ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 448

TFSN ΔΙΚΑΝΝΟ

Ο αναγνώστης έχει στείλει φωτογραφίες αυτού του δίκαννου. Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες λείπουν οι σφραγίδες δοκιμής, καθώς και κάποια ένδειξη χώρας κατασκευής. Είναι λοιπόν αδύνατη η εξακρίβωση χώρας κατασκευής. Οι πιθανότητες είναι ότι κατασκευάστηκε σε χώρα που δεν έχει Τράπεζα Δοκιμών, και από εκεί πουλήθηκε σε χώρα που δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών Δοκιμής (CIP) άρα δεν είχε νομική υποχρέωση τοπικής επαναδοκιμής. Η Ελλάδα δεν έχει Τράπεζα Δοκιμών και παρά την “αυστηρότητα” των νόμων περί όπλων επιτρέπει την αθρόα εισαγωγή όπλων χωρίς σφραγίδες δοκιμής. Το ίδιο κάνουν και οι Αμερικάνοι, αλλά εκεί τουλάχιστον υπάρχει η υποχρέωση τα εισαγόμενα προϊόντα, άρα και τα όπλα, να φέρουν την ένδειξη Made in και την χώρα προέλευσης καθώς και το όνομα του οίκου που έκανε την αρχική εισαγωγή και επιφορτίζεται με την ευθύνη για τυχόν κακοτεχνίες. Αυτά διέφυγαν των δικών μας “αυστηρών” συντακτών νόμων περί όπλων.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα δίκαννο με μισές φωτιές και διακοσμητικές πλάκες. Οι σταυρόβιδες στο κάτω μέρος της βάσης τείνουν να δείξουν και ανάλογη ποιότητα κατασκευής πιο μέσα.

KONTAKI 525

Καλημέρα Νικήτα.
Σύντομο ερώτημα. Κάνοντας κάποια αλλαγή στο κοντάκι από ένα 525 που το έχω για να ρίχνω σε sporting που προέκυψε το παρακάτω churchill test. Πριν τις αλλαγές ήταν 40 – 60 κέντρο – πάνω. Τώρα το βλέπω 10 – 90. Ισως για τραπ να είναι καλό αλλά για σπόρτιγκ;

Δεν το περίμενα και το πέρασα ήδη λάδια. Αξίζει τον κόπο να το χαλάσω και να φάω το χτένι; κι αν ναι πόσο περίπου;
(Θυμάμαι 1/16 ” για κάθε ιντσα = 3/16″ = 4,7mm κατέβασμα το χτένι περίπου.)

Με προβληματίζει το ότι αν κατεβάσω το χτένι μπορεί να με “πετάξει” αριστερά, ενώ τώρα είμαι κέντρο.

Μήπως διορθώνεται με επέμβαση στο pich;

Θα ήθελα την γνώμη σου .

Ευχαριστώ Δ.Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενα ενδεχόμενο που δεν αναφέρεις είναι η κάμψη του κοντακιου με τη μέθοδο του θερμού λαδιού στη λαβή. Αρκετοί οπλουργοί μπορούν να κάμψουν το κοντάκι με τζαβέτα. Παλιά δεν γινόταν στράβωμα κοντακιου με τζαβέτα, τώρα γίνεται. Αν γίνει σωστά η διαδικασία δεν αφήνει σημάδια σε κοντάκι με φινίρισμα λαδιού.

Επίσης, το στράβωμα με λάδι κατεβάζει το κοντάκι διατηρώντας την πλάγια κλίση. Αυτό που ίσως χρειαστεί κάποια διόρθωση είναι το Pitch αφού αλλάζει η γωνία πέλματος με το κατέβασμα. Κάποιο φάλτσο στρώμα υλικού θα διορθώσει το Pitch.

Δύο οπλουργοί που κάνουν την δουλειά αυτή είναι ο Λιάκος και ο Κούρκουλος, ίσως και άλλοι.

ΜΡ43 ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΤΖΟΓΟ

Χαίρετε κε. Κυπριδήμε,
Εν πρώτοις εκφράζω τις ευχαριστίες μου για το υλικό που αναρτάτε! Εν συνεχεία θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής σχετικά με το πρώτο όπλο μου, ενα πλαγιόκανο Baikal MP43. Η δεξιά του σφύρα (της εμπρός σκανδάλης σε δισκάνδαλο δηλαδή) παρουσιάζει, όπως πρόσφατα παρατήρησα, έναν μικρό τζόγο κάποιων χιλιοστών, αντίθετα με την έτερη που παραμένει σταθερή στην θέση της. Αναφέρομαι σε θέση μη- όπλισης. Κατά την εμπειρία σας αποτελεί αυτό τεχνική “ανωμαλία”;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και απολογούμαι για την απλότητα της ερώτησης,
Ε. Βούλγαρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ΜΡ 43 έχει ένα σύστημα ελατηρίων που δρουν στην σφύρα και δίνουν κάποιο βαθμό ανάσυρσης. Ισως ένα από αυτά τα ελατήρια να έχει φθαρεί ή να έχει σπάσει. Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Καθώς το ΜΡ43 έχει κοντάκι με τζαβέτα η εξέταση του μηχανισμού είναι θέμα μερικών λεπτών.

ΑΡΙΘΜΗΣΗ BROWNING

Χαίρετε κύριε Νικήτα, πως μπορώ να μάθω το έτος κατασκευής μιας παλιάς καραμπίνας Browning Auto 5 που κατέχω ; Η βάση έχει σειριακό Α 78763 κι η κανη S 88531. Παρόλο που το αναζητά στο διαδίκτυο δεν κατάφερα να το βρω. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω απηυδήσει με την αρίθμηση των Browning. Είναι ένα δαιδαλώδες σύστημα με αυθαίρετες αλλαγές και ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο. Ισως να μην βρίσκετε τον αριθμό στους πίνακες της ίδιας της Browning διότι η καραμπίνα σας διακινήθηκε από την FN και φέρει αριθμό βασισμένο στο σύστημα της FN.

MIROKU 60

Αγαπητέ Κύριε Κυπρίδημε,

Παρακαλώ, ποιά είναι η γνώμη σας για το MIROKU MK-60 / MK-70 και ποιά είναι η εν γένει ποιότητα, η βλητική απόδοση, η εργονομία και η αντοχή του, συγκριτικά με τα BERETTA 686 / 687 ;

Επίσης ποιόν αυλό θεωρείται πιο κατάλληλο για κυνήγι σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών, έως και κάτω του μηδενός, τον 18.4 ή τον 18.7 ;

Ευχαριστώ πολύ και πολλούς χαιρετισμούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να δηλώσω ότι κυνηγώ από το 1985 με ένα ιαπωνικό Browning κατασκευασμένο από την Miroku και η άποψη μου επηρεάζεται από την εμπειρία μου με αυτό το ποζέ.

Τα σουπερποζέ Miroku ακολουθούν το πρότυπου Browning Β25. Είναι ένα εξαιρετικά απλό και ανθεκτικό σύστημα κλειδώματος και πυροδότησης και να μην ξεχνάμε ότι προωτοεμφανίστηκε το 1930, αρκετά πριν τα Beretta 686. Και τα δύο είναι καλά, το κάθε ένα έχει τα δικά του συν και μείον βέβαια, ωστόσο το Browning σύστημα έχει αποδείξει την αξιοποιστία μερικές δεκαετίες πριν.

Ο αυλός δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στο κρύο. Βλέποντας το μέλλον και την πιθανή (πιθανότατη) επιβολή μη τοξικών σκαγίων, που μάλλον θα είναι ατσάλινα λόγω κόστους, εκεί ο διευρυμένος αυλός ίσως έχει κάποιο μικρό πλεονέκτημα, καθώς προσφέρει έναν πιο ήπιο κώνο προσαρμογής και πιο ομαλή μετάβαση της γόμωσης από την θαλάμη στον αυλό. Ωστόσο το πλεονέκτημα δεν είναι τόσο σημαντικό στα Miroku καθώς έχουν αρκετά μακρύ κώνο σε όλες τις κάννες τους.