ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 458

ΠΡΩΙΜΟ FAMARS

Κύριε Νικήτα καλησπέρα..
Αυτό το αλληλεπιθετο το κληρονόμησε μια φίλη από τον πατέρα της και ενδιαφέρεται να μάθει ποια είναι η αξία του για πώληση.
Γενικά το αδικούν οι φωτογραφίες.. Αν και έχει κάποιες φθορές στο χρώμα.
Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

FAMARS είναι το ακρωνύμιο από το Fabbrica di armi di Mario Abbiatico e Remo Salvinelli. Η εταιρεία ξεκίνησε με παραγωγή απλών δίκαννων, όπως το δικό σας, και μετεξελίχθηκε σε διάσημη κατασκευάστρια όπλων ύψιστης ποιότητας.

Η πορεία της FAMARS δίνει μια συλλεκτική αξία στα πρώιμα μοντέλα. Ετσι, παρά το γεγονός ότι το σουπερποζέ είναι απλό και μοιάζει σε μηχανισμό με φθηνά ιταλικά δίκαννα της εποχής 1970-1980, η αξία του είναι πιο ψηλή από αυτή των αντίστοιχων φτηνών όπλων. Θα έλεγα ότι κυμαίνεται κάπου στα 400 Ευρώ.

ΔΙΚΑΝΝΟ BARBOURINI

Καλημέρα σας , με τη σειρά μου θα ήθελα και εγώ να ζητήσω την πολύτιμη βοήθεια σας. Μήπως μπορείτε να αναγνωρίσετε το εργοστάσιο κατασκευής από το δίκαννο κοκοροντούφεκο φωτογραφίες του οποίου επισυνάπτω ; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το όνομα είναι μεν ιταλικό, Barbourini, η κατασκευή όμως είναι βελγική και αυτό πιστοποιείται από τις σφραγίδες δοκιμής της Λιέγης.

Πρόκειται για παλιό βελγικό δίκαννο από την πρώιμη εποχή όταν οι Βέλγοι κατασκεύαζαν φτηνά δίκαννα χωρίς επίπεδα καννών και με ανάλογη κατασκεκυή της βάσης, χωρίς ράδιο στη γωνία όπου ο καθρέφτης συναντά το οριζόντιο επίπεδο της βάσης. Εχει αξία μόνο ως οικογενειακό κειμήλιο, δεν συστήνεται η χρήση του με σύγχρονα φυσίγγια.

ΚΥΝΗΓΙ ΣΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ

Καλησπέρα Νικήτα μου.

Βλέπω πού και πού στο youtube κάτι βίντεο κυνηγίου από το εξωτερικό, σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης, ακόμα και έντονης χιονόπτωσης…!

Αναρωτιέμαι λοιπόν, για το εάν υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας μιας πιθανής εισχώρησης βρόχινου νερού ή ακόμη και χιονονιφάδων στο εσωτερικό των καννών, ειδικά όταν αυτές στρέφονται συχνά – πυκνά κάθετα προς τον ουρανό για να ρίξουν σε ψηλωμένους, driven στόχους (π.χ. πρεσαρισμένους/προγκιγμένους φασιανούς)…

Σ’ ευχαριστώ πολύ Νικήτα, να είσαι καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χιόνι που φράζει τις κάννες είναι επικίδυνο και οδηγεί σε ρήξη της κάννης. Δεν είναι όμως το ίδιο με τις αραιές νιφάδες ή κάποιες στάλες βροχής που ενδέχεται να περάσουν το στόμιο. Η χρήση σε ελαφριά χιονόπτωση ή βροχή δεν είναι επικίνδυνη.

ΔΙΚΑΝΝΟ CHARLIN

Καλησπέρα σας, έχω στην κατοχή μου ένα όπλο charlin και θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζεται που μπορώ να μάθω τι ηλικία του και την αξία του, ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Charlin σας έχει σφραγίδα με δύο φάσσες στις κάννες και αυτό δείχνει ότι είναι το μοντέλο Charlin Automatique. Η αξία του είναι στα ίδια επίπεδα με ένα Darne V19 με κριτήριο πάντα την κατάσταση. Σε καλή κατάσταση η αξία είναι κάποιες χιλιάδες Ευρώ. Για μια πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση πρέπει να το δει ο εκτιμητής. Πείρα με τα γαλλικά δίκαννα έχει το Gun and Knife Classics τηλέφωνο 210-6138049.

MONOKANNO IZ18-ΕΛΑΤΗΡΙΟ

Κύριε Νικήτα έχω ένα baikal 36 cal όπως αυτό της φωτογραφίας και είναι πολύ σφιχτό στην όπλιση . Μπορώ να κάνω κάτι να μαλακώσει να διορθωθεί?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το δικό μου ΙΖ18.

Οι Ρώσσοι, για κάποιο δικό τους λόγο, βάζουν ένα γαϊδουροελατήριο στη σφύρα του ΙΖ18. Στο σχεδιάγραμμα είναι το ελατήριο με αριθμό 54. Οταν πιέζεται ο μοχλός ανοίγματος πιέζει αυτό το ελατήριο και οπλίζει την σφύρα.

Η λύση που εφάρμοσα, και η οποία είναι ασφαλής και δουλεύει πιο ομαλά, ήταν η αντικατάσταση του ελατηρίου της σφύρας με ένα ελατήριο από σουπερποζέ Beretta 686. Τα 686 έχουν ελατήρια σφύρας από πιστοποιημένο σουηδικό ατσάλι. Το κόστος ήταν μηδαμινό.

Η αντικατάσταση παίρνει κάποια λεπτά, και μπορεί να δοκιμαστεί μέσα στο οπλουργείο με καψουλωμένους κάλυκες (ΟΧΙ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΓΕΜΑΤΑ!!!!) για να βεβαιωθεί η ικανότητα του νέου ελατηρίου να σκάσει καψύλλια.

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ;

θα ήθελα τα φώτα σας σε 1-2 Θέματα που μ απασχολούν..
α) σε ένα αυτογεμες αδράνειας που χρησιμοποιώ στο κυνήγι του λαγού παρατήρησα ότι αν κ εύστοχες οι βολές το θήραμα δεν καταβάλλεται πάρα μόνο αφού διανύσει αρκετά μέτρα. αποκορύφωμα ήταν μια εύστοχη βολή στα 17 περίπου μέτρα σε σταθερό θήραμα όπου ναι μεν χτυπήθηκε γερά αλλά μετά σηκώθηκε κ άρχισε να τρέχει έχοντας σπάσει μόνο τα μπροστινά πόδια…Έχω αλλάξει φυσίγγια (Νο 3 Στα 34 γραμμάρια ) αλλά καμία διαφορά.. φταίνε τα φυσίγγια ή το όπλο; σκάγια από σκληρότερο υλικό θα διόρθωνε το πρόβλημα;
β) σκέφτομαι την αγορά ενός αυτογεμους αερίων. αν θεωρήσουμε ότι το κοντακι του μου ταιριάζει, θα μπορούσατε να μ πείτε την άποψή σας για τις Remington v3, Browning maxus και fabarm xlr?
σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
(είχα προσπαθήσει να σας ξαναγράψω μέσω της φόρμας επικοινωνίας της σελίδας αλλά μάλλον δεν λάβατε το μήνυμα..το αναφέρω για να μην υπάρξει διπλή ανάρτηση)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα 17 μέτρα ακόμα και το πιο “άχρηστο” φυσίγγι ρίχνει τα σκάγια με υπεραρκετή κινητική ενέργεια για να καταβάλει ένα θήραμα μεγέθους λαγού. Αν βέβαια τα σκάγια πλήξουν ζωτικό σημείο. Για να μην πληγεί ζωτικό σημείο μάλλον τα σκάγια δεν πήγαν εκεί που έπρεπε.

Το πρόβλημα είναι μάλλον σκοπευτικό, με την εννοια ότι το κοντάκι δεν σας ταιριάζει και έτσι δεν πάει το κέντρο της τουφεκιάς στο στόχο.

Μερικές δοκιμές στον πίνακα θα δείξουν το πρόβλημα και την διόρθωση κοντακιού που χρειάζεται.

Στις καραμπίνες που αναφέρετε θα τις έβαζα στην εξής σειρά: Maxus, Remington, Fabarm. Επίσης στην σύγκριση θα πρόσθετα την Beretta Outlander καθώς στις δοκιμές την βρήκα αξιόπιστη και εύχρηστη με ένα πολύ καλό σύστημα αερίων. Ωστόσο θα έλεγα ότι μια διόρθωση της καραμπίνας που ήδη έχετε, και είναι εύκολη υπόθεση με τις φλάντζες κλίσεων του κοντακιού, θα έλυνε το πρόβλημα σας χωρίς να χρειαστεί αλλαγή όπλου.