ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

Αυτό είναι το μήνυμα εθελοντή δασοπυροσβέστη της Καλιφόρνιας σε συνέντευξη του σε αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

“Η κατάσταση του δάσους είναι το πρώτο πρόβλημα. Ναι, υπάρχουν προβλήματα με τις ψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία… Αλλά η κατάσταση του δάσους καθιστά τη φωτιά αυτή ανίκητη” Δήλωσε στο Σκάι Νιουζ.

Οι κάτοικοι της περιοχής Τέιλορσβιλ της Καλιφόρνιας κατηγορούν τις πολιτικές που επιβλήθηκαν από καλοθελητές οικολόγους και επέβαλαν την παύση της βοσκής και της υλοτομίας στην πέριοχή.

“Εχω σιχαθεί τις ιδέες τους” λέει ο δασοπυροσβέστης. “Αυτές οι ιδέες δεν αποδίδουν. Ας έλθουν εδώ να ακούσουν τι έχουν να πουν οι υλοτόμοι, οι κτηνοτρόφοι, και τα μέλη των φυλών Ινδιάνων που ζουν εδώ. Σε αυτές τις απόψεις θα βρουν την λύση”.

Ο δασοπυροσβέστης δεν αρνείται την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο λέει ότι δεν μπορεί όλα να τα ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή και να μην κάνουμε τίπότε για να μετριάσουμε την επίδραση της. “Χρειαζόμαστε μια συμβιοτική σχέση με το δάσος, όπως είχαν οι Ινδιάνοι της φυλής Μιτού που ζούσαν σε αυτή την περιοχή πριν από εμάς.”

“Αν τα ρίχνουμε όλα στην κλιματική αλλαγή τι μας μένει να κάνουμε εκτός από το να περιμένουμε μοιρολατρικά την καταστροφή; Και όμως αυτό είναι το αφήγημα που προοωθείται επειδή βρήκαμε κάτι, την κλιματική αλλαγή, να κατηγορήσουμε ως υπεύθυνο και δεν κάνουμε τίποτε για να προστατευυθούμε.”

Ο δασοπυρσβέστης Νταν που μίλησε στο Σκαι Νιους κάλλιστα μπορεί να μιλούσε για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο γενικότερα. Ολα τα ΜΜΕ βγήκαν με δηλώσεις και συνεντεύξεις ειδημόνων περί της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν όλοι μας είπαν ότι αυτά και χειρότερα μας περιμένουν στο μέλλον. Ενας-δυο ψέλλισαν κάτι για συσσώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, (ύλη που συσσωρεύεται επειδή δεν υπάρχει οργανωμένη υλοτομία και βοσκή) αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι προτείνει την εφαρμογή πρακτικών μέτρων διαχείρισης του δάσους για να μην χάσουμε και άλλα δάση. Τα μόνα πρακτικά μέτρα διαχείρισης που έχουμε είναι η υλοτομία και η βόσκηση. Αλλά αυτά αντιβαίνουν στο δικαστικό ταμπού που μας επιβλήθηκε πριν χρόνια με την πιασάρικη ρήση “άπαξ δάσος πάντα δάσος”. Ρήση που έχει ενδυναμώσει τους δήθεν οικολόγους και έχει τρομοκρατήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας σε σημείο που φοβάται να εκφραστεί δημόσια για τα προφανή. Είναι τραγικό να ακούς επιστήμονες σε κατ’ιδίαν συζητήσεις να σου λένε ότι δεν τολμούν να πάνε κόντρα στο οικολογικό κατεστημένο, ακόμα και όταν αυτό λέει βλακείες, διότι αυτό αποτελεί επαγγελματική αυτοκτονία.