ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 453

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΞΥΛΟΥ

Message Body:
Γεια κ.Νικητα,
Θα ηθελα να σας ρωτησω εαν υπαρχει τροπος να “ανοιξω” το χρωμα του ξυλου σε μια παπια απο Beretta A302.Δυστυχως ραγισε η παπια και αναγκαστηκα να παρω μια μεταχειρισμενη,η οποια ειναι αρκετα πιο σκουρα απο το κοντακι μου.Σας επισυναπτω τις φωτογραφιες για να δειτε και μονος σας το χρωμα της μεταχειρισμενης παπιας.Ευχαριστω εκ των προτερων,
Ανδριανος Α.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν το μόνο ζητουμενο είναι ελάφρυνση του χρώματος της πάπιας τότε η μόνη επιλογή είναι αφαίρεση του υπάρχοντος φινιρίσματος με διαβρωτικό και φινίρισμα από την αρχή. Στο γυμνό ξύλο μπορεί να γίνει κάποιο ελάφρυμα με χλωρίνη ή βόρακα.

Αν το ζητούμενο είναι να έχουμε ίδια απόχρωση σε κοντάκι και πάπια, τότε τα πράγματα διευκολύνονται κατά κάποιο τρόπο. Είναι πιο εύκολο να σκουρήνει το κοντάκι παρά να ελεφρύνει η πάπια.

Στους χρωματισμούς ξύλων οι πιο ειδικοί είναι οι συντηρηρητές παλιών επίπλων. Αυτοί καλούνται να χρωματίσουν προσθέσεις σε παλιά έπιπλα και να χρωματίζουν τα νέα ξύλα σε σημείο που δεν διακρίνονται από τα παλιά.

ΑΥΑ 106 Ή YEOMAN

Καλημέρα σας κ. Κυπριδημε. Θέλω να αγοράσω ένα πλαγιόκαννο Aya και προσανατολίζομαι στα μοντέλα 106 και στο yeoman. Θα με βοηθούσε πολύ η γνώμη σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω δει κατά καιρούς μεταχειρισμένα δείγματα και των δύο μοντέλων.

Τα 106 που είδα είχαν περαστό τρίτο κλειδί και κάννες συγκολλημένες με χελιδονοουρά. Επίσης είχαν λαβή ημιπιστολοειδή και πανέλλα στο κοντάκι.

Τα μοντέλα Yeoman που έχω δει είναι πιο αγγλικά στην εξωτερική γραμμή, με κοντάκι χωρίς πανέλλα, συνήθως ίσιο αγγλέ, κάννες ντεμιμπλόκ και βιδωτό καπάκι στο κάτω μέρος της βάσης.

Προσωπικά θα προτιμούσα τις κάννες ντεμιμπλόκ του Yeoman και το πιο λιτό κοντάκι χωρίς τα πανέλλα (τα επίπεδα μέρη που αρμόζουν σε όπλα με ολόκληρες φωτιές). Η απουσία του περαστου κλειδιού είναι αδιάφορη. Ενα σωστά σχεδιασμένο πλαγιόκαννο δεν έχει ανάγκη από περαστό κλειδί. Το Yeoman έχει πουλήσει χιλιάδες στην Αγγλία και έχει αποδείξει την αντοχή του χωρίς περαστό κλειδί.

BROWNING SILVER

Message Body:
Για σας κυριε Κυπριδημε. Θα αναφερθω στην BROWNING SILVER, οχι την παλια του 1997.
Αυτη κυκλοφωρησε το 2008 κατα το πρωτυπο της παλιας καλης GOLD, στην Αμερικη. Εδω υπηρχε το
ΦΟΙΝΙΞ αν θυμαμαι καλα. Αν και αξιοπιστη και οικονομοικοτερη απο τοMAXYS η το Α5 ,δεν την ειδαμε.
Τι γνωμη θα ειχατε.. Περιμενουμε επισης το νεο S/P BAIKAL MAXIMOV . Μαλλον ηδη κερδιζει.
ΕΥΧΑΡIΣΤΩ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν την είδαμε αλλά από ότι λέγεται λέει η Browning καθώς και συνάδελφοι που την έχουν εξετάσει είναι καραμπίνα αερίων με αυτορυθμιζόμενο σύστημα διοχέτευσης των αερίων της κάννης ώστε να ρίχνει ποικιλία φυσιγγίων χωρίς ρύθμιση.

Το βασικό της εξωτερικό χαρακτηριστικό είναι το “σκαλί” στη βάση που παραπέμπει στην Α5 και το οποίο πολλοί κυνηγοί θεωρούν βοήθημα στην σκόπευση.