70 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

 

Τα απελευθερωμένα θηράματα στην Αγγλία αριθμούν μεταξύ 34 και 70 εκατομμύρια το χρόνο.

Οι αριθμοι βγήκαν στην δημοσιότητα μετά από παρέμβαση “οικολόγων” που παραπονέθηκαν στο υπουργείο περιβάλλοντος για απελευθερώσεις θηραμάτων μέσα ή δίπλα από προστατευμένες περιοχές, δηλαδή σημεία Νατούρα 2000 και άλλα.

Τα παράπονα έδωσαν αφορμή για διάφορους υπολογισμούς των θηραμάτων, κυρίως φασιανούς, πέρδικες και λίγα παπιά που απελευθερώνονται για θήρευση από τους 850 000 Αγγλους κυνηγούς, συν τους επισκέπτες.

Πρώτο σημείο είναι ο αριθμός. Αν πάρουμε τον κατώτερο αριθμό, τα 34 εκατομμύρια, αυτό αναλογεί σε 40 θηράματα ανά κυνηγό. Ο τρόπος που απελευθρώνουν θηράματα εκεί έχει κόστος, καθώς τα θηράματα αγοράζονται όταν είναι μερικών ημερών, στεγάζονται και ταϊζονται από την άνοιξη και κυνηγιούνται τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Δεύτερο σημείο είναι ότι το σύνολο των απελευθερώσεων γίνεται από ιδιώτες για ιδιώτες. Δεν συμμετέχει το κράτος. Ισως αυτό να εξηγεί και την επιτυχία των απελευθερώσεων εκεί σε σύγκριση με εδώ. Η Αγγλία κατήργησε την άδεια κυνηγίου το 1995 άρα δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης προς “πράσινα ταμεία” ούτε και άντληση χρημάτων από αυτά. Ωστόσο η παραγωγή θηραμάτων, κυρίως φασιανού και πέρδικας (καμπίσιας και κοκκινοπόδαρης) είναι τεράστια, όπως αλλωστε δείχνουν και οι αριθμοί. Πιο ωμή και κυνική διατύπωση είναι ότι όταν η παραγωγή θηράματος είναι κερδοφόρα μπίζνα και όχι συνδικαλιστική διαδικασία, αποδίδει.

Τρίτο, για κάποιο λόγο οι απελευθερώσεις εκεί έχουν αποτέλεσμα, δηλαδή θήραμα στο πεδίο που βρίσκουν οι κυνηγοί. Κάτι κάνουν σωστά εκεί που ίσως να μην κάνουμε εδώ και δεν βλέπουμε ίχνος από τα απελευθερωμένα θηράματα. Εκτός βέβαια των επι τόπου απελευθερώσεων από σακούλες στις ρεζέρβες. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με απελευθέρωση τον Ιούνιο για κυνήγι τον Οκτώβριο.

Αξιο παρατήρησης επίσης είναι το παράπονο των “οικολόγων”. Διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση σε απαγορευμένους για το κυνήγι χώρους. Ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνουν οι “οικολόγοι” και οι δασικοί στην Ελλάδα, εδώ απαγορεύεται ο εμπλουτισμός κυνηγοτόπων, τα θηράματα αφήνονται σε απαγορευμένους χώρους για να “ακτινοβολήσουν” στους επιτρεπόμενους χώρους.

Το βίντεο δείχνει την διαδικασία εκτροφής θηραμάτων σε ένα ιδιωτικό αγρόκτημα στην Αγγλία.