ΒΑΣΗ XANTHOS, ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕ;

Δεν κατάλαβα από την ιστοσελίδα της Breda αν το μοντέλο Xanthos συνεχίζει να κατασκευάζεται.

Γιατί όμως το ερώτημα ποιος σχεδίασε αυτή την βάση;

Διότι η σχεδίαση, το υλικό και η μέθοδος κατασκευής της συγκεκριμένης βάσης είναι μια από τις λίγες “επαναστάσεις” στον χώρο της τεχνολογίας του κυνηγετικού όπλου. Οι λέξεις “επαναστατικό” και ειδικά η λέξη “νέο” έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρις αηδίας από τις ομάδες μάρκετινγκ των εταιρειών για πράγματα που δεν είναι ούτε νέα (πχ επιμεταλλώσεις) ούτε επαναστατικά (πχ το σύστημα αδρανείας).

Η βάση της Xanthos είναι και νέα και επαναστατική.

Η βάση της Xanthos είναι ατσάλινη, σε μια εποχή που κυριαρχεί το κράμα Εργκάλ στις καραμπίνες. Αλλά ατσάλινη συνήθως σημαίνει διαμόρφωση με εργαλειομηχανές που “λαξεύουν” ένα κομμάτι ατόφιο ατσάλι για να δημιουργήσουν το σχήμα κιβωτίου μιας βάσης. Ετσι γίνονται οι βάσεις της ατσάλινης Remington 1100 και της επαναλπτικής 870.

Η βάση της Xanthos δεν διαμορφώνεται με αυτή την αφαιρετική δια της κοπής μέθοδο. Η βάση της Xanthos είναι πρεσσαριστή από ατσάλινο έλασμα πάχους δύο χιλιοστών.

Αυτή η κατασκευαστική μέθοδος δημιουργεί δικές της σχεδιαστικές δυνατότητες και αυτές ενσωματώθηκαν στην Xanthos από τους σχεδιαστές. Θα πούμε κάτι για αυτούς παρακάτω.

Στο πλάι της βάσης υπάρχει μια αυλάκωση στην κάθε μεριά, μια δεξιά μια αριστερά που δίνουν ακαμψία στη βάση ενώ ταυτόχρονα δρουν και ως οδηγοί του κλείστρου. Από έξω φαίνονται σαν αυλάκια από την μέσα μεριά της βάσης είναι εξογκώματα, παράλληλα και στο ίδιο επίπεδο και έτσι δρουν ως οδηγοί του κλείστρου.

Καθώς η βάση διαμορφώθηκε από ένα προφανώς σωληνοειδές τμήμα ατσαλιού, στο κάτω μέρος της βάσης έχει οπές για την σκανδαλοθήκη και την γλώσσα. Μεταξύ των δύο έχει ατόφιο ατσάλι, όπως έχει και μπροστά, στην υποδοχή της αποθήκης. Η διατήρηση της συνέχειας στη δομή της σωλήνας δίνει πρόσθετη ακαμψία και δύναμη στη βάση παρά τα λεπτά τοιχώματα των δύο χιλιοστών.

Αυτές οι σχεδιαστικές και κατασκευαστικές επιλογές έδωσαν μια καραμπίνα με ατσάλινη βάση και βάρος κάτω από τρία κιλά. Η Xanthos ίσως να είναι η πιο ελαφριά ατσάλινη καραμπίνα που έχει κατασκευαστεί.

Και ερχόμααστε στα περίεργα και παράδοξα της συγκεκριμένης καραμπίνας και της συγκεκριμένης εταιρείας.

Πουθενά στο διαδίκτυο δεν υπάρχει έστω μια φωτογραφία από την κατασκευή της βάσης της Xanthos. Οι φωτογραφίες που δείχνουν το εσωτερικό εργοστασίων δείχνουν μηχανήματα όπως τόρνους και φρέζες CNC κλπ, αλλά αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατασκευάσουν πρεσσαριστά εξαρτήματα.

Ενα πραγματικά επαναστατικό όπλο συνήθως φέρνει φήμη και δόξα στον σχεδιαστή του. Αρκεί να σκεφτούμε τα ονόματα Browning, Colt, Civolani, και βέβαια το ίδιο το όνομα Breda, του ιδρυτή της εταιρείας Ernesto Breda.

Για την Xanthos η Breda κάνει μια λακωνική αναφορά σε κάποια κυρία Cervi ως σχεδιάστρια του μοντέλου. Δεν αποσαφηνίζει αν πρόκειται για μηχανολόγο σχεδιάστρια ή διακοσμήτρια.

Στην ιστοσελίδα της η Breda εξυμνεί τα πάντα για την Xanthos αλλά δεν αναφέρει τίποτε απολύτως για την μοναδική της βάση!

Πιο εκπληκτική είναι η απουσία της όποιας αναφοράς στην πραγματικά μεγάλη καινοτομία που είναι η χρήση πρεσσαριστού ατσαλιού για την βάση. Οπως εκπληκτική είναι η αποφυγή της επέκτασης της χρήσης της πρεσσαριστής βάσης σε καραμπίνα χράπα χρούπα που σίγουρα θα έπαιρνε σημαντικό μερίδιο στην αμερικανική αγορά.

Αλλά η Breda μας έχει συνηθίσει στα μυστήρια. Οταν τα μοντέλα Andromeda, Vega και Altair είχαν πανομοιότυπη σχεδίαση και κοινά τμήματα με τα αντίστοιχα Beretta 626, 686 και 302, οι αντιπρόσωποι και εργοστασιακοί παράγοντες της εταιρείας επέμεναν ότι τα δικά τους όπλα ήταν διαφορετικά, και η κατασκευή δική τους.

Για την Xanthos, παρόλο που δεν φαίνονται πρέσσες πουθενά στις φωτογραφίες που δείχνει, επιμένει ότι η βάση φτιάχνεται στο εργοστάσιο της, αλλά δεν λέει ποτέ πως ακριβώς φτιάχνεται. Στις ιντερνετικές παρουσιάσεις η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το σκάλισμα και άλλα επιδερμικά θέματα αλλά ποτέ δεν αναφέρεται η μέθοδος κατασκευής.

Εντυπωσιακή επίσης είναι η παράβλεψη σχεδόν όλων των παρουσιαστών σε ότι αφορά την μέθοδο κατασκευής της βάσης της Xanthos. Είναι κάτι που δεν παρατηρούν οι συνάδελφοι; Είναι κάτι που το έχουν ξαναδεί και το προσπερνούν; Αν το ξαναείδαν ας μας πουν που και πότε να ψάξουμε και εμείς.

Οι πρώτες Xanthos είχαν πρόβλημα εμπλοκής. Προσοχή: εμπλοκής, όχι εμπλοκών. Η εμπλοκή σημειωνόταν σχεδόν πάντα στην τροφοδοσία του φυσιγγίου. Οσοι ασχολούνται με αυτογεμή πιστόλια αμέσως πιάνουν το θέμα, δεν θα το επεκτείνουμε εδώ. Πάντως σε μερικές παρουσιάσεις της καραμπίνας, στις οποίες ρίχνονται απανωτές τριπλέτες δεν παρουσιάζεται καμία εμπλοκή.

Η απορία παραμένει για την τεχνολογία κατασκευής της βάσης της Xanthos και την ταυτότητα του σχεδιαστή της.
Η έρευνα συνεχίζεται, για να δούμε που θα μας βγάλει.