ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ

Η κατάσταση με τις ζημιές από λύκους, τσακάλια και αρκούδες φαίνεται έχει φτάσει στο απροχώρητο στη δυτική Ελλάδα. Για να φτάσει ένα τέτοιο “επαρχιακό” θέμα να απασχολεί τον γενικό τύπο (σε αντίθεση με τον ειδικό τύπο) το πρόβλημα μάλλον είναι μεγάλο.

Δείτε εδώ άρθρο στο www.in.gr για να δείτε που πάει η κατάσταση.

https://www.in.gr/2022/08/12/economy/agro-in/dytiki-ellada-sarkofaga-zoa-rimazoun-ta-kopadia-apoleies-metroun-oi-ktinotrofoi/

Ενα μικρό παράπονο όμως το έχω με τους συναδέλφους του in.gr. Δεν αποδίδουν σε απλή γλώσσα το καθεστώς των αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους. Δεν νομίζω κάνένας αναγνώστης να έχει καταλάβει τι σημαίνει “προβλέπεται αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης όταν η ζημιά στο ζωικό κεφαλαίο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας (4 ζώα για αίγες και πρόβατα άνω του έτους). Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα από τα προστατευμένα είδη λύκος και αρκούδα, οπότε το όριο ορίζεται σε ασφαλιστική αξία των ζημιωθέντων ζώων μεγαλύτερη των 200 ευρώ (πρακτικά 2 ενήλικα αιγοπρόβατα).”

Αν τα έκαναν “λιανά” ο κόσμος θα καταλάβαινε τι γίνεται και πως οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν την πολυτέλεια της προστασίας όχι μόνο άγριων ζώων αλλά και αδέσποτων σκύλων που ζουν σε αγέλες και επιτίθενται σε κοπάδια. Και όντας σκύλοι, άρα ζώα που εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας ζώων συντροφιάς, χαίρουν πλήρους ασυλίας.  Υπάρχει καταγραμμένο περιστατικό στο Κρανίδι όπου αγέλη σκύλων, όχι λύκων ή τσακαλιών, σκότωσε 104 αιγοπρόβατα σε μια επίθεση. Ο κτηνοτρόφος δεν πήρε καμία αποζημίωση αφού τα ζώα δεν ήταν “άγρια”. Το ξέρω διότι παρακολούθησα την δίκη.