ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 478

COCKERIL

Καλησπέρα κύριε Νικήτα. Θα ήθελα μια εκτίμηση σχετικά με ένα δίκαννο που έχω στην κατοχή μου. Στην άδεια κατοχής που είχε ο προηγούμενος κάτοχος έλεγε δίκαννο γαλλικό mover. Στις κάννες γράφει armi acier cockerill και έχει δύο αετούς. Τίποτα άλλο. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα με την ενδειξη PSF καθώς και η άλλη με την ένδειξη Finito δείχνουν ότι το όπλο κατασκευάστηκε στην Ιταλία. Στις κάννες θα δείτε και κάποια ένδειξη με λατινικούς αριθμούς πχ XV. Προσθέστε αυτό τον λατινικό αριθμό στο 1945 για να δείτε την χρονολογία κατασκευής.

Από την φωτογραφία θα έλεγα ότι είναι ιταλικό κοκοροτούφεκο με φωτιές τύπου Back Action, χαρακτηριστικό δείγμα της μεταπολεμικής κατασκευής των Ιταλών. Πολλά από αυτά τα όπλα είχαν κάννες εισηγμένες από άλλες χώρες, πχ Γερμανία και Βέλγιο. Το δικό σας έχει κάνες βελγικές από την Cockeril. Το δικό σας δίκαννο φαίνεται καλοφτιαγμένο και ποιοτικά ανώτερο σε σύκριση με τα περισσότερα δίκαννα αυτής της εποχής.

BETTINSOLI SNIPER ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΕΝΑ SOYPER POSE ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΦΕΡΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ BETTINSOLI Η ΚΑΝΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ BETTINSOLI TARCISIO. ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SNIPER.EINAI ME ΑΓΓΛΕ ΚΟΝΤΑΚΙ ΚΑΙ 60CM KANΝΕΣ,ΜΑΓΚΝΟΥΜ KAI 5 ΤΣΟΚ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΙΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ(ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ)ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ?ΔΙΟΤΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Bettinsoli ήταν από τα πρώτα σουπερποζέ που υιοθέτησαν τον μηχανισμό Brescia όπως τον αποκαλούμε σήμερα. Το 1982 πήγα στο εργοστάσιο και καθίσαμε και τα είπαμε με τον Tarcisio Bettinsoli. Ο σκοπός του ήταν να κατασκευάσει ένα απλό σουπερποζέ σε προσιτή τιμή για το ευρύ κοινό.

Για να δείτε την ακριβή χρονολογία κατασκευής δείτε στις σφραγίδες δοκιμής στις κάννες και θα δείτε ένα μικρό τετράγωνο με δύο γράμματα πχ ΑΒ, αυτή είναι η ένδειξη του χρόνου κατασκευής. Αν μας την στείλετε θα σας πούμε την χρονολογία.

Τα Bettinsoli είναι απλά και ανθεκτικά όπλα και με σωστή συντήρηση θα κρατήσουν δεκαετίες. Το μοντέλο Sniper έχει τον ίδιο μηχανισμό με τα υπόλοιπα Bettinsoli και με τις κοντές κάννες προορίζεται για κυνήγια μπεκάτσας και ορτυκιού, αλλά με μια απλή αλλαγή τσοκ είναι κατάλληλο και για καρτέρι.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Γεια σου νικητα θα ηθελα εφοσον μπορεις βεβαια να μου πεις οτι μπορεις για αυτο το τουφέκι του παππου μου γιατι εχουν σβηστη απο το χρονο ολα… Μάρκα νουμερο παραγωγής κ. α. π. Ειναι ακομη λειτουργικό.
Σε ευχαριστω εκ των πρότερον…. Γιαννης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα χρειαστούν φωτογραφίες της βάσης και των κλειδιών των καννών για να δούμε τις φωτογραφίες και να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για την χώρα κατασκευής και λοιπά χαρακτηριστικά. Το email σας δεν είχε φωτογραφίες.

ΕΚΤΙΜΗΣ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Θα ήθελα μια εκτίμηση για το δικανο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι ισπανικό και χαρακτηριστικό δείγμα της ισπανικής παραγωγής δίκαννων μέτριας ποιότητας. Εχει δοκιμαστεί στις 900 πιέσεις, έχει θαλάμες 70 χιλιοστών, κάννες με συγκόλληση χελιδονοουράς. Είναι προφανές ότι έχει δει σκληρή χρήση και αυτό μειώνει την αξία του. Η κατάσταση είναι το πάν στην αξία ενός μεταχειρισμένου κυνηγετικού όπλου.

Αν θα το κρατήσετε είναι καλή ιδέα να το δει οπλουργός και να ελέγξει την κατάσταση του, δηλαδή να δει αν έχει διαβρωμένες κάννες ή και κουνημένα κλειδιά.