ΣΠΑΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟ ΠΟΔΑΡΙ ΤΟΥ

Το στιγμιότυπο είναι από την δεκαετία του 1990, όταν κυκλοφορούσε το περιοδικό Κυνήγι και Σκοποβολή.

Γνωστός χαρτογράφος του χώρου ήλθε στα γραφεία του περιοδικού για να κλείσουμε μια συμφωνία να μπουν οι χάρτες του στο περιοδικό, για λόγους προώθησης του έργου του. Το έσοδο του θα ήταν διαφήμιση που θα έφεραν οι χάρτες του. Το πέριοδικό δεν θα εισέπραττε τίποτε, η ελπίδα ήταν ότι η ένθεση του χάρτη θα αύξανε τις πωλήσεις.

“Πόσους χάρτες θα χρειαστείς;¨ρωτά.

“Αν θέλουμε να είναι σε όλα τα περιοδικά, περίπτερα και συνδρομητές, εννέα χιλιάδες χάρτες” απάντησα.

“Αποκλείεται!” αναφωνεί ο χαρτογράφος. Ο (αναφέρει όνομα γνωστου εμπόρου) μου είπε ότι δεν τυπώνεις πάνω από χίλια περιοδικά.

Εμεινα άφωνος. Ηξερα ότι τύπωνα εννέα χιλιάδες, και μάλιστα πολύ καλά διότι πλήρωνα για την παραγωγή. Αναρωτήθηκα τι συμφέρον είχε ένας επιτυχημένος έμπορος να διασπείρει τέτοια ψέματα. Καθώς τα σκεφτόμουν όλα αυτά κτυπά η πόρτα. Ηταν ο Θοδωρής Ματσούκας ο μεταφορέας μου με τις επιστροφές του προηγουμενου τεύχους από το πρακτορείο τύπου.

Ο Θοδωρής άφησε τα δελτία αποστολής, εντάλματα πληρωμής και άλλα χαρτιά στο γραφείο μπροστά στον χαρτογράφο και βγήκαμε μαζί να μεταφέρουμε τα απούλητα περιοδικά και να τον πληρώσω.

Γύρισα στο γραφείο και βρήκα τον χαρτογράφο να μελετά τα χαρτιά που άφησε ο Θοδωρής. Αδιακρισία να διαβάζεις τα έγγραφα άλλων, αλλά Ελλάδα είναι αυτή, εδώ ισχύουν άλλοι κανόνες αβρότητας.

“Πούλησες 4506 τεύχη λέει εδώ.” Σχολιάζει κάπως διστακτικά ο χαρτογράφος.

“Δεν το είδα ακόμα, έτσι πρέπει να είναι. Το πρακτορείο δεν κάνει λάθη, μετράνε μέχρι δραχμής τα πάντα.” απάντησα. Και του έδειξα και το δελτίο αποστολής προς το ταχυδρομείο με 1203 συνδρομητές. “Πρόσθεσε και αυτά στα πωληθέντα στα περίπτερα για να έχεις την γενική εικόνα” του είπα.

“Μα ο (έμπόρας) επέμενε ότι δεν τυπώνεις πάνω από χίλια περιοδικά” επαναλαμβάνει ο χαρτογράφος.

Δεν άντεξα. Την είπα την κουβέντα.

“Ισως θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο ο έμπορας να είναι μαλάκας” του είπα κάπως απότομα. Ο χαρτογράφος κούνησε το κεφάλι καταφατικά.