ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 487

ΦΟΥΛ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΥΛ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ

Καλησπέρα κύριε Κυπριδημε,παρακαλώ ληστε μου την απορία..τα πολύ στενά τσοκαρισματα της τάξεως 11/10 που βρίσκουν χρήση στο κυνηγι?σε τι διευκολύνει αυτή η στενή δέσμη σκαγιων σαν μόνοβ όλο που βγαίνει απτή κάνη..?ποιο είναι το πιο στενό( χρηστικό )τσοκ που μπορούμε να έχουμε στο οπλο μας? Ευχαριστώ εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η υπερβολική σύσφιξη είναι αποτέλεσμα της σκέψης “αν το λίγο είναι καλό, το πολύ είναι καλύτερο”. Η υπερβολική σύσφιξη άρχισε στα τέλη το 19ου αιώνα από μερικούς αθλητές της περιστεροβολίας, πέρασε στο Τραπ και από εκεί στο κυνήγι.

Σοβαροί ερευνητές που έκαναν πειράματα στον πίνακα αποφάνθηκαν από τότε, από τα τέλη του 19ου αιώνα, ότι το τσοκάρισμα έχει όρια, μετά από ένα σημείο παύει να αποδίδει αυξημένη συγκέντρωση. Ομως, στον χώρο του κυνηγίου και της σκοποβολής η δοξασία και η ρητορική του καφενείου, και ενίοτε του κυνηγετικού τύπου, νικούν τα πειράματα και την έρευνα και έτσι έχουμε όπλα με τσοκάρισμα έξτρα φουλ και έξτρα έξτρα φουλ. Τέτοια τσοκ έχουν την ίδια χρηστικότητα με την χρυσή σκανδάλη, δηολαδή καμία.

ΠΑΠΙΑ MAVERICK 88

εχω παραγγηλει μια maverick 88 security 51εκ καννη ειχα δει απο εσας οτι εχει ευαισθησια στο συστημα παπιας και μπορει να γινει αλλαγη με το συστημα της mossberg 500…ποσο κανει το συστημα και η αλλαγη μαζι??ευχαριστω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τις τιμές θα τις βρείτε στην αντιπροσωπεία. Η Οπλογνωσία είναι ιστότοπος δωρεάν πληροφόρησης, δεν πουλάμε τίποτε.

ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΌΣ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορεί να γίνει αποκατάσταση του χρώματος σε κοντάκι, το οποίο φορούσε επί μακρόν “φορετό” λαστιχένιο πέλμα, το οποίο άφησε αντιαισθητικό σημάδι!.
Αυτό που σκέφτομαι είναι, αφαίρεση φινιρίσματος, τρίψιμο, εφαρμογή βαφής εάν απαιτείται και ξανά φινίρισμα! Αν όμως έχει τραβήξει σε βάθος ο αποχρωματισμός τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στην έκθεση του κοντακιού στον ήλιο και στην προστασία που έδωσε το φορετό πέλμα από τον ήλιο όπου αυτό κάλυπτε το κοντάκι. Το φαινόμενο είναι επιφανειακο, δεν εκτείνεται σε βάθος μέσα στο ξύλο. Συνεπώς τα βήματα που προτείνετε θα δώσουν το σωστό αποτέλεσμα.

ΠΟΙΑ ΜΠΡΟΎΝΤΖΙΝΗ ΒΟΎΡΤΣΑ

Καλημέρα κύριε Νικήτα, χαιρετίσματα από Κρήτη… Στο εμπόριο κυκλοφορούν βούρτσες καθαρισμού κάνης με τρίχες από ορείχαλκο και με τρίχες από φωσφορούχο μπρούτζο… Είναι και οι δυο αυτές κατάλληλες να εισέρχονται σε αχρωμιώτες κάνες?? Ποιά είναι ιδανικότερη η από ορείχαλκο (πιο εντονα κίτρινη) ή η από φωσφορούχο μπρούντζο?? Ποιές είναι οι διαφορές μιας ορειχάλκινης και μιας φωσφορούχου μπρούτζου?? Προσωπικά, χρησιμοποιώ και σε αχρωμίωτες κάνες και σε χρωμιωμένες τις απο φωσφορούχο μπρούτζο (phospor bronze), πράττω σωστά??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο φωσφορουχος μπρούντζος είναι πιο ανθεκτικό υλικό, και έτσι η βούρτσα θα αντέξει περισσότερη χρήση από μια που είναι από απλό μπρούντζο.

Και οι δύο τύποι κάνουν για χρήση σε αχρωμίωτες κάννες.

Επιλέγοντας ορειχάλκινη βούρτσα ένα κριτήριο είναι η πυκνότητα. Οσο πιο πυκνή είναι η βούρτσα τόσο πιο αποτελεσματικά θα καθαρίζει το εσωτερικό της κάννης από κατάλοιπα.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΣΕ ΠΟΖΕ DAFFINI

Καλημέρα σας,κύριε Νικήτα, και καλή εβδομάδα να έχετε. Θα ήθελα να σάς κάνω μία ερώτηση. Έχω στην κατοχή μου ένα super pose LIBERO DAFINI 71 πόντους κάνη σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, με σταθερα τσοκ 1* 3* θα ήθελα να μου πείτε τι μονοβολα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω με αυτά τα σταθερα τσοκαρισματα που έχει το οπλο. Σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ και να είστε καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφόσον τα μονόβολα είναι μολυβένια και δεν έχουν κάποιο στοιχείο από σίδερο ή άλλο σκληρο υλικό, μπορούν να περάσουν από τα τσοκ 1 και 3, δηλαδή ντεμί και φουλ. Το μολύβι είναι μαλακό και εύπλαστο υλικό και δεν επηρεάζει τα τσοκ. Προσοχή όμως διότι υπάρχουν στην αγορά μερικά μονόβολα με καρδιά από σίδερο ή ορείχαλκο. Η σίγουρη επιλογή είναι μονόβολα τύπου Foster, που μοιάζουν με κύπελλο, ή τύπου Gualandi που είναι από μολύβι.

ΔΙΚΑΝΝΟ FAMARS

Καλησπέρα κύριε Νικήτα πέρασε στην κατοχή μου από τον παππού μου, ένα δίκανο πλάγιο ιταλικό Famars χρονολογίας περίπου 1970 με 1980. Τα χαρακτηριστικά του είναι Αυλοί και οι δύο 18,3 σταθερά τσοκ 3*** 1*, 71 πόντους κάννη, κάννη PSF ^, κορμός Finito ^, cam 70 υπάρχει περίπτωση να ξέρετε σε τι πιέσεις είναι δοκιμασμένη η κάννη και μέχρι πόσα bar φυσιγγία μπορώ να ρίξω; Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία Famars εξελίχθηκε σε μια απο τις πιο διάσημες κατασκευάστριες ποιοτικών λειόκαννων στον κόσμο. Προφανώς έχετε ένα δείγμα της πρώιμης δουλειάς της εταιρείας και αυτό το καθιστά ενδιαφέρον για τους συλλέκτες.

Το δίκαννο σας πέρασε δοκιμή στις 900 πιέσεις. Είναι κατάλληλο για κανονικά φυσίγγια με μήκος κάλυκα μέχρι 70 χιλιοστά. Είναι κατάλληλο για φυσίγγια που παράγουν μέχρι 650 πιέσεις, και τέτοια υπάρχουν πολλά στην αγορά.