ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 491

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ;

Οι φωτογραφίες έφτασαν χωρίς κείμενο.

Πρόκειται για ΑΥΑ ισπανικό σε διαμέτρημα 24. Από τις φωτογραφίες μάλλον πρόκειται για πρώιμο δίκαννο από την εποχή που η ΑΥΑ χρησιμοποιούσε κάννες με συγκόλληση χελιδονοουράς και βάσεις με ενισχυτικά νεύρα. Η μετέπειτα παραγωγή πήγε σε κάννες μονομπλόκ ακόμα και στα φτηνά όπλα.

Ως 24άρι έχει κάποια συλλεκτική αξία. Για χρήση το διαμέτρημα 24 είναι καλό, κάτι μεταξύ 28 και 20 αλλά είναι δύσκολη η εύρεση φυσιγγίων.

ΣΚΟΠΕΥΣΗ- “ΗΣΥΧΑ ΜΑΤΙΑ”

Κύριε Νικήτα χαίρετε, σε κάποια κυνηγητικά ένθετα παλιότερα είχατε αναφερθεί στην τεχνική ήσυχα μάτια ως μέθοδο προπόνησης για βελτίωση στη σκοποβολή. Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερη τροφή για σκέψη και πρακτική εξάσκηση; Σας ευχαριστώ.
Κώστας -Χίος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σκέφτηκα πριν από εσάς για εσάς! Το λέω με χιούμορ βέβαια και όχι με καμία διάθεση επίδειξης. Δείτε εδώ ένα παλιό άρθρο στο οποίο περιέχονται παραπομπές για άλλα άρθρα που αφορούν την “απαλή όραση”.

Η έρευνα και η τεχνική της “απαλής όρασης” έγιναν κυρίως από μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, αν θυμάμαι σωστά είναι του πανεπιστημίου του Βανκούβερ. Η έρευνα οδήγησε σε μεθόδους προπόνησης για αθλήματα που περιέχουν βολές, αν όχι με όπλο τότε με μπάλα, πχ γκολφ, μπάσκετ και άλλα.

Για κάποιο μυστήριο λόγο χάθηκαν οι σύνδεσμοι (links) το πρώτο άρθρο που οδηγούν στα σχετικά βίντεο. Αυτά θα πρέπει να τα ψάξετε στο Youtube.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ CITORI;

Καλησπέρα κύριε Νικήτα.γιατι επιλέξατε το citori αντί για beretta κτλ?και θέλω να μου πείτε παρακαλώ τι επεμβάσεις έχετε κάνει και για ποιο λόγο και ιδιαίτερα στη κάνη του.ευχαριστω
Κωνσταντίνος Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το 1985, λίγο μετά το ξεκίνημα του περιοδικού Κυνήγι και Σκοποβολή πέρασα από το κατάστημα Στόχος στην Ιπποκράτους και εκεί είδα το 20άρι Citori, μεταχειρισμένο και λίγο ταλαιπωρημένο. Είχε το αρχικό κοντάκι από κίτρινο ξύλο, φουλ πιστολέ με χοντρή πάπια. Οι κάννες είχαν εσωτερικές διαβρώσεις.

Οταν αγοράστηκε το όπλο πήγε κατευθείαν στο οπλουργείο Ηφαιστος και ήταν το πρώτο όπλο του οποίου οι κάννες πέρασαν ρεκτιφιέ στην μηχανή του οπλουργείου. Αφαιρέθηκαν περίπου τρία δέκατα για να φύγουν οι διαβρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τσοκ του τώρα είναι πιο σφιχτά, φουλ και έξτρα φουλ.

Η βάση λειάνθηκε και από μαύρη έγινε ασημί. Φτιάχτηκε καινούργιο κοντάκι από ελληνική καρυδιά (από τον Χελμό). Κατά τα άλλα είναι ένα κανονικό Citori πρώτης γενιάς με τον μηχανισμό που έχει βελόνες κάθετες προς τα καψύλλια.

Η επιλογή ήταν μεν θέμα τύχης, το βρήκα μπροστά μου σε καλή τιμή, αλλά στην πράξη αποδείχτηκε εξαιρετικά αξιόπιστο, δεν έχει πάθει ποτέ βλάβη, δεν έχει εμφανίσει ποτέ δυσλειτουργεία. Για 20άρι είναι λίγο βαρύ, 3,150, αλλά δεν θα το άλλαζα με τίποτε.

ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ ΦΟΥΛ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα,το τσοκαρισμα 10/10( φουλ ) σε ποια κυνηγια είναι χρηστικό και σε τι αποστάσεις.και ειδικότερα όταν βρίσκεται σε μια κανη 76 εκατοστά δεν είναι υπερβολικό για οποιαδήποτε κυνηγι ακόμα και λαγού?ευχαριστώ για το χρόνο σας να είστε καλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φουλ τσοκ βάζει 70 τοις εκατό περίπου των σκαγίων της γόμωσης σε έναν κύκλο διαμέτρου 75 εκατοστών στα 35 μέτρα.

Τέτοιου είδους συγκεντρωμένες βολές είναι χρήσιμες σε θηράματα που εμφανίζονται σε μακρινές αποστάσεις, πχ σε παπιά, φάσσες, λαγό.

Ενας τρόπος να ανοίξει η τουφεκιά από μια κάννη με φουλ τσοκ είναι η χρήση φυσιγγίων με μάλλινη τάπα και για πιο πολύ άνοιγμα η χρήση φυσιγγίων με διασπορέα. Η διαφορά της συγκέντρωσης μεταξύ ενός φυσιγγίου με πλαστικό συγκεντρωτήρα και ενός με μάλλινη τάπα είναι παρόμοια με έναν βαθμό τσοκ. Δηλαδή από φουλ τσοκ η μάλλινη ταπα θα δώσει άνοιγμα όμοιο με αυτό των τριών τετάρτων (δύο άστρα) όταν ρίχνει φυσίγγι με συγκεντρωτήρα.

ΒΑΡΟΣ ΓΟΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ

Κ. Νικήτα χαίρεται!
Ηθελα να σας ρωτησω για ενα θέμα που πιστεύω πως μπερδευει πολύ κόσμο σχετικά με το βάρος γόμωσης και τις πιέσεις που παράγονται. Όντας κάτοχος ενός baikal ij58m πως γνωρίζω το βάρος γόμωσης 3αριου φυσιγγιου όπως και τις πιεσεις που αυτο θα παράγει εάν αυτό δεν αναγράφεται στο κουτι του και κατ επέκταση αν το συγκεκριμένο φυσίγγιο είναι κατάλληλο για το όπλο μου? Διευκρινίζω πως το κουτί με τα φυσίγγια ηταν σφραγισμένο σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης, αγοράστηκε παλιά και απλά δεν αναγράφει καθόλου λεπτομέρειες .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παλιά υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ βάρους γόμωσης και της πίεσης που αναπτύσσεται μέσα στην κάννη. Η χρήση της άκαπνης πυρίτιδας έχει αλλάξει το σκηνικό και τώρα δεν υπάρχει αυτή η διασύνδεση. Ετσι έχουμε φυσίγγια 32 γραμμαρίων, σε κάλυκα 70 χιλιοστών που παράγουν 1050 bar. Ο πιο ασφαλής τρόπος εξκρίβωσης των πιέσεων ενός φυσιγγίου είναι η ερώτηση στον κατασκευαστή. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό αλλά είναι το πιο σίγουρο.

Η ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΣΤΗ ΤΣΙΧΛΑ

Χαίρεται κύριε Νικήτα.παρατηρω πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κυνηγών τσίχλας φασσας και πάπιας χρησιμοποιεί αυτογεμη οπλα και καθόλου η λίγο σούπερ ποζε.. είναι τόσο μεγάλα τα προτερήματα της καραμπίνα σε αυτά τα κυνηγια? Πια είναι τα θετικά του σουπερποζε σε αυτά τα κυνηγια?ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η καραμπίνα παρουσιάζει μερικά πλεονεκτήματα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, όσο και αν αγαπάμε τα δίκαννα.

Η καραμπίνα είναι φθηνότερη από δίκαννα ίσης ποιότητας. Ρυθμίζεται μέσω των κολλάρων κοντακιού στα μέτρα του κατόχου. Συντηρείται πιο εύκολα. Αν χρειαστεί επισκευή τα ανταλλακτικά αλλάζουν χωρίς εφαρμογή στο χέρι. Οι περισσότερες καραμπίνες έχουν τσοκάκια και προσαρμόζονται σε όλα τα κυνήγι, και βέβαια κλωτσάνε λιγότερο από τα δίκαννα όταν ρίχνουν την ίδια γόμωση.

ΑΥΛΟΣ MAVERICK

Καλημέρα κύριε Νικήτα σας ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε τη διάμετρο αυλού έχει η maverick 88 mod.31010 με 71 εκ. κάννη έχω ψάξει παντού και δε μπορώ να βρω καμιά πληροφορία τη θέλω για κυνήγι και τα όπλα που έχω έχουν 18.55 και 18.8 αυλούς σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας καλές γιορτές

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι Αμερικανοί συνήθως κατασκευάζουν αυλό 18,5 στα 12άρια όπλα τους. Ωστόσο ο πιο σίγουρος τρόπος να εξακριβωθεί ο αυλός είναι με μέτρηση με το ειδικό μετροληπτικό αυλού που έχουν αρκετοί οπλουργοί.

ΕΜΠΛΟΚΗ MONTEFELTRO

Θα ήθελα τα φώτα σας σε ότι αφορά ένα προβλημα που αντιμετωπίζω στην λειτουργία μιας Benelli montefeltro.
Το όπλο είναι σχετικά αδούλευτο ( καλοσυντηρημένο ,προσεκτικά αποθηκευμένο όταν δεν κυνηγά).
Παρ΄ολα αυτά φέτος μου παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα: Μόλις τοποθετώ φυσσίγγι στην βάση του όπλου και πατάω το μπουτόν απελευθέρωσης, το κλείστρο κλειδώνει όπως πρέπει κανονικά.
Η γλώσσα όμως κολλάει στην θέση της και δεν υποχωρεί για να δεχτει φυσίγγι η αποθήκη.
Οταν τραβώ το κλείστρο πάλι πίσω και το ξανααφήνω να επιστρέψει στην θέση κλειδώματος του στην κάννη τότε το πρόβλημα διορθώνεται και η γλώσσα απελευθερώνεται και λειτουργεί κανονικά. Αυτή η δυσλειτουργία μου παρουσιάζεται σε ανύποπτους χρόνους πότε συχνότερα πότε σπανιότερα. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το διακοπτάκι που επελευθερώνει τα φυσσίγγι από την αποθήκη κατά την διάρκεια της δυσλειτουργίας αυτής, δεν μπαίνει εντελώς στη σκανδαλοθήκη, κολλάει και αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Το ίδιο αντιμετώπισα και σε μια m2 που έχω αλλά σε πολύ – πολύ πιο σπάνια διαστήματα κύκλων λειτουργίας.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από ότι γράφετε φαίνεται ότι υπάρχει δυσλειτουργεία της γλώσσας και το πιθανότερο αίτιο είναι κάποια καθυστέρηση στην κίνηση της γλώσσας. Μια καλή αρχή είναι να γίνει ένας καλός καθαρισμός της σκανδαλοθήκης με καθαρή βενζίνη, μετά στέγνωμα με πεπιεσμένο αέρα και λίπανση με λεπτόρευστο λάδι. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα τότε θα χρειαστεί επέμβαση οπλουργού που θα λύσει τον μηχανισμό και θα ψάξει για πιθανή φθορά σε κάποιο τμήμα. Δεν συνιστάται η αποσυναρμολόγηση του μηχανισμού σε ερασιτέχνη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΠΛΟΥΡΓΙΚΗΣ

Θα ήθελα να ρωτήσω αν οργανώνετε σεμηναρια πάνω σε θέματα επισκευής – συντήρησης – βαφης κυνηγετικών οπλων καθοτι διαθετω ποιστοποιηση οπλουργου απο την Ελληνικη Αστυνομια και ενδιαφερομαι να διευρυνω τις γνωσης μου στον τομεα αυτο
Σας ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σεμινάρια στην ιστορία και εξέλιξη των όπλων έχουμε οργανώσει, όχι όμως σεμινάρια οπλουργικής. Ενας τρόπος να μάθει κανείς την τέχνη είναι να εργαστεί δίπλα σε μάστορα ή να πάει στο εξωτερικό. Μια εξιρετική σχολή οπλουργικής λειτουργεί στην πόλη Φέρλαχ της Αυστρίας.