ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ TED KARAGIAS

Οπως είδαμε σε περασμένο άρθρο τα όπλα της American Rifle Company σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τον Ελληνοαμερικανό Ted Karagias.

Εκτός από την εθνική υπερηφάνεια υπάρχουν και άλλοι λόγοι να δούμε τα όπλα αυτά πιο αναλυτικά. Πρόκειται για εξελίξεις του συστήματος Mauser που παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, τεχνικά αλλά και οικονομικά, στον σύγχρονο σκοπευτή. Τα όπλα της ARC προορίζονται κυρίως για σκοπευτές μεγάλων αποστάσεων, δηλαδή από 300 μέτρα και πάνω, και δευτερευόντως για κυνηγούς.

Εδώ είναι η ιστοσελίδα της American Rifle Company:

https://www.americanrifle.com/

Για να γίνει κατανοητή η εξέλιξη που επέφερε ο Karagias πρέπει να δούμε έναν βασικό διαχωρισμό που υπάρχει στα όπλα με κινητό ουραίο. Οι γνώστες χωρίζουν αυτό τον μηχανισμό σε δύο κατηγορίες: αυτήν που προσφέρει έλεγχο του φυσιγγίου μόλις αυτό περάσει από την αποθήκη στο κινητό ουραίο,(Controlled Round Feed, CRF) και στο άλλο σύστημα όπου το κλείστρο πρέπει να σπρώξει το φυσίγγι στη θαλάμη (Push Feed, PF) για να το αγκιστρώσει ο εξολκέας.

Σε αυτό το βίντεο φαίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων:

Η διαφορά παίζει ρόλο. Αν για παράδειγμα ένας κάλυκας έχει κάποια παραμόρφωση που δεν επιτρέπει πλήρη είσοδο στη θαλάμη, το δεύτερο σύστημα Push Feed δεν μπορεί να τραβήξει το φυσίγγι πίσω, αφού δεν έχει αγκιστρώσει τον κάλυκα εκτός θαλάμης, και έτσι έχουμε εμπλοκή. Το σύστημα με ελεγχόμενη τροφοδοσία, έχοντας αγκιστρώσει το φυσίγγι από την αρχή της διαδρομής μπορεί να το εξολκεύσει και να πάρει νέο φυσίγγι από την αποθήκη.

Η διαφορά δεν παίζει τεράστιο ρόλο στην αθλητική σκοποβολή, είναι όμως σημαντική σε κρίσιμες καταστάσεις όπως στο κυνήγι επικίνδυνων θηραμάτων. Ωστόσο η ύπαρξη ελεγχόμενης τροφοδοσίας σε έναν μηχανισμό με κινητό ουραίο τον καθιστά γενικά πιο αξιόπιστο και επειδή απαιτεί αυξημένη κατασκευαστική φροντίδα προσδίδει στο όπλο μια κάπως ανώτερη ποιότητα.

Η ARC παράγει τρεις μηχανισμούς κινητού ουραίου, το μοντέλο Nucleus, το Archimedes και το Mausingfield. Ολα είναι με κινητό ουραίο, αλλά το καθένα έχει κάποια δικά του γνωρίσματα που το ξεχωρίζουν.

Πριν πάμε στα ειδικά, πρέπει να τονιστεί ότι γενικά και τα τρία μοντέλα έχουν το εξωτερικό αποτύπωμα του Remington 700 ώστε να μπορούν να δεχτούν τα αξεσουάρ που έχει η αγορά για αυτο το μοντέλο. Αξεσουάρ όπως βάσεις διοπτρών, σκανδάλες, κοντάκια και άλλα μπορούν να βιδωθούν στα τρία μοντέλα της ARC.

Ολα τα μοντέλα της ARC έχουν κλειδιά σπειρωειδους μορφής που σημαίνει ότι όταν το ουραίο κλειδώσει, τα κλειδιά του έχουν τέλεια επαφή με τις εσοχές στη βάση. Στα περισσότερα όπλα τα κλειδιά είναι επίπεδα και για τέλειο κλείδωμα χρειάζεται εφαρμογή με σμυριδαλοιφή και μπόλικο στρίψιμο του ουραίου πέρα δώθε για να εφαρμόσει.

