ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 486

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ GECO

Καλημέρα θα ήθελα πληροφορίες για ένα πλαγιόκανο Geco Που έχει έρθει πρόσφατα στην κατοχή μου. Αν αναγωωρίζεται μοντέλο , τσοκ και υπόλοιπες πληροφορίες από τις σφραγίδες που έχει. Φαίνεται να είχε βαφή ταρταρούγας και είναι ελάχιστα χρησιμοποιημένο. Στην αριστερή κάνη σε ένα σημείο υπάρχει μια ελαφριά αποχρωμίωση , υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα? Με τι γομώσεις μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και ποιά θα μπορούσε να είναι η αξία του?
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

GECO είναι τα αρχικά της εταιρείας Gustav Genschow & Co, που ήταν εμπορικός οίκος. Δεν κατασκεύαζε μόνη της όπλα αλλά τα προμηθευόταν από κατασκευαστές στην Γερμανία ή στο Βέλγιο. Το δικό σας δίκαννο είναι γερμανικό. Η GECO ανέθεσε την κατασκευή σε δύο γερμανικές εταιρείες, την Simson και την Sauer, και οι δύο αξιόλογες. Από την φωτογραφία δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί ποια από τις δύο κατασκεύασε το δικό σας δίκαννο.

Το δίκαννο σας έχει δοκιμή για κανονικά φυσίγγια μήκους μέχρι 70 χιλιοστών.

Η αξία του είναι στα ίδια επίπεδα με ένα Merkel στην ίδια κατάσταση. Θα έλεγα ότι η αξία είναι γύρω στα 1000 Ευρώ.

AUTO 5 ΕΜΠΛΟΚΗ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα, θα ήθελα να σας περιγράψω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την auto5 μου. Το όπλο διαθέτει 2 κάννες μια μαγκνουμ και μια πιο κοντή απλή. Έχοντας τοποθετημένη την απλή και όχι μαγκνουμ κάννη στο όπλο παρατηρώ ότι σε συγκεκριμένα φυσίγγια κάνει εμπλοκή στη εισαγωγή του νέου φισιγγιού μαγκώνοντας το διαγώνια στο κλείστρο χωρίς να το αφήνει να εισέλθει στην θαλάμη. Επειδή το πρόβλημα εμφανίζεται στα συγκεκριμένα φυσίγγια με έκανε να συγκρίνω το μήκος τους με τα φυσίγγια που δουλεύει σωστά και διαπίστωσα ότι είναι ελάχιστα κοντότερα από αυτά στα οποία δεν έχει πρόβλημα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν όντως αυτό το όπλο εμφανίζει λειτουργικά προβλήματα που οφείλονται στο μήκος του κάλυκα ή οι εμπλοκές οφείλονται σε άλλο λόγο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με μήκος κάλυκα δεν έχει ακουστεί κάτι για την Α5. Ενδέχεται το θέμα να οφείλεται σε απότομες γωνίες στα χείλη των φυσιγγίων που κολλάνε μεταξύ κλείστρου και θαλάμης. Προφανώς κάτι υπάρχει που μαγκώνει στα τοιχώματα της θαλάμης και σταματά την διολίσθηση του φυσιγγίου προς την θαλάμη.

Εχοντας εξακριβώσει ότι το πρόβλημα υφίσταται με ένα τύπο φυσιγγίου η λύση είναι να αποφεύγεται η χρήση αυτού του φυσιγγίου.

ΠΟΙΟ ΤΣΟΚ

Καλησπέρα κύριε Κυπριδημε.τα κυνήγια που κάνω είναι 80% τσίχλα,20% φασσα και αμθα φορά κάνα λαγό και συνήθως σε καρτέρι,ποια είναι τα κατάλληλα τσοκαρισματα σε ένα δίκαννο με σταθερά τσοκ,κατά τη γνώμη σας και γιατί?εξηγήστε μου παρακαλώ γιατί έχετε τις απετουμενες γνώσεις.ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε αυτό το άρθρο:

Οι Αμερικανοί εκπαιδευτές σκοποβολής, το ζεύγος Ash, εξηγούν γιατί η καλύτερη επιλογή τσοκ είναι το μισό τσοκ, δηλαδή τα τρία άστρα. Εδώ είναι το σχετικό απόσπασμα του άρθρου:

“ΜΙΣΟ ΤΣΟΚ, Η ΕΚΠΛΗΞΗ, τα τρία άστρα, όπου η τουφεκιά ανοίγει σταδιακά από το στόμιο στα 25 μέτρα, μετά τα 25 μέτρα διατηρεί το άνοιγμα χωρίς να χάνει την πυκνότητα της για ακόμη 20 μέτρα. Ακόμη και στα 50 μέτρα διατηρεί ένα “φονικό” κέντρο 45 εκατοστών που θα σπάσει το πιάτο αν το βρει.”

Σε ένα δίκαννο το μισό τσοκ στην μια κάννη μπορεί να συνδυαστεί με βελτιωμένο κύλινδρο, δηλαδή τέσσερα άστρα, στην άλλη και έτσι καλύπτεται βλητικά το φάσμα όλων των αποστάσεων που αντιμετωπίζουμε στο κυνήγι.

WINCHESTER GOLD ΓΙΑ ΜΠΕΚΑΤΣΑ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας ,
Ποια η γνώμη σας για την χρησιμοποίηση του Winchester select midnight gold για την χρησιμοποίηση του σε κυνήγι μπεκατσας ; Ενδιαφέρομαι για την αγορά super pose για το μπεκατσοκυνηγι και βρήκα το συγκεκριμένο μεταχειρισμένο . Για ποιες άλλες μάρκες super pose μπορώ να εστιάσω για το κυνήγι της μπεκατσας;
Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βέβαια μπορεί το συγκεκριμένο μοντέλο Winchester να γίνει ένα καλό μπεκατσοτούφεκο. Αυτό που θέλουμε σε ένα μπεκατσοτούφεκο είναι να έχει διαστάσεις που δεν θα εμποδίζουν την μεταφορά και επώμιση στο πυκνό, να είναι σχετικά ελαφρύ και να προσφέρει ανοικτά τσοκαρίσματα για τις κοντινές βολές στην μπεκάτσα. Ολες σχεδόν οι εταιρείες προσφέρουν μοντέλα σχεδιασμένα για το κυνήγι της μπεκάτσας. Ισως οι πιο προχωρημένοι στα μπεκατσοτούφεκα είναι οι Γάλλοι καθώς έχουν παράδοση σε αυτό το κυνήγι. Γαλλικά εργοστάσια πχ Verney Carron και Chapuis προσφέρουν πολύ καλά μπεκατσοτούφεκα.