεν πάει έτσι όμως!

Το μικρό κυνηγομάγαζο είναι χώρος συγκέντρωσης των κυνηγών. Δεν μπορείς να συναντήσεις κυνηγούς και να τα “πεις” σε κατάστημα που απαγορεύεται να έχει βιτρίνα, έχει μόνιμα ατσάλινα ρολά κατεβασμένα, έχει κάμερες συνδεδεμένες on line με το τμήμα της περιοχής, και πόρτες ασφαλείας που σε κλειδώνουν μέσα.

Το πως θα αντιμετωπίσουν οι έμποροι το θέμα είναι δουλειά της ΠΕΒΕΚΕ. Η υπουργική απόφαση έχει περάσει και θα είναι δύσκολη η πορεία τροποποίησης της. Δικό τους θέμα.

Το δικό μας θέμα είναι άλλο και πιο σημαντικό. Από παλιά έγραψα, ξανά και ξανά, ότι είναι μεγάλο λάθος να συνταυτίζεται το κυνήγι με το πυροβόλο όπλο.

Το 1985 όταν βγήκε η διυπουργική απόφαση πυ εφάρμοζε την Οδηγία 409 για τα πουλιά το έγραψα. Και έκτοτε το επαναλαμβάνω με μονοτονία, είναι λάθος να ταυτίζεται το κυνήγι με το όπλο διότι κάθε νέα διάταξη περί όπλων επηρεάζει άμεσα το κυνήγι.

Με μεγάλη ένταση είχα επισημάνει στον αείμνηστο Νίκο Παπαδόδημα, πρόεδρο της ΚΣΕ, ότι για λόγους αρχής, και λόγους επιβίωσης, έπρεπε να επιμένουμε στην διατήρη του άοπλου κυνηγίου, έστω και αν δεν το εξασκούσε κανείς. Εισέπραξα μειδιάματα.

Στους κυνοτρόφους, ετόνισα πολλές φορές ότι κάθε αυστηροποίηση των όρων οπλοκατοχής, επηρεάζει την δραστηριότητα τους. Ηταν ανένδοτοι, δεν τους ένοιαζαν τα αντιοπλικά μέτρα, διότι αυτοί σκύλους εκτρέφουν. Ναι, αλλά τους πουλούν σε κατόχους κυνηγετικών όπλων.

Η νέα απόφαση θα μειώσει δραστικά το ενδιαφέρον για τα όπλα. Πολλοί κυνηγοί δεν θα αντέξουν την ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό της βιντεοσκόπησης τους on line. Αν δεν είχαμε ταυτίσει το κυνήγι με το τουφέκι αυτοί θα μπορουσαν να παραμείνουν κυνηγοί και να πετάξουν το τουφέκι. Τώρα θα πετάξουν και το κυνήγι.

Αυτά τα λέει ένας κατ’εξοχήν οπλόφιλος. Σκεφτείτε το λίγο.

Tο βίντεο δείχνει άοπλο κυνήγι κουνελιού στην Αγγλία, μια οπλοφοβική χώρα πρωτοπόρο στις αντιοπλικές διατάξεις. Αυτό το κυνήγι δεν χρειάζεται καμία άδεια στην Αγγλία. Αντιθέτως, επιδοτείται από τους γαιοκτήμνες για να σωθούν αιωνόβια δέντρα από τα λαγουμια στις ρίζες τους.