ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 489

ΔΙΚΑΝΝΟ SAN GIORGIO

Καλημέρα υπάρχει το πλαγιόκαννο που σας επισυνάπτω στίς φωτογραφίες , προσπαθώ να βρώ τον κατασκευαστή του, στο δελτίο κατοχής έχει καταχωρηθεί ως VICKERS, οι σφραγιδές είναι Ιταλικές, το πέλμα beretta και μοιάζει με το 411 αλλά πουθενά πάνω στο όπλο δεν αναφέρεται η φίρμα beretta. Θα ήθελα την βοήθεια σας για την αναγνώριση του όπλου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι μάρκας San Giorgio όπως αναγράφεται στις κάννες πάνω από τις θαλάμες. Πρόκειται για μάρκα γνωστή στην Ιταλία που προφανώς κατασκεύαζε καλά δίκαννα, πλάγια και ποζέ.

Από την ποιότητα λείανσης και το λιμάρισμα της βάσης και των κλειδιών των καννών το δίκαννο σας φαίνεται ότι είναι ποιοτικής κατασκευής. Η κατάσταση του δείχνει την συνήθη ταλαιπωρία που δείχνουν τα περισσότερα όπλα στην Ελλάδα, πάντως δεν υπάρχει καμία σοβαρή αβαρία.

ΔΙΚΑΝΝΟ Rs 60 Ε

Έχετε κάνει περιγραφή για αυτό το δίκανο περίπου ποσό πιστεύετε ότι κοστίζει ? Ευχαριστω !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υποθέτω ότι αναφέρεστε στο Merkel 60E. Η τιμή του μεταχειρισμένο αλλά σε πολύ καλή κατάσταση είναι γύρω στα 3500 Ευρώ.

ΚΛΕΙΣΤΡΟ BERETTA A304

κ.Νικητα καλησπέρα!
Έσπασε στο κλειστρο στην 304 μια γωνιτσα (απο το ασημένιο πάνω κομμάτι του κλείστρου). Ο οπλουργος μου είπε ότι μπορεί να το “γεμίσει” εαν δε θέλω να το αντικαταστήσω. Μου είπε οτι δεν θα εχει πρόβλημα με κανονικά φυσίγγια γιατί σε εκείνο το σημείο απλά γλιστράει πάνω στο σίδερο. Εγω βέβαια θα εχω πάντα το νου μου και θα με τρώει.. Ήθελα να ρωτησω λοιπον εάν όντως μπορεί να ειναι ανθεκτικό. Και επίσης εάν ταιριάζει το αντίστοιχο κομμάτι απο την Α303.
Το κλείστρο λογικά έσπασε από κάτι φυσιγγια ιδιογομωσης που μου χαρισανε…Εγω γενικα στα κυνήγια μου δουλευω μεχρι 34 γρ φυσίγγια, κυριως 32 γρ

Ευχαριστώ

Γιάννης Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα μοντέλα 304 και 303 έχουν το ίδιο κλείστρο. Το ανταλλακτικό υπάρχει, και το κόστος του μάλλον δεν θα είναι σημαντικά πιο ακριβό από την εργασία της κόλλησης. Ενα τηλεφώνημα στην Beretta Ελλάς θα λύσει την απορία.

ΠΙΕΣΕΙΣ BREDA ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ

Παρακαλώ θα ήθελα να μάθω πόσες πιέσεις αντέχει μία Breda Mieccanica Bresciana με εξωτερικό τσοκ που έχω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δείτε τις σφραγίδες δοκιμής. Η σφραγίδα με την ένδειξη Finito έχει πάνω ένα ή δύο άστρα. Αν έχει ένα άστρο τότε το όπλο είναι για φυσίγγια μέχρι 740 πιέσεις, αν η σφραγίδα έχει δύο άστρα από πάνω τότε είναι για φυσίγγια μέχρι 900 πιέσεις.

ARMI SPORTIVE LUMEZZANE

Καλησπερα σας κύριε Κυπριδημε. Θα ηθελα τα φώτα σας αν γνωρίζεται σχετικά με το πλαγιοκαννο A-S ARMY SPORTIVE LUMEZZANE made in Italy που έχω στην κατοχή μου (δώρο του παππού μου δηλαδή ανεκτίμητης αξίας).Δε μπορώ να βρω πουθενά πληροφορίες σχετικά . Αν χρειάζεται να σας προσκομίσω φωτό πείτε μου. Σας Ευχαριστω εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Lumezzane είναι το προάστιο κοντά στην πόλη Γκαρντόνε, το κέντρο της ιταλικής οπλοβιομηχανίας. Εκεί έδρευε παλαιότερα η γνωστή Armi Sabbati, και από εκεί πιστεύω βγαίνει το αρχικό A-S στην ονομασία του δίκαννου σας.

Από ότι φαίνεται είναι ένα όπλο μέτριας ποιότητας, κατασκευασμένο το 1970 και δοκιμασμένο στις 900 πιέσεις.

BREDA ΚΑΝΝΕΣ

Κύριε κυπριδημε χαίρεται.θυμαμαι από νεαρή ηλικία να λένε οι μεγαλύτεροι για τις περίφημες κανες breda,και το περίεργο είναι που το έχω ακούσει από πόλους μέχρι τώρα και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα.ποια είναι η αλήθεια?ποιες κανες,και από ποια μοντέλα έβγαλαν αυτή τη φήμη?παρακαλώ τη βοήθεια σας! Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από μικρός άκουγα και εγώ για την ποιότητα των καννών Breda. Τότε βέβαια υπήρχαν μόνο οι καραμπίνες Breda ελατηρίου. Μετά, όταν βγήκαν καραμπίνες αερίων, η Beretta ανέλαβε την κατασκευή των αυτογεμών αερίων τόσο της Breda όσο και της Browning, με τα μοντέλα Altair και Β80 αντίστοιχα.

Στις Altair οι κάννες ήταν κατασκευής Breda με εξωτερικά τσοκ. Λόγω της φήμης των καννών Breda πολλοί, αρκετοί για να υπάρχει μια ολόκληρη τοπική “βιομηχανία”, άλλαζαν τις κάννες στις Beretta 302 με κάννες Breda.

Εκτός από την φημολογούμενη ποιότητα, να μην ξεχνάμε ότι τότε, στην δεκαετία του 1980, οι κάννες Breda ήταν εφοδιασμένες με εξωτερικά τσοκάκια Breda που ήταν γνωστά από το 1950, ενώ οι κάννες Beretta είχαν τα νέα τότε Mobilchoke.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

Κύριε Νικήτα χαίρεται.θελω να αγοράσω μια καραμπίνα με τη καλύτερη βλιτικη απόδοση και αξιοπιστία,παλιό η καινούριο μοντέλο,εσείς στη θέση μου ποιο θα επιλέγατε?απο τα τόσα που έχετε δοκιμάσει ποιο σας έκανε εντύπωση σε τουφεκια..?και ποιος είναι ο ποιο ισορροπημένος αυλος σε απόδοση για καρτερι ?Συγνώμη αν σας κούρασα,ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα έψαχνα στα μεταχειρισμένα για μια καλοζωισμένη Beretta A302 με τσοκάκια. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν έβρισκα μια με κάννη χωρίς ρίγα, αλλά αυτό είναι σπάνιο εύρημα. Και με ρίγα καλή είναι. Οι 302 είναι αυτό που λέτε, ισορροπημένα όπλα, με αποδειγμένη αξιοπιστία, αντοχή και βλητική απόδοση. Ο αυλός στις πιο πολλές είναι 18,4, μερικές βγήκαν με 18,5. Η διαφορά δεν είναι σημαντική στον πίνακα. Οσες 302 δοκίμασα στον πίνακα έβγαλαν πολύ καλές κατανομές.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΚΩΝΟΥ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗΣ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα,τα φώτα σας παρακαλώ.σκεφτομαι σε ένα mirocu που έχω με 18,4 αυλό να του μεγαλώσω τους κώνους για καλύτερη κατανομη και απόδοση.ποιο είναι το ιδανικό μήκος κατά τη γνώμη σας? Αυτοί που έχει είναι 1,5 εκατοστά.ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πριν γενικευτεί η μόδα για τον μακρύ κώνο, ένας κώνος 1,5 ίντσας, δηλαδή 32 χιλιοστών, θεωρείτο μακρύς. Καθώς άρχισε να πιάνει η μόδα οι κώνοι γίνονται όλο και μακρύτεροι. Η πείρα δείχνει ότι ένας κώνος μεταξύ 35 και 50 χιλιοστών κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει, δηλαδή να ομαλύνει την μετάβαση των σκαγίων από τη θαλάμη στον αυλό με την όσο λιγότερη παραμόρφωση των σκαγίων.

ΠΑΠΙΑ ΓΙΑ TEIS ELGOIBAR

Καλησπέρα σας. Έχω στην κατοχή μου ενα πλαγιόκανο δίκανο με ολόκληρες φωτιές μάρκας TEIS ELGOIBAR SPAIN.
Δυστιχώς έχασα την πάπια του σε μεταφορά.Παρακαλώ μήπως ξέρεται κανένα οπλουργό ή έμπορο που να μπορώ να προμηθευτώ άλλη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα δίκανν η πάπια εφαρμόζεται στις κάννες και τη βάση του κάθε συγκεκριμένου όπλου. Δεν είναι ανταλλακτικό κοινό που μπορεί να κουμπώσει χωρίς εφαρμογή. Επίσης υπάρχει το θέμα ότι το εργοστάσιο μάλλον έχει κλείσει.

Ωστόσο, τα περισσότερα ισπανικά δίκαννα ξεκινούσαν από κοινά ακατέργαστα ανταλλακτικά. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να ψάξετε σε οπλουργεία που δουλεύουν ισπανικά δίκαννα με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιο σίδερο πάπιας.

Επίσης έχετε υπόψιν ότι αν το όπλο σας είχε αυτομάτους εξολκείς, ίσως να αναγκαστείτε να πάτε σε πάπια με απλούς εξολκείς καθώς θα είναι δύσκολη η εύρεση πάπιας με αυτομάτους και ακόμα πιο δύσκολη η εφαρμογή της.

RENARDO ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Καλησπερα σας,

εχω κληρονομια απο τον πατερα μου ενα πλαγιοκαννο renardo .Μπορειτε να μου πειτε την αξια του πεrίπου αν γνωρίζετε?Επανω γραφει acciaio cocherill.Σας ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μου είναι γνωστή η φίρμα Renardo ούτε μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό στο Διαδίκτυο. Η ένδειξη Acciaio Cockeril και το όνομα Renardo δείχνουν προς ιταλικό όπλο της μεταπολεμικής περιόδου, δηλάδη από το 1945 και μετά. Αν μας στείλετε φωτογραφίες μπορεί να βγεί κάποιο συμπέρασμα.

ΔΙΚΑΝΝΟ ZABALA

Καλησπέρα σας!! Θα ήθελα να ρωτήσω τι άποψη έχετε για τα zabala sporting 60 cm κάνη εναλασωμενα τσοκ!! Περισσότερα κυνήγια είναι για μπεκάτσα..
Ποια είναι η γνωμη σάς από θέμα ποιότητας από θέμα τουφεκιας… Σας ευχαριστω πολύ!! Αν έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο σε αυτό το οικονομικο εύρος θα ήταν πολύ χρήσιμο..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία Zabala ειδικεύεται σε δίκαννα χαμηλού κόστους. Τα όπλα της είναι αξιόπιστα και έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά.

Ενα δίκαννο με κάννες 60 εκατοστών και τσοκάκια είναι ότι πρέπει για μπεκάτσα και ορτύκι.

Παλαιότερα είχα ένα δίκαννο Zabala και η εμπειρια μου ήταν καλή τόσο στις τουφεκιές στον πίνακα όσο και στην μηχανική λειτουργικότητα και αξιοπιστία.

ΑΞΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Καλησπερα σας θα ήθελα να μου πείτε ποσό μπορεί να κοστίζει αυτό το όπλο και αν γνωρίζεται κάποια στοιχεία για την κατασκευή του κ την ιστορία του είναι όπλο που είχε ο προπάππους μου κ εκείνος το έδωσε στον παππού μου κ το ζήτησε συγγενικό πρόσωπο να το παραδώσει ως Κειμήλιο καπου η πολύ πιθανών να το αποσπάσει από την γιαγιά μου για να το πουλήσει! Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κρίνοντας από την φωτογραφία και μόνο φαίνεται ότι πρόκειται για βελγικό κοκοροτούφεκο κατασκευής γύρω στο 1900. Δεν έχει ιδιαίτερη αξία ως συλλεκτικό και αμφίβολή αξία ως λειτουργικό όπλο. Τα φτηνά βελγικά αυτής της εποχής δεν είναι ασφαλή με σύγχρονα φυσίγγια.

BRILEY ΓΙΑ BENELLI M2

Καλησπερα κυριε νικητα…. εχω το συγκεκριμενο τσοκ και θα ηθελα να μαθω αν αποδιδει καλα και σε δραμια και μονοβολα…ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Briley είναι κατασκευαστικά άριστα τσοκάκια και έχουν αποδείξει την απόδοση τους σε άπειρες δοκιμές. Οσες δοκιμές έχω κάνει με τσοκάκια Briley ήταν εντυπωσιακές.

ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ

 

Κύριε Νικήτα είχα καθαρισμένο όπως σε κάθε κυνήγι το κυνηγετικό.
Πήγα για κυνήγι με κάποια φυσίγγια διασποράς δεν θέλω να πω τον κατασκευαστή μόνο ότι είναι εδώ Ελλάδα..
Μετά από 15 περίπου φυσίγγια έγινε κάτι που δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου και έχω ρίξει αμέτρητα φυσίγγια από κυνήγι σκοπευτήριο κλπ
Μου πήρε να καθαρίσω το δίκανο πάνω από μισή ώρα πιάστηκαν τα χέρια μου δεν καθάριζε με τίποτα η κρουστά μέσα στις κάννες.
Τελικά βγήκαν κομμάτια λιωμένου πλαστικού και δεν ξέρω τι άλλο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι γνωστό φαινόμενο από κάποιους συγκεντρωτήρες και αποκεντρωτήρες. Προφανώς έχει να κάνει με το υλικό, το είδος πλαστικού που επιλέγουν μερικοί κατασκευαστές για αυτή τη χρήση. Το έχω αντιμετωπίσει με κάποιους συγκεντρωτήρες και γέμισα την κάννη με ασετόν για να λιώσει το επικολλημένο πλαστικό.

ΠΑΛΙΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα
Σας αποστέλλω φωτογραφίες του συγκεκριμένου όπλου από τον πεθερό μου το οποίο είχε ο πατέρας του. Ενδιαφέρεται να μάθει τι όπλο είναι χρονολογία κατασκευής χώρα κλπ και αν έχει κάποια αξία.
Σε ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι εμπροσθογεμές μα καψύλλι, άρα η κατασκευή του είναι από το 1830 και πιο μετά.

Δυτυχώς η κατάσταση του είναι πολύ άσχημη και έτσι δεν έχει κάποια αξία εμπορική. Εχει όμως αξία συναισθηματική και αξίζει να του γίνει μια προληπτική συντήρηση. Μόνο συντήρηση, δεν αξίζει να δώσετε λεφτά για ανακαίνιση.