ΡΑΒΔΩΤΗ ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Σιλουέτα αγριόχοιρου της Birchwood Casey για εξάσκηση κυνηγών.

Ενας κυνηγός που κυνηγά συστηματικά αγριόχοιρο χρειάζεται ένα συνδυασμό όπλου και φυσιγγίου που θα δώσει αρκετή ενέργεια για γρήγορη καταβολή του θηράματος στις αποστάσεις που αυτό συνήθως θηρεύεται.

Για τον αγριόχοιρο μιλάμε για αποστάσεις από 30 έως 70 μέτρα, συχνά σε πυκνή βλάστηση.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα που συγκρίνει το 20άρι μονόβολο με μερικά δημοφιλή διαμετρήματα ραβδωτού. οι αριθμοί είναι σε ποδολίβρες:

Κανονικό 20 μονόβολο 1920
Σωβέστρ 20 μονόβολο 2562
0,30-30 1920
0,308 2550
7,62Χ39 1653

Το μονόβολα που αναφέρεονται είναι κανονικά 20άρια με κάλυκα 70 χιλιοστών. Μάγκνουμ 20άρια καθώς και τα 12άρια μονόβολα παράγουν ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι το ραβδωτό. Πριν πάμε εκεί χρειαζόμαστε πολλά μέρη εξάσκησης σε κυνηγετική σκόπευση σε σιλουέτες αγριόχοιρου. Τέτοια εκπαιδευτήρια υπάρχουν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, είναι χώροι μικρής έκτασης, μήκούς 50 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Στήνονται γρήγορα και φθηνά. Ο σκοπός τους είναι η εκπαίδευση στην χρήση μονόβολου τόσο για την γρήγορη καταβολή θηράματος και περισσότερο για την εξοικείωση με το μονόβολο και την αποφυγή ατυχημάτων.

Εμείς δεν έχουμε τέτοιους χώρους. Το γιατί είναι απλό. Δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας αφού αυτή η εξάσκηση δεν αποτελεί άθλημα της αρμοδιότητας της. Ταυτόχρονα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία δεν ζητά, άρα δεν παίρνει, έγκριση για τέτοιους χώρους εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι σχεδόν οι κυνηγοί αγριόχοιρου ρίχνουν το πρώτο τους μονόβολο σε πραγματικό κυνήγι. Και όταν γίνει ατύχημα ψαχνόμαστε και μερικοί φωνάζουν για έλλειψη κυνηγετικής παιδείας.

Ομως όλοι ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση και αυτό είναι το πρόβλημα, η ανοχή μας που μας καθιστά συνυπαίτιους σε όλα τα ατυχήματα.