ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΟΠΛΟΥ

Κυριε Νικητα καλησπερα και να σας ευχαριστήσω εκ των προτερων για οποιαδήποτε απάντηση γνωσης. Θα ήθελα να ρωτήσω για το εάν μια βαλίτσα αποθηκευσης του όπλου προστατευει πληρως από υγρασία και οποιοδήποτε παραγοντα που καταστρέφει το όπλο σε βάθος χρόνου. Ευχαριστω

Ορέστης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σύντομη απάντηση: ΟΧΙ! Η βαλίτσα δεν προστατεύει το όπλο. Η βαλίτσα είναι καλή για μεταφορά, αλλά όχι για αποθήκευση. Ειδικότερα, η βαλίτσα είναι εχθρος του όπλου όταν μιλάμε για αποθήκευση, με την έννοια ότι το όπλο θα μείνει στη βαλίτσα για καιρό.

Ο λόγος είναι απλός: η βαλίτσα για να προστατεύσει από κτυπήματα είναι καλυμμένη εσωτερικά με κάποιο μαλακό υλικό. Αυτό το υλικό συγκρατεί υγρασία.

Η υγρασία όπως όλοι ξέρουμε δημιουργεί σκουριά στο μέταλλο και διογκώσεις στο ξύλο, τα δύο κύρια υλικά των όπλων.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη μέθοδος αποθήκευσης όπλων;

Πρώτο βήμα είναι ένα καλό καθάρισμα ώστε να απομακρυνθούν κατάλοιπα, λάσπες και εξωτερική υγρασία από το μέταλλο και το ξύλο. Ειδική προσοχή σε ρετσίνι από αρμυρίκι και αίμα, και τα δύο είναι εξαιρετικά οξειδωτικά για το μέταλλο.

Στη συνέχεια καλύπτουμε το μέταλλο με ένα λεπτό στρώμα λαδιού. Λίγες σταγόνες λάδι σε ένα πανάκι είναι αρκετό, δεν χρειάζεται να κολυμπά το μέταλλο σε λάδι. Σκοπός είναι να δημουργήσουμε ένα “φράγμα” μεταξύ μετάλλου και ατμοσφαιρικού αέρα που και αυτός περιέχει υγρασία. Πολύ καλό λάδι για προστασία επιφανειών είναι το Breakfree.

Αφού καθαριστεί το όπλο, το καλύτερο, και νομικά επιβεβλημένο σημείο φύλαξης, είναι το ερμάριο ασφαλείας που επιτρέπει στο όπλο να στέκεται όρθο, κατά προτίμηση με το στόμιο προς τα κάτω, για να μην ρέουν λάδια στο ξύλο του κοντακιού.

Αν θέλουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε στο ερμάριο σακουλάκια με αφυγραντικό υλικό, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα φωτογραφικά είδη. Είναι ένα πρόσθετο μέσα προστασίας αλλά όχι απαραίτητο.