ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 445

ΚΟΝΤΑΚΙ 692 ΣΕ 687

για σας εχω παρει ενα beretta 687 silver pigeon 5 με κοντακι για αρηστεροχειρα και θελω να του βαλω για δεξιοχειρα , βρηκα ενα απο beretta 682 ,,θα ταιριαξει ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι αδύνατο να δηλωθεί οτι θα ταιριάξει χωρίς να χρειάζεται κάποια εφαρμογή στο χέρι. Μπορεί οι βάσεις των δύο μοντέλων να μοιάζουν, αλλά αυτό δεν είναι εγγύηση ότι είναι απόλυτα όμοιες και θα δεχθούν το κοντάκι χωρίς εφαρμογή.

ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

Αγαπητέ Κύριε Κυπρίδημε,
Γειά σας.

Σε ένα δίκανο όπλο με μονή σκανδάλη αδρανείας και επιλογέα κάνης, στην περίπτωση που δεν πυροδοτήσει η πρώτη κάνη, εάν μετακινήσουμε τον επιλογέα, μπορούμε να πυροδοτήσουμε τη δεύτερη κάνη ;

Ευχαριστώ πολύ.
Πολλούς χαιρετισμούς.
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, μπορεί να πυροδοτήσει με την κίνηση του επιλογέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Κάθε μετακίνηση του επιλογέα επιδρά στο σύστημα πυροδότησης και μπορεί να οδηγήσει σε εκπυρσοκρότηση. Πάντα ΠΑΝΤΑ γίνεται αυτή η κίνηση του επιλογέα με τα στόμια στραμμένα προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αν υπάρχει αφλογιστία πάντα περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα (η παλιά συμβουλή είναι να μετρήσουμε μέχρι το 10 με τα στόμια σε ασφαλή κατεύθυνση) πριν ανοίξουμε το όπλο. Ενδέχεται το καψύλλι να είναι ελαττωματικό και να δώσει μια μικρή σπινθήρα που αργοκαίει την πυρίτιδα.

Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο με μια γρήγορη αλλαγή κάννης και πυροδότηση της να συμπέσει η δεύτερη βολή με την καθυστερημένη ανάφλεξη της πρώτης και να έχουμε ταυτόχρονη πυροδότηση δύο καννών. Η ταυτοχρονη πυροδότηση είναι μεγάλη καταπόνηση για το όπλο.

ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΛΟΕΙΔΟΥΣ ΛΑΒΗΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΧΩ ΜΙΑ BENELLI M1 SUPER 90 MONTELO 1996 ΔΕΧΕΤΕ ΦΛΑΝΤΖΕΣ ΚΛΙΣΕΟΣ? ΕΠΙΣΕΙΣ Η ΠΙΣΤΟΛΟΗΔΕΙΣ ΛΑΒΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΟΜΕΝΗ ΠΑΝΟ ΣΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ??? ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΤΥΣΟΜΕΝΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ??? ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βασικό νομικό σημείο είναι η δυνατότητα μείωσης του μήκους του όπλου, άρα απαγορεύεται το πτυσσόμενο κοντάκι. Το σχήμα της λαβής είναι άσχετο εφόσον το κοντάκι είναι σταθερό και όχι πτυσσόμενο.