ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 446

BERETTA 409

Κυριε Νικητα ειμαι εντελως ασχετος με τα οπλα,γι αυτο απευθυνομαι σε σας.Μου χαρισαν την beretta που σας επισυναπτω στις φωτογραφιες.Μηπως μπορειτε να μου πειτε τι τιμη μπορω να πιασω αν την πουλησω?
Ευχαριστω πολυ
Λαζαρης Δημητρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι το γνωστό Beretta 409 κατασκευής του 1951. Η τιμή για ένα 409 σε άψογη κατάσταση είναι γύρω στα 1300 Ευρώ, και μειώνεται ανάλογα με τις τυχόν ζημιές που έχει.

JEFFERY

Καλησπέρα σας .Καλή χρονιά πάντοτε με υγεία και αγάπη προς τον συνάνθρωπο.Περιήλθε στην κατοχή μου ένεκα κληρονομιάς ένα όπλο πλαγιόκανο 12 cal με μήκος κάννης 76,5 εκ. Πάνω στο κοντάκι γράφει jeffry ή jeffery (δεν είναι αναγνώσιμο πολύ καθαρά) στις κάννες δεν γράφει τίποτα και στο μέταλλο του κοντακιου γραφει 13 και σύμβολα που είναι δυσανάγνωστα.Αν μπορείτε ενημερώστε με ή βάλτε με σε ένα δρόμο για να βρώ την καταγωγη του όπλου.(Η άδεια γράφει την επωνυμία jeffres (αγγλικό). ) To εσωτερικό των καννων δεν είναι χρωμιωμένο ή είναι ελαφρως σκουριασμένο.Δεν μπορώ να ανεβάσω όλες τις φωτο.Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο W.J. Jeffery ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές δίκαννων ραβδωτών, ίσως ο πιο γνωστός, και πατεντάρισε το κλείδωμα rising bite καθώς και διάφορα διαμετρήματα φυσιγγίων ραβδωτών όπλων όπως πχ το 405 Jeffery και άλλα. Κασκεύαζε και λειόκαννα και όποιο όπλο φέρει το όνομα του έχει ανεβασμένο κασέ, με την τιμή να εξαρτάται πρωτίστως από την κατάσταση.

Το ραβδωτό δίκαννο του Corbett ήταν Jeffery. Αυτό το στοιχείο λέει πολλά για την φίρμα. Καλό είναι να το δει κάποιος οπλουργός που πραγματικά ξέρει από παλιά συλλεκτικά δίκαννα.

VERCAR ΚΑΙ Α400

Καλησπέρα σας.
Ποια είναι η άποψή σας για το αυτογεμές Beretta A400 Upland και για το πλαγιόκαννο Verney Carron Vercar Jet 12 ;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας κ. Νικήτα,
Είμαι νέος κυνηγός και θα ήθελα την γνώμη σας για δυο μοντέλα που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον, το Browning maxus one wood & το Franchi Affinity wood. Γνωρίζω ότι το maxus είναι αερίου και το affinity αδράνειας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Την Α400 την έχω δοκιμάσει και έχω ρίξει αρκετά φυσίγγια για να μπορώ να εκφράσω άποψη. Είναι μια καλή καραμπίνα, δεν θα έλεγα όμως ότι είναι καλύτερη από την Beretta Outlander. Για έναν νέο κυνηγό θα πρότεινα να δει και την Outlander, που είναι και αυτή Beretta και να συγκρίνει.

Το Vercar το έχω δει μόνο σε φωτογραφίες. Φαίνεται ότι είναι ένα δίκαννο που ακολουθεί την σύγχρονη τακτική στα πλαγιόκαννα έχοντας κάννες μονομπλόκ και κοντάκι με τζαβέτα. Δεν υπάρχει πουθενά κάποιο διάγραμμα του μηχανισμού του και έτσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για αυτό.

MAROCCHI ΔΟΚΙΜΗ

καλησπερα δικανο σουπερ ποζε maroccini μεχρι ποσα γραμμαρια φυσιγγια μπωρει να ριξει? εχει σφραγιδες στις καννες psf ** και finito* και στην βαση psf* kai finito*

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις κάννες το όπλο σας έχει δοκιμή μάγκνουμ, στην βάση δοκιμή κανονική. Δεν λέτε τι θαλάμη έχει, αν είναι 70 ή 76 χιλιοστών.

Η σοφότερη τακτική είναι να βασιστείτε στην πιο χαμηλή δοκιμή και να ρίχνετε φυσίγγια που παράγουν έως 740 bar, και αυτό σημάινει γομώσεις μέχρι 36 γραμμάρια σκάγια συνήθως.

ΔΙΚΑΝΝΟ TFSN

Καλή Χρονιά με Υγεία εύχομαι σε ολους. Έχω ένα δίκανο από κληρονομιά το οποίο είναι αχρησιμοποίητο. Το μοντέλο είναι TFSN ts870 mod 94.
Θα ήθελα να μάθω την χώρα προέλευσης του την ποιότητα του, μέχρι τι πιεσεων φυσίγγια μπορεί να ρίξει, καθώς και το εκτιμώμενο κόστος του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω ψάξει βιβλιογραφία και διαδίκτυο και δεν βρήκα κατασκευαστή TFSN. Μήπως μπορείτε να στείλετε κάποιες φωτογραφίες του όπλου και ειδικά των σφραγίδων στις κάννες;

HIGHLANDER ΕΞΟΛΚΕΙΣ

Αγαπητέ κυριε Νικήτα εχω στην κατοχή μου ενα franchi highlader χωρίς αυτόματους εξωλκείς (αφαιρέθηκαν).
Θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στην ελλάδα αντίστοιχοι που θα μπορούσαν να περαστούν απο κάποιον οπλουργό που θα μου συστήνατε.
Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται τι λείπει. Ο μηχανισμός εξολκέων στα πλαγιόκαννα είναι στην πάπια. Στις κάννες είναι τα ποδαράκια των εξολκέων. Το μέγεθος της δουλειάς εξαρτάται από το πιο μέρος λείπει. Αν είναι τα ποδαράκια είναι θέμα εφαρμογής νέων. Αν λείπει ο μηχανισμός στην πάπια τότε η δουλειά είναι μεγάλη καθώς χρειάζεται εφαρμογή και συγχρονισμός του μηχανισμού ώστε κάθε κάννη να πετά τον κάλυκα στο κατάλληλο σημείο ανοίγματος του όπλου μετά την βολή.

Η Franchi αντιπροσωπεύεται από τον όμιλο Ναυπλιώτη στην οδό Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο. Πιστέυω ότι θα έχουν και ανταλλακτικά.

REMINGTON 1100

Κύριε Νικήτα χρόνια πολλά και καλή χρονιά έχω μια remington 1100 magnum δεκαετίας 80 το όπλο το έχω με δύο κανες μια magnum και μια standard 2 3/4″ το όπλο είναι καλοσυντιριμενο στα 32 γρ φυσίγγια καμία εμπλοκή πάντα με την standard κάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνεται με κάποιον τρόπο να ρίχνει και πιο ελαφρύ φυσιγγι στα 28 γρ δεν με ενδιαφέρουν τα magnum και οι δυνατές γομοσης ευχαριστώ εκ των προτέρων και χρόνια πολλά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να ρίχνει ελαφριές γομώσεις θα πρέπει να επιτρέπει την διέλευση αερίων από τις οπές της κάννης προς το πιστόνι. Δεν συστήνω να παίξει κανείς με άνοιγμα αυτών των οπών.

Η δεύτερη περίπτωση είναι το ελατήριο επανάταξης, αλλά αν αλλάξει αυτό με κάποιο πιο αδύναμο τότε θα υπάρχει πρόβλημα με τα κανονικά φυσίγγια άνω των 28 γραμμαρίων.

Εχετε δοκιμάσει και άλλα φυσίγγια 28 γραμμαρίων; Ενδέχεται με κάποια φυσίγγια να λειτουργεί σωστά και να μην χρειαστεί καμία επέμβαση.

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΓΓΙ

Γεια σου και χαρά σου προσφιλή μου Νικήτα, Χρόνια Πολλά πάντα με υγεία, Καλή Χρονιά & κι ό,τι επιθυμείς!!!

Αυτή τη βολά θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικώς με μια λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να σου φανεί και “παιδαριώδης” ή “ανούσια”, αλλά είμαι “ψείρας” ακόμη και σε κάτι τέτοια, να με συμπαθάς…
Όταν κυνηγάω λοιπόν, έχω τα φυσίγγια μου χύμα στις μεγάλες τσέπες του κυνηγετικού μου γιλέκου (θεωρώ πως εκεί με βολεύουν πολύ περσσότερο απ’ ό,τι να ήτανε σε ζώνη)…
Εάν ποτέ πέσουν κάποια “σκουπιδάκια” (π.χ. φυλλαράκια, πολύ-πολύ μικρά κομματάκια ξύλου, χαλίκι) μέσα σ’ αυτές τις τσέπες με τα φυσίγγια καθώς κινούμαι στο πυκνό, και δεν το αντιληφθώ εγκαίρως για να τις καθαρίσω, με αποτέλεσμα να πάνε και να “κολλήσουν” πάνω στο κλείσιμο ενός φυσεκίου, εάν βγάλω αυτό το φυσίγγι και το βάλω στη θαλάμη και το πυροδοτήσω, τότε θα αποβεί αυτό επικίνδυνο άραγε…;

Ευχαριστώ πολύ Νικήτα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η μαγική λέξη είναι “χαλίκι”. Τα άλλα, φυλλαράκια κλπ, δεν θα κάνουν ζημιά. Ενα μικρό χαλικάκι όμως στα χείλη του φυσιγγίου μπορεί να προξενήσει ένα γδάρσιμο στο εσωτερικό της κάννης.

Στο σκοπευτήριο της Καισαριανής είχαμε ένα παλιό Browning B25 που δανειζόταν σε όποιον δεν είχε όπλο. Αυτό το όπλο υπέστει την ζημιά από ένα κομμάτι χαλίκι που κόλλησε σε ένα φυσίγγι.

Είναι πρόβλημα που προλαβαίνεται έυκολα με καθάρισμα της τσέπης και μια ματιά στα φυσίγγια πριν τα βάλουμε στην θαλάμη.