ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 452

ROSSI Ή IZ18;

Κύριε Νικήτα καλησπέρα.επιρεασμενος από αυτά που γράφετε κατά καιρούς θέλω να αρχίσω το κυνήγι με μονοκανο, λόγο του ότι μου αρέσουν οι προκλήσεις που προσφέρει το κυνήγι με αυτό το όπλο.τα κυριότερα θηράματα που με ενδιαφέρουν είναι μπεκάτσα, ορτύκια και τσίχλες.επειτα από ψάξιμο έχω καταλήξει ανάμεσα σε δύο όπλα,το rossi pomba 23 ,και το Baikal ij 18.θα μπορούσατε να πείτε τα υπέρ και τα κατά και των δύο;δεν με ενδιαφέρει η εμφάνιση αλλά η αξιοπιστία,καθώς και ποιος μηχανισμός από τους δυο (καθότι το Rossi είναι εξωσφυρο) είναι πιο αξιόπιστος.σας ευχαριστω πάρα πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μεταξύ των δύο το ΙΖ18 κερδίζει άνετα, και αυτό επειδή είναι από ατσάλι και ξύλο, δεν έχει πλαστικά μέρη, και ο μηχανισμός του είναι πιο στιβαρός και επιδέχεται βελτίωση. Ο μηχανισμός του Rossi αντιγράφει το Topper έχοντας ελατήριο από σύρμα και σχετικά περίπλοκη διάταξη και δεν σηκώνει βελτίωση.

Η βελτίωση είναι σημαντικός παράγοντας καθώς η Baikal βάζει ένα τεράστιο και υπερισχυρό ελατήριο στην σφύρα του ΙΖ18. Το ελατήριο αυτό κάνει την όπλιση πιο δύσκολη αφού ο μηχανισμός οπλίζει μέσω του μοχλού ανοίγματος.

Στο δικό μου ΙΖ18 άλλαξα το ελατήριο και έβαλα ένα ελατήριο από Beretta 686. Επίσης λείανα όσο έπρεπε τα εσωτερικά μέρη και τώρα το άνοιγμα είναι ομαλό και εύκολο. Οντας ατσάλινος και απλός ο μηχανισμός του ΙΖ18 επιτρέπει τέτοιες βελτιώσεις. Η όλη δουλειά πήρε περίπου μιαν ώρα και δεν χρειάστηκε κανένα ειδικό εργαλείο.

Ενας καλός φίλος, λίγο πιο μερακλής από μένα, προχώρησε στην εγκατάσταση εναλλασσόμενων τσοκ και οπών εκτόνωσης (porting)στο δικό του ΙΖ18 και έτσι έχει ένα μονόκαννο για όλα τα κυνήγια. Αυτό είναι το μονόκαννο στην φωτογραφία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ

Καλησπέρα σας κ. Κυπρίδημε.
Ηθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει προβλημα στο τελωνείο με την αγορά μιας ξύλινης παπιας και ξυλινης χειρολαβής απο το εξωτερικό ( Ταυλάνδη) για την καραμπίνα μου μάρκας Mosssberg για να αντικαταστήσω τα άχαρα συνθετικά!
Η αγορά γίνεται μέσω EBAY και ο πωλήτης τα στέλνει κανονικά.
Σας ευχαριστώ για τον χρονο σας !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λογικά δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα καθώς άδεια εισαγωγής χρειάζονται μόνο τα βασικά λειτουργικά μέρη των όπλων. Αλλά επειδή στην Ελλάδα ζούμε, ελέγξτε ότι αυτό εφαρμόζεται στην πράξη θέτοντας το ερώτημα στο τμήμα όπλων του υπουργείο προστασίας του πολίτη.

ΤΣΟΚ ΓΙΑ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Γεια σου και χαρά σου αγαπητέ Νικήτα!

Όταν λέμε ότι το στενότερο τσοκ με το οποίο μπορούμε να ρίξουμε ατσάλινα σκάγια είναι αυτό των τριών άστρων, εννοούμε απαραιτήτως ότι η στένωση της σύσφιγξης θα πρέπει να διαμορφώνεται αυστηρώς στα 5/10 (πέντε δέκατα) επί της διαμέτρου του κυρίως αυλού…;

Δηλαδή, ένα τσοκ με σύσφιγξη ελαφρώς στενότερη, όπως π.χ. το improved modified τσοκ (βελτιωμένο μισό/ΙM) που μάς δίνει μία σύσφιγξη γύρω στα 6/10 (αντί για τα 5/10 του “αυστηρού” μισού τσοκ), είναι ακατάλληλο κι επικίνδυνο για χρήση με ατσάλινα σκάγια…; (Αρκετές οπλοβιομηχανίες πάντως, επιτρέπουν επισήμως στις κάννες τους τη χρήση ατσάλινων σκαγιών ακόμη και με βελτιωμένο μισό τσοκ, όπως π.χ. η Antonio Zoli…)

Άλλωστε, καμιά φορά, ακόμη και με το ακριβές μισό τσοκ, η πραγματική, ακριβής σύσφιγξη στο στόμιο μπορεί να διαμορφωθεί και λίγο παραπάνω από τα 5/10, ήτοι 5μισι/10 ή 6/10… Αυτό συμβαίνει όταν η αρχική διάμετρος του κυρίως αυλού της κάννης είναι κατά 1/10 (ένα δέκατο) του χιλιοστού πιο ανοικτή από το σύνηθες, φέρ’ ειπείν 18,6χιλ. αντί για 18,5χιλ. ή 18,7χιλ. αντί για 18,6χιλ. ή 18,5χιλ. αντί για 18,4χιλ. και ούτω καθεξής… Δηλαδή, ένα τσοκ “καθαρό” ντεμί με στένωση στομίου στα 5/10 επί του κυρίως αυλού σε μια κάννη με αυλό 18,5χιλ., στην άλλη κάννη του ίδιου δικάννου με αυλό 18,6χιλ. θα μετουσιώνεται σε “βελτιωμένο μισό”, ήτοι 6/10 επί του κυρίως αυλού… Ε, λοιπόν, σε αυτήν ακριβώς την κάννη, θα είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε ατσάλινα σκάγια ή όχι…;

Κάτι τέτοιο συμβαίνει αρκετά συχνά στα δίκαννα: π.χ. 18,6χιλ. η μια κάννα, 18,5χιλ. η άλλη κάννα, είτε 18,7χιλ. η μια, 18,6χιλ. η άλλη, είτε 18,5χιλ. η μια και 18,4χιλ. η άλλη κάννα… Εγώ ο ίδιος για παράδειγμα, έχω δύο αλλιώτικα αλληλεπίθετα με τέτοιες διαφορετικές διαμέτρους στις κάννες τους: ένα Zoli Columbus κι ένα Caesar Guerini Essex. Στο μεν πρώτο, η μία κάννη είναι 18,6mm και η άλλη 18,5mm, στο δε δεύτερο η μία κάννη είναι 18,5mm και η άλλη 18,4mm… Ως εκ τούτου, στα συγκεκριμένα τουφέκια, με το εντελώς ίδιο μισό τσοκ βιδωμένο στις κάννες τους, διαφοροποιείται κατά 1 δέκατο του χιλιοστού η τελική σύσφιγξη (εσωτερική διάμετρος) στα στόμια των καννών τους… Είναι κάτι σημαντικό αυτό όταν χρησιμοποιούμε ατσάλινα σκάγια, ή μήπως, είναι κάτι το αμελητέο…;

Νικήτα, ελπίζω να στην έδωσα με κατανοητό τρόπο την απορία μου ταύτη, δίχως να σε “κούρασα”…

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!

Να είσαι πάντα καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο προτροπή όχι πιο σφιχτό από μισό στα ατσάλινα σκάγια είναι ένας κανόνας ασφαλείας και όπως όλοι οι κανόνες ασφαλείας είναι ένας απλός τυφλοσούρτης. Απλός για να τον θυμούνται όλοι εύκολα.

Εφόσον μιλάμε για σκάγια πιο μικρά από το νούμερο 4 το ένα δέκατο πιο σφιχτό τσοκ δεν θα κάνει καμία σημαντική διαφορά. Οταν όμως πάμε σε πιο χοντρά σκάγια από το νούμερο 4 τότε ακόμα και το ένα δέκατο παίζει ρόλο.

Να μην ξεχνάμε ότι τα ατσάλινα, δηλαδή τα σιδερένια σκάγια, δεν παραμορφώνονται όπως τα μολυβένια και έτσι δεν παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Δηλαδή δεν χρειάζονται τσοκάρισμα για να διατηρήσουν την συγκέντρωση της τουφεκιάς. Για αυτό το λόγο το τσοκάρισμα δεν είναι καίριος παράγονας όταν ρίχνουμε ατσάλινα. Δηλαδή ξεχνάμε τα άγχη που μας ταλανίζουν με τα μολυβένια για συγκέντρωση και λοιπά. Το κύριο μέλημμα μας με τα ατσάλινα είναι η ασφάλεια μας.

ΠΑΠΙΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα Κε Νικήτα,

Έχω ένα δίναννο Henry Atkin σε άριστη κατάσταση αλλά έχω παρατηρήσει ότι όταν είναι σε κλειστή ή ανοιχτή θέση η πάπια είναι σφιχτή και ακίνητη. Μεταξύ αυτών των δύο θέσεων δηλαδή την ώρα που θα το ανοίξω και θα κατεβάσω την κάννη μέχρι να ανοίξει ενταλώς, στην κίνηση αυτή νιώθω να κουνιέται δεξιά και αριστερά. Με το που θα ανοίξω εντελώς την κάννη ή θα την κλείσω, η πάπια είναι εντελώς σφισχτή. Τι μπορεί να συμβαίνει?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πάυλος Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το άνοιγμα του όπλα μεγαλώνει η απόσταση από τον άξονα των καννών στο γάντζο της πάπιας και έτσι παρουσιάζεται το κουνημα. Οταν κλείνει το όπλο η απόσταση μικραίνει και ο γάντζος πιέζει την πάπια προς τα πίσω, σφηνώνοντας την πάνω στη βάση. Με ανοιχτό το όπλο λοιπόν η πάπια είναι ελεύθερη να κινηθεί καθώς υπάρχει κάποιο κενό στα πλαϊνά της σχισμής της.

Η κατάσταση διορθώνεται με πρόσθεση μετάλλου στην τετράγωνη οπή της πάπιας, κατά προτίμηση με κόλληση TIG, και την επανεφαρμογή της με λίμα από οπλουργό που ξέρει τι κάνει.

ΑΥΑ Ή SARASQUETA

Κύριε Νικήτα καλημέρα… Θα ήθελα να σας ρωτήσω να μου πείτε τη γνώμη σας για ένα ποιοτικό πλαγιοκανννο που θέλω να πάρω…. Σκέφτομαι το Aya no2 η καπιο Victor sarasqueta….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΑΥΑ λειτουργεί και συνεχίζει να παράγει δίκαννα. Η Sarasqueta έκλεισε πριν κάποια χρόνια. Αρα έχουμε ένα πρώτο πλεονέκτημα υπέρ της ΑΥΑ.

Επίσης η ΑΥΑ έχει από παλιά εφαρμόσει την τακτική της χρήσης καννών ντεμιμπλόκ σε όλα της τα όπλα, ενώ μερικά Sarasqueta που εξέτασα είχαν κάννες με σύνδεση χελιδονοουράς. Επίσης η ΑΥΑ έχει έλεγχο ποιότητας και έλεγχο σκλήρυνσης των εσωτερικών τμημάτων των όπλων της.

Για αυτά και άλλα το ΑΥΑ Νο2 είναι η καλύτερη αγορά.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΡΙΓΑΣ Β25

Κύριε Νικήτα,
αφού σας συγχαρώ για τη διάθεση σας να μοιράζεστε τις γνώσεις σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο θα ήταν εφικτό να γίνει αφαίρεση της επάνω ρίγας και των πλαϊνών σε κάννες Β25;
Εννοώ κάτι αντίστοιχο με τη μετατροπή που γίνεται στις κάννες των αλληλεπιθέτων Baikal, για μείωση του συνολικού βάρους του όπλου. Επίσης κάτα πόσο θα επηρέαζε μια τέτοια επέμβαση το ζύγισμα του όπλου;

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Γ.Β.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολα εξαρτώνται από το είδος κόλλησης που έχουν οι ρίγες του όπλου. Μερικές κολλήσεις γίνονται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και ξεκολλούν εύκολα. Μερικές σκληρές κολλήσεις απαιτούν ψηλές θερμοκρασίες που αφήνου σημάδια στις κάννες. Αυτό είναι κάτι που θα σας το πει οπλουργός με εμπειρία στις ρίγες.

Υπολογίστε ότι οι τρεις ρίγες ενός σουπερποζέ, δηλαδή οι δύο πλαϊνές συν η πάνω ρίγα έχουν ένα βάρος γύρω στα 150 γραμμάρια συνολικά. Αυτό το βάρος το σηκώνει το πιο αδύναμο μας χέρι (αριστερό γιε δεξιόχειρες) που υποστηρίζει τις κάννες όταν επωμίζουμε. Η απουσία αυτού του βάρους κάνει το όπλο πιο ανάλαφρο μπροστά και για πολλούς αυτό είναι μια βελτίωση του ζυγίσματος. Αλλοι θέλουν το όπλο εμπροσθόβαρο επειδή τους βοηθά στην κίνηση.

Για να δείτε πως θα είναι το ζύγισμα χωρίς ρίγες προσθέστε ένα βάρος 150 γραμμαρίων στη μέση του κοντακιού. Πέντε φυσίγγια κολλημένα με ταινία πχ, στην δεξιά μεριά του κοντακιού λίγο μετά τη λαβή είναι μια πρακτική μέθοδος. Αν και αυξάνει το συνολικό βάρος δίνει την αίσθηση του ζυγίσματος που θα έχει το Β25 όταν φύγουν οι ρίγες.