ΠΑΡΝΗΘΑ, ΜΙΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά η Πάρνηθα ανακαμπτει, αλλά έχει προβλήματα και ένα από αυτά είναι ο αυξημένος αριθμός αδέσποτων σκύλων.

Το ρεπορτάζ του CNN δείχνει το σύνηθες ελληνικό φαινόμενο της εμπλοκής πολλών φορέων, με τελικό αποτέλεσμα κανείς να μην θεωρεί εαυτόν  υπεύθυνο.

Οι φυσιολάτρες και οικολόγοι θέλουν ένα βουνό και ένα δρυμό σε φυσική κατάσταση χωρίς αδέσποτα που επιτίθενται και σκοτώνουν είδη της τοπικής πανίδας.

Οι ζωόφιλοι θέλουν τα σκυλιά να μείνουν εκεί, αφού στειρωθούν βέβαια. Μέχρι να συλληφθούν και να στειρωθούν τα σκυλιά, κάτι περίπου ακατόρθωτο, μερικοί ζωόφιλοι βάζουν νερό και τροφή για τα αδέσποτα σκυλιά, πιστεύοντας (λανθασμένα) ότι τα χορτάτα σκυλιά δεν  θα επιτεθούν σε ελάφια και άλλα ζώα.

Και η Φύση έχει τα δικά της σχέδια, που είναι κάπως πιο άκομψα. Οι αγριόχοιροι της Πάρνηθας τρώνε την τροφή που προορίζεται για τα αδέσποτα. Οι λύκοι τρώνε τα αδέσποτα. Είναι γνωστό από τις μελέτες του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης του Λύκου στις ΗΠΑ καθώς και από τις μελέτες του καθηγητή Boitani ότι οι λύκοι τρώνε σκύλους. Συχνά οι λύκοι στις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν να εισβάλλουν σε αυλές σπιτιών για να φάνε οικόσιτα σκυλιά, έστω και αν υπήρχε αφθονία θηραμάτων στην περιοχή.

Ενώ λοιπόν οι “φορείς” αδρανούν η Φύση επιτελεί το έργο της. Τώρα γιατί είναι αποδεκτή η οδυνηρή θανάτωση αδέσποτων από αγέλη λύκων αλλά όχι από κτηνιατρική ευθανασία είναι μέγα μεταφυσικό πρόβλημα. Πρόβλημα που απασχολεί την μεταμοντέρνα ελληνική κοινωνία, αλλά προφανώς όχι την Μητέρα Φύση.