ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 457

LIG ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα, ήρθε η σειρά μου να ζητήσω βοήθεια για ισπανικό πλαγιόκαννο.
Το είχε αγοράσει ο πατέρας μου αρχές δεκαετίας του 80 και η άδεια γράφει ότι είναι TEIS. Έψαξα αρκετά αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω πληροφορίες για τον κατασκευαστή.
Αν μπορείτε διαφωτίστε με για το τι ακριβώς έχω στην κατοχή μου, ξέρω μόνο ότι το όπλο δέχεται φυσίγγια 70 χιλιοστών και ότι οι αυλοί του είναι 18,4 χιλιοστά. Δεν έχω ιδέα για την ποιότητα κατασκευής, την αξία του, το βάρος γόμωσης, αν αξίζει να χρησιμοποιείται κλπ.
Επισυνάπτω φωτογραφία από τις σφραγίδες του:
Αριστερή κάννη: 12-70, L.I ή L.1, (σειριακός αριθμός), σφραγίδα EIBAR, σφραγίδα τελικής δοκιμής, 900Kp/cm
Δεξιά κάννη: 12-70, σφραγίδα EIBAR, σφραγίδα τελικής δοκιμής, 900Kp/cm, F2, 1420gmos (μάλλον βάρος).
Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να στείλω περισσότερες από μία φωτογραφία, αντίστοιχες σφραγίδες έχει και στη βάση
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας κατασκευάστηκε από την La Industria Guipuzcoana. Η Guipozcoa είναι ο νομός στον οποίο βρίσκεται η πόλις Eibar, το κέντρο της ισπανικής οπλοβιομηχανίας.

Δεν είναι γνωστή η τύχη της εταιρείας, αν επιβιώνει μέχρι σήμερα ή αν έπεσε και αυτή θύμα της διάλυσης που κτύπησε την ισπανική οπλοκατασκευή την δεκαετία του 1980.

Οσα όπλα LIG έτυχε να εξετάσω ήταν χαρακτηριστικά δείγματα της ισπανικής σχολής, με κάννες συγκολλημένες με τη μέθοδο της χελιδονοουράς, μέτριας ποιότητας κυνηγετικά δίκαννα.

Η αξία πάντα εξαρτάται από την κατάσταση βέβαια και όχι μονο από τό όνομα του κατασκευαστή ή τον τύπο του όπλου, πχ μισές ή ολόκληρες φωτιές.

Με δοκιμή στα 900 bar μπορεί να ρίξει φυσίγγια που παράγουν πιέσεις μέχρι 650 bar, δηλαδή σχεδόν όλα τα φυσίγγια 70 χιλιοστών. Δεν πρέπει να ρίξει φυσίγγια μακρύτερα των 70 χιλιοστών.

Στα δίκαννα, και ειδικά αυτά που έχουν σύνδεση του κοντακιου με εγκάρσιες βίδες αντί για τζαβέτα, όπως είναι το δικό σας, είναι πάντα καλή πρακτική να αφήνεται το σέρβις σε οπλουργούς. Χρειάζονται σωστά κατσαβίδια για την αποσυναρμολόγηση, για να μην τσαλαωθούν οι βίδες, και γνώση για την λειτουργεία του μηχανισμού για να μην γίνει καμία ζημιά. Επίσης στην επανασυναρμολόγηση πρέπει να σφίξουν σωστά οι βίδες για να μην αλλάξει η σχέση σκανδάλης σχαστηρίας. Για αυτούς τους λόγους μην επιχειρήσετε αποσυναρμολόγηση μόνος σας, δώστε το σε έναν οπλουργό που έχει πείρα με δίκαννα.

ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΛΟ

Κύριε Νικήτα γεια σας. Σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά όπλου για κυνήγι με σκύλο φέρμας αλλά και καρτέρι για τσίχλες, φάσες, πάπιες κλπ. Είμαι ανάμεσα σε 4 τα οποία είναι :
1. Winchester SX4 Silver Performance
2. Beretta A400 Upland Kick-Off
3. Browning 525
4. Beretta 686 Silver Pigeon

Ποιο κατά την γνώμη σας είναι η καλύτερη επιλογή για ένα και μοναδικό όπλο που θα με συντροφεύει σε όλα μου τα κυνήγια; Ελπίζω να μην σας κούρασα και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα κριτήρια που βάζετε για ένα όπλο που θα τα κάνει όλα πρέπει να προσθέσουμε και την επίδραση του νομικού πλαισίου που αφορά τα όπλα. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού εθνικών και ευρωπαϊκών διατάξεων είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να σταλεί όπλο πίσω στον κατασκευαστή για έλεγχο ή επισκευή.

Το αποτέλεσμα αυτών των διατάξεων είναι ότι οι επισκευές περιορίζονται στους τοπικούς οπλουργούς και συχνά στον ίδιο τον κάτοχο. Ετσι οι καραμπίνες έχουν ένα πλεονέκτημα εφόσον σε αυτές οι επισκευές είναι εύκολες και δεν χρειάζονται εφαρμογές στο χέρι.

Σε ένα κυνηγετικό όπλο γενικών καθηκόντων οι καραμπίνες προσφέρουν και το πλεονέκτημα της δυνατότητας μέσω των κολλάρων να φέρουν το κοντάκι στα μέτρα του κατόχου. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για έναν νέο κυνηγό που δεν ξέρει τα μέτρα του.

Εχω δοκιμάσει το σύστημα KickOff της Beretta και το βρήκα αποτελεσματικό στην μείωση του αισθητού κλωτσήματος.

Με αυτά τα κριτήρια υπόψιν θα έβαζα την Α400 πρώτη στην επιλογή. Θα έβλεπα επίσης και την Α300 Outlander καθώς παρέχει ένα καλό σύστημα αερίων και την βρήκα πολύ καλή στις δοκιμές.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

Κύριε Νικήτα θα ήθελα την γνώμη σας για ένα άρθρο που διάβασα για τον καθαρισμό του όπλου τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτο το άρθρο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο ιδρώτας είναι αυξημένος και με το κράτημα περνάει στην κάνη, μετά το κυνήγι είναι καλό να περνάμε την κάνη εξωτερικά με καθαρό οινόπνευμα για εξουδετέρωση του ιδρώτα ώστε να μην εισχωρήσει στους πόρους.
Ποιά είναι η γνώμη σας;
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, το οινόπνευμα έχει την ιδιότητα να αφαιρεί ιδρώτα και λίπη, αλλά αφήνει το μέταλλο απροστάτευτο από την υγρασία περιβάλλοντος. Ενα πέρασμα με λαδωμένο πανάκι μετά το οινόπνευμα θα αφήσει ένα λεπτό στρώμα λαδιού στο μέταλλο και αυτό θα προστατεύσει από υγρασία.