ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΡΟΛΗΨΙΑ;

 

Σκοπεύοντας προς την κάμερα σε φως ημέρας.

Μπορεί να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία εύρεσης μέτρων του κοντακιού;

Η σύντομη απάντηση που βγαίνει από τα πειράματα μου είναι ναι, μπορεί. Και έτσι φτάνουμε στο “πώς” της διαδικασίας και το γιατί δεν θα γίνει σύντομα.

Πριν κάμποσο καιρό είχα εφαρμόσει τη χρήση κάμερας για τον έλεγχο των μέτρων. Ελεγχο και όχι εύρεση. Ο χειριστής του όπλου σκόπευε προς μια κάμερα και πατούσε την σκανδάλη σε ΑΔΕΙΟ και ελεγμένο όπλο!!!.

Γιατί στην κάμερα; Διότι πίστευα και πιστεύω ότι υπάρχει μια ψυχολογική αναστολή στην πρόταση του όπλου προς μάτι ανθρώπου όπως απαιτεί η παραδοσιακή μέθοδος εύρεσης μέτρων. Αυτή η φυσιολογική αναστολή δεν επιτρέπει την ελεύθερη και ενστικτώδη σκόπευση.

Με την κάμερα δεν υπάρχει η αναστολή και ο δισταγμός στην σκόπευση. Από εκεί πήγαμε στην χρήση κάμερας νυκτός που μπορεί να φωτογραφίζει με υέρυθρες ακτίνες. Στο σκοτάδι ο σκοπευτής δεν βλέπει το όπλο, άρα υποχρεούται να προτείνει προς το στόχο ενστικτωδώς, χωρίς την επίδραση του οπτικού feedback που έχει όταν μπορεί να δει το στόχαστρο. Οι κάμερες νυκτός έχουν ένα κόκκινο λαμπάκι που είναι ιδανικός στόχος.

Σκοπεύοντας στην κάμερα νυκτερινής λήψης.

Στις λήψεις με κάμερα νυκτός φάνηκε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: η κάμερα μπορούσε να δει όλο το εσωτερικό της κάννης, μέχρι και την βελόνα! Βλέποντας μέσα στην κάννη η κάμερα μπορούσε να δείξει τις αποκλίσεις της κάννης από το στόχο, αν δηλαδή έδειχνε αριστερά ή δεξιά, πάνω ή κάτω. Αυτό ήταν πολύτιμο τυχαίο εύρημα που επέτρεπε την άμεση διόρθωση του κοντακιού. Η ιδανική εικόνα είναι αυτή του ματιού πάνω από την κάννη και το στόμιο να έχει την βελόνα στο κέντρου του κύκλου που διαμορφώνεται. Τότε η κάννη δείχνει ακριβώς στο στόχο, χωρίς καμία απόκλιση.

Η κάμερα νυκτερινής λήψης δείχνει το εσωτερικό της κάννης.

 

Η νυκτερινή λήψη δείχνει τις αποκλίσεις στην σκόπευση. Αυτή η κάννη δείχνει αριστερά (του σκοπευτή) και κάτω.

Τα πειράματα ξανάφεραν στην επιφάνεια την αδυναμία της προσφιλούς τάξης των “κομπιουτερατζίδων” να καταλάβουν τι θέλει ο πελάτης και να το προσφέρουν σε λογικό κόστος.

Το ερώτημα ήταν απλό: αν υπάρχει πρόγραμμα βιντεοκάμερας που να επιτρέπει την άμεση απομόνωση μιας πόζας. Εκεί άρχισαν τα γνωστά, ότι πρόκειται για περίπλοκη εφαρμογή που απαιτεί ειδικό κώδικα κλπ κλπ.

Δεν απαιτεί κανέναν κώδικα διότι υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στις ιατρικές ενδοσκοπήσεις και με ένα κλικ παίρνει μια λήψη από το βίντεο και την αποθηκεύει ως φωτογραφία. Αλλά για να βρεθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα πήρε πολύ ψάξιμο.

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορεί να κατσκευααστεί κοντάκι μέσα στο οποίο θα υπάρχουν μηχανισμοί κίνησης.

Η απλή απάντηση είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί τέτοιο κοντάκι χρησιμοποιώντας τα γνωστά σερβό που κινούν τα πτερύγια μοντέλων αεροπλάνων, πλοίων κλπ.

Στο κοντάκι τα σερβό θα κινούν την ράχη του κοντακιου πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά.

Το ζητούμενο είναι η αυτοματοποίηση της κίνησης. Δηλαδή χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα διαβάζει την απόκλιση του στομίου όπως αυτή φαίνεται στην κάμερα και να δίνει εντολή κίνησης του σερβό. Οταν η κάμερα δείξει το στόμιο σαν κύκλο με την βελόνα στο κέντρο, τότε το όπλο θα είναι στα μέτρα του χειριστή, αφού η κάννη δείχνει εκεί που σκοπεύει. Τότε παίρνονται τα μέτρα και ο σκοπευτής έχει τις διαστάσεις του κοντακιού που του ταιριάζει σωστά.

Οταν η διαδικασία αυτοματοποιείται βγαίνει από τη μέση ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή ο μετρολήπτης, και μαζί με αυτόν οι όποιες εμμονές και άλλες υποκειμενικές επιρροές επιδρούν στην διαδικασία μετροληψίας.

Δεν έχω το κουράγιο να ζητήσω τέτοιο πράγμα από κομπιουτερατζή. Εχω πάθει και έχω μάθει!! Ψάχνοντας είμαι βέβαιος ότι θα πέσω πάνω σε έτοιμο πρόγραμμα όπως έγινε με τόσα άλλα στο παρελθόν, ανάμεσα τους και το πρόγραμμα κειμενογράφου με το οποίο γράφεται αυτό το κείμενο. Πρόκειται για απλούστατο πρόγραμμα που δίνει κάτι που δεν δίνουν τα άλλα: καταμέτρηση λέξεων με ένα κλίκ, επιπλέον δεν έχει αχρηστα κόλπα που περιπλέκουν την απλή γραφή κειμένου. Και προσφέρεται δωρεάν από τον δημιουργό του!

Αν κάποιος αναγνώστης έχει υπόψη κανένα τέτοιο πρόγραμμα διασύνδεσης εικόνας και σερβό ας μας κάνει ένα mail.