ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ “ΗΦΑΙΣΤΟΣ”

Η λέξη “συλλεκτικό” στον τίτλο είναι ακριβολογία. Τα δίκαννα που απεικονίζονται εδώ είναι ένα ζευγάρι, δηλαδή δύο όμοια σε ζύγισμα και αίσθηση όπλα που κατασκευάστηκαν εξ αρχής ως ζευγάρι. Ωστόσο αυτό που τα κάνει συλλεκτικά είναι ότι είναι δύο από τα ελάχιστα δίκαννα που έφτιαχνε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Ντίνος Παπατσαρούχας του οπλουργείου Ηφαιστος. Αρα είναι σπάνια και ίσως μοναδικά δείγματα της ελληνικής αντίληψης για την ποιότητα του δίκαννου κυνηγετικού όπλου.

Η κάτω μεριά της βάσης ενός από τα δύο δίκαννα.

Τα δίκαννα αυτά εισάγονταν ημιτελή από την Ισπανία, πρακτική που ακολουθούν αρκετοί μεγάλοι Αγγλοι κατασκευαστές. Στη συνέχεια περνούσαν από εκατοντάδες ώρες δουλειάς στο χέρι. Οι εφαρμογές, οι εσωτερικές λειάνσεις, το φινίρισμα των κοντακιών με λινέλαιο, η αργή βαφή των καννών, όλα γίνονταν στο ίδιο επίπεδο με τα καλύτερα αγγλικά όπλα. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ντίνος δούλεψε στην πιο γνωστή για την ποιότηττα αγγλική εταιρεία, την Bosss.

Λιμάρισμα του πυθμένα της βάσης σε όπλο Ηφαιστος. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Κυνήγι και Σκοποβολή από την δεκαετία του 1980.

Πέρα από την ιστορική αξία και μοναδικότητα τα δύο συγκεκριμένα δίκαννα έχουν αυτό που ξεχωρίζει τα πραγματικά συλλεκτικά όπλα από τα υπόλοιπα: εξαιρετική κατάσταση. Εχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα, έχουν συντηρηθεί και αποθηκευτεί σωστά και βρίσκονται σε σχεδόν καινούργια κατάσταση.

Δικαννο Ηφαιστος, είχε έλθει στην Ελλάδα ασκάλιστο, πήγε στην Ιταλία στο ατελιέ Galeazzi για σκάλισμα και μετά εδώ για τελείωμα. Οι κάννες είναι ακόμα άβαφτες.

Γιατί δεν φτιάχνουμε και σήμερα τέτοια όπλα; Γιατί σταμάτησε ο Ντίνος Παπατσαρούχας την κατασκευή;

Διότι ο σοφός Ελλην νομοθέτης με μια μονοκοντυλιά απαγόρευσε την κατασκευή, ακόμα και την συναρμολόγηση όπλων στην Ελλάδα. Κάποιος, ή κάποιοι, έκριναν ότι κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια από την κατασκευή δέκα περίπου ελληνικών δίκαννων τον χρόνο. Οι ίδιοι πάντα αρμόδιοι έκριναν ότι η δημόσια ασφάλεια δεν κινδυνεύει από τα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αδοκίμαστα όπλα (δεν υπάρχει τράπεζα δοκιμών εκεί) που έρχονται από γειτονική χώρα καθώς και από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οποια και αν ήταν τα κίνητρα, το αποτέλεσμα είναι ότι η παραγωγή σταμάτησε και κάθε όπλο Ηφαιστος είναι σπάνιο και κυριολεκτικά ανεπανάληπτο.

Τα συγκεκριμένα δίκαννα είναι προς πώληση. Αν σας ενδιαφέρουν στείλτε ένα email στην Οπλογνωσία (Nikitas@oplognosia.com)  για επαφή με τον ιδιοκτήτη.