ΔΙΚΑΝΝΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά,Το παρακάτω δίκανο αποκτήθηκε πρόσφατα από κληρονομιά.Γνωρίζω ότι έχει κατασκευαστεί στο Λονδίνο και έχει επανακατασκευαστεί.Αν μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες θα είναι ότι καλύτερο. Επίσης χρειάζετε πολύ καλή συντήρηση και “βάψιμο” εσωτερικά των καννών. Μου αναφέρθηκε επίσης ότι οι κάννες είναι Δαμασκηνές. Ολα αυτά προφορικά.Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.Ακολουθουν φωτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας κατασκευάστηκε στο Λονδίνο πριν το 1904. Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται όνομα κατασκευαστή.  Αν όντως είναι WE.J.Jeffery αυτό είναι  θετικό καθώς πρόκειται για διάσημο οίκο. Αν ήταν σε άριστη κατάσταση και από πρωτοκλασάτο κατασκευαστή η αξία του θα ήταν γύρω στα 3000 Ευρώ. Χωρίς όνομα κατασκευαστή και με σημαντική και εμφανή φθορά η αξία του μειώνεται δραστικά.

Δεν χρειάζεται κανένα βάψιμο εσωτερικά των καννών. Η κατάσταση του και το γεγονός ότι κατασκευάστηκε για μαύρη πυρίτιδα το καθιστούν επικίνδυνο για σύγχρονα φυσίγγια. Η καλύτερη επιλογή είναι να γίνει ένα επαγγελματικό καθάρισμα και συντήρηση ώστε να διατηρηθεί η συναισθηματική του αξία.

ΔΙΚΑΝΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

Kalhspera K. Nikita !!
Mou dwthike ena dikano(exw steilei Fotografies) apo ton pappou moy kai tha hthela na sas rwthso an exete kapoia gnwsi tou oplou aytoy !
Euxaristw polu ! (esteila kialles fotografies sto email sas )

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι κατασκευασμένο από την τουρκική εταιρεία Huglu. Η εταιρεία αυτή κρίνεται ως μια από τις πιο σοβαρές τουρκικές εταιρείες και έχει σημαντικές πωλήσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Η αξία του ως μεταχειρισμένο είναι στο 70 τοις εκατό της αξίας που έχει το αντίστοιχο καινούργιο μοντέλο.

ΑΙΜΑ ΤΣΙΧΛΑΣ

Γειά σας. Είναι ένα ερώτημα που με βασανίζει χρόνια και σκεφτόμουν ότι ίσως ξέρετε κάτι περισσότερο εσείς. Έχω παρατηρήσει πολλές φορές, όχι όμως πάντα ότι όταν μαζεύω μια τσίχλα που μόλις έχω χτυπήσει, το αίμα της μόλις έρθει σ΄επαφή με το δέρμα μου γίνεται μωβ σαν να έχω βαφτεί από μούρα από τις μουριές, για να καταλάβετε. Δε συμβαίνει πάντα όμως. Σας στέλνω και φωτό που όμως δε φαίνεται και πολύ καλά η απόχρωση πάντως δεν είναι κόκκινο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αλλαγή χρώματος στο αίμα δείχνει κάποια χημική αντίδραση. Ενας μικροβιολόγος ή ένας γιατρός είναι οι καλύτεροι να μας πουν ποια αντίδραση αλλάζει το χρώμα του αίματος.

ΓΙΑΤΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΥΛ ΣΤΟ ΣΙΤΟΡΙ

Kυριε Νικήτα και πάλι καλησπέρα.γιατι δεν ανοίξατε και τα τσοκ στο citori?τι κυνηγια κάνετε με τόσο στενά τσοκαρισματα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κύριο θήραμα είναι το κουνέλι και δεύτερο η φάσσα. Τα τσοκ όπως είναι είναι αρκετά καλά για αυτά. Για πιο κοντινά υπάρχουν φυσίγγια διασποράς αλλά για το 20άρι είναι λίγο δσεύρετα.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΖΑΡΚΑΔΙ

Κ. Νικήτα καλησπέρα κ χρόνια πολλά.
Αποφάσισα να συμμετάσχω σε μια ομάδα που κυνηγά νόμιμα ζαρκάδια σε ρεζέρβα. Έχω τα εξής όπλα. Fair slx 600 goose, fair slx 600 slug, Winchester sx4 71 πόντους καννη κ Winchester slug.
Με λιγα λόγια έχω 2 καρτεροντουφεκα αλληλεπιθετο κ ημιαυτόματο κ 2 slug πάλι αλληλεπιθετο κ ημιαυτόματο.
Ποιο να πάρω; Να χρησιμοποιώ μΟΝΟΒΟΛΑ ή δράμια; Αν δράμια, τι νούμερο; Σκεφτόμουν πχ 18βολα.
Περιμένω τη συμβουλή σας κ επίσης παράκληση να μοιραστείτε κ οποιαδήποτε άλλη γνώση για το κυνήγι ζαρκαδιου. Οτιδήποτε για σκυλιά, εξοπλισμό κλπ.
Σας ευχαριστω πολύ
Μετά Τιμής
Γ.Χ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενα από τα όπλα Slug, αυτό που σας βολεύει σκοπευτικά είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν και το ζαρκάδι, σε σύγκριση με τον αγριόχοιρο, είναι πιο ευάλωτο, αυτό δεν μειώνει την υποχρέωση για άμεση και ανώδυνη καταβολή. Το μονόβολο γίναι καλύτερο για αυτή την περίπτωση από δράμια.

Δεν έχω άμεση εμπειρία από κυνήγι ζαρκαδιού. Θα επαναλάβω αυτό που άκουσα από Γερμανό κυνηγό: η παγάνα για ζαρκάδι πρέπει να είναι αργή και ήρεμη, δεν χρειάζεται σαματάς όπως στον αγριόχοιρο. Υποθέτω ότι στην ρεζέρβα εφαρμόζουν την τεχνική της παγάνας. Το μοναχικό κυνήγι δεν είναι αρκετά παραγωγικό για ρεζέρβα.

WINCHESTER SX4 SUPER MAGNUM

Έχω το συγκεκριμένο όπλο περίπου έναν χρόνο το πήρα για το κυνήγι πιο πολύ του λαγού σωστό ή λάθος ήταν η επιλογή μου όσους λόγους έχωτουφεκίση μέχρι σήμερα όλοι έπεσαν τραυματισμένοι με δυο και τρεις τουφεκιές έχω τσοκ 2 αστέρια και χρησιμοποιώ φυσίγγια semi magnum remington τα οποία με την benelli κρύο που είχα πριν έκαναν καλές τουφεκιές. Εάν γνωρίζετε και μπορείτε να με συμβουλέψετε για το τι φυσίγγια και τι τσοκ θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ θα σας ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επανελειμμένες βολές με φτωχό αποτέλεσμα μάλλον δείχνουν ότι ο στόχος δεν κεντράρεται στην τουφεκιά. Το πρόβλημα μάλλον είναι θέμα εφαρμογής κοντακιού και και όχι βλητικό.

Κάνετε μια πρώτη σύγκριση των μέτρων των κοντακιών της SX4 και της Benelli. Μετά θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μια δοκιμή στον πίνακα για να δείτε που στέλνει τα σκάγια το όπλο σε σχέση με το σημείο σκόπευσης.

Είναι μάλλον απίθανο για ένα σύγχρονο όπλο όπως το SX4, ρίχνοντας καλά φυσίγγια όπως τα Remington να παρουσιάσει ελλιπή κινητική ενέργεια. Το πρόβλημα είναι μάλλον σκοπευτικό.

ΑΞΙΑ ROBUST

Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση , έχω στα χέρια μου ένα δίκαννο

MANUFRANCE SAINT- ETIENE τρία αστέρια GAL 12 , FUSIL RUBUST

BREVETE S.G.D.G.

Το συγκεκριμένο όπλο μου το δώρισε ο πάτριος μου ο ποιος πριν 20 ημέρες

έφυγε από την ζωή, παρακαλώ θα ήθελα να μου δώσετε την εκτίμηση σας για το πόσα

χρήματα κοστίζει σήμερα.

Ευχαριστω και αναμένω νέα σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αξία του