Ουραίο του μοντέλου Nucleus με εναλλασσόμενο μοχλό, πλήρη εξολκέα που παγιδεύει το φυσίγγι μόλις αυτο βγει από την αποθήκη.

Επίσης όλα τα μοντέλα της ARC έχουν ειδικό πανίσχυρο στοπ του κλείστρου, ρίγα πικατίνι που αλλάζει ώστε να προσφέρει την ιδανική γωνία εφαρμογής της διόπτρας, εναλλασσόμενα χερούλια κλείστρου, και όλα δέχονται κάννες με σπείρωμα τύπου Savage που επιτρέπει την γρήγορη και άμεση ρύθμιση Headspace από τον ίδιο τον χρήστη. Το Headspace είναι η απόσταση μεταξύ κάλυκα και κλείστρου και είναι σημαντικό στοιχείο ασφάλειας στο ραβδωτό όπλο.

Επιλέγοντας το σύστημα Savage για στήριξη της κάννης τα όπλα αυτά δέχονται εναλλακτικές κάννες. Σε περίπτωση αλλαγής της κάννης σε διαφορετικό διαμέτρημα είναι δυνατή και η αλλαγή της κεφαλής του κλείστρου ώστε να δεχτεί τους κάλυκες άλλων διαστάσεων. Ετσι ένας σκοπευτής μπορεί να έχει τον ίδιο μηχανισμό και να έχει κάννες και κεφαλές κλείστρου σε διαμέτρημα μικρού κάλυκα πχ 6 χιλιοστών και σε διαμέτρημα μεγάλου κάλυκα όπως το 0,300 Winchester Magnum.

Πέρα από μηχανισμούς και κάννες η ARC προσφέρει και σασί, και αυτό δημιούργημα του Karagias. Σασί στα σύγχρονα σκοπευτικά όπλα αντικαθιστά τον όρο “κοντάκι”. Το σύγχρονο σκοπευτικό κοντάκι παρέχει τόσες πολλές δυνατότητες ρύθμισης και τόσες υποδοχές για βοηθητικά στοιχεία όπως τρίποδες και ιμάντες στήριξης που δεν είναι πια συμβατικό κοντάκι. Ο όρος σασί είναι πιο ακριβής.

Το σασί Ξύλο (Xylo στην ιστοσελίδα της ARC) είναι από αλουμίνιο σειράς 7, το ανώτερο σε αντοχή αλουμίνιο. Παρέχει την δυνατότητα ρύθμισης του κοντακιου κατά μήκος, της ράχης και του πέλματος στο πάνω κάτω ώστε ο σκοπευτής να πετυχαίνει μια τέλεια εφαρμογή στο σώμα του. Το σασί μεταφέρεται εύκολα από μοντέλο σε μοντέλο της ARC.

Το μοντέλο Nucleus μαζί με το σασί Ξύλο.

Αυτά και άλλα πολλά χαρακτηριστικά καθιστούν τα τουφέκια της ARC εξαιρετικά σκοπευτικά σύνεργα. Και με τόσα τεχνικά ατού είναι λογικό να υποψιάζεται κανείς ότι θα είναι πανάκριβα.

Δεν είναι.

Το πλήρες τουφέκι, με σασί, μηχανισμό, κάννη και ότι άλλο χρειάζεται για να ρίξει άμεσα σε αγώνα ξεκινά από 2500 δολλάρια μέχρι 3600 δολλάρια για το ανώτερο μοντέλο, το Mausingfield. Αυτά τα ποσά είναι για κεντροφλεγή σκοπευτικά τουφέκια εξελιγμένης τεχνολογίας. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με μέτριας ποιότητας σκοπευτικά λειόκαννα μαζικής παραγωγής και με πρωτοκλασάτα σκοπευτικά αεροβόλα Ολυμπιακής σκοποβολής.

Ο μηχανισμός Mausingfield:

Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε πληροφορίες για την δυνατότητα εισαγωγής σκοπευτικών τουφεκιών ARC στην Ελλάδα.