ΕΡΜΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Νικήτα γεια σου και χαρά σου!

Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσεις το τι ακριβώς επιτάσσει ο (προσφάτως τροποποιημένος) νόμος περί όπλων, σχετικώς με το πώς ακριβώς πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι τα όπλα μας… Υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του τρόπου φύλαξής τους και του πλήθους τους (δηλ. πόσα είναι); Ισχύει ότι από 10 όπλα και άνω πρέπει να τα έχουμε σε πακτωμένο οπλοβαστό υπερασφαλείας συνδεδεμένο μάλιστα και με συναγερμό;

Εγώ για παράδειγμα, τα έχω (7 λειόκαννα συν 6 αεροβόλα τυφέκια) σε έναν απλό οπλοβαστό – έπιπλο με βιτρίνα με απλή κλειδαριά. Είμαι, έτσι, καλυμμένος ή όχι;

Ευχαριστώ πολύ!

Ν.Ρ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για το υπόβαθρο της υπόθεσης δες αυτό:

Επί του πρακτέου, ο νόμος αναφέρει ότι ΟΛΑ τα όπλα πρέπει να φυλάσσονται σε ερμάρια ασφαλείας. Συναγερμός χρειάζεται αν ο κάτοχος κατέχει πάνω από δέκα όπλα.

Το θέμα παραμένει: τι είναι το ερμάριο ασφαλείας; Ενα ερμάριο που τυχαίνει έγκρισης από αστυνομική αρχή χώρας ΕΕ, πχ την ρουμάνικη αστυνομία, είναι ερμάριο ασφαλείας στην Ελλάδα; Αυτό ήθελα να διευκρινήσει ο στρατηγός όταν διαβουλευόμασταν για το θέμα το 1992. Αυτός και άλλοι συμμετέχοντες κατάλαβαν ότι ζητούσα ονόματα κατασκευαστών.

Παραδίνομαι!

Προσωπικά θα έλεγα ότι ένα ξύλινο ερμάριο δεν είναι ερμάριο ασφαλείας. Αρα ο τρόπος φύλαξης που επέλεξες δεν σε καλύπτει νομικά. Σε άλλες χώρες τις ΕΕ ερμάρια ασφαλείας είναι αυτά που εγκρίνονται ως ερμάρια ασφαλείας από οργανισμούς τυποποίησης, όπως πχ το Βρετανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης (BSI). είναι ατσάλινα και συνήθως έχουν εσωτερικούς μεντεσέδες, διπλές κλειδαριές και πακτώνονται στο πάτωμα και στον τοίχο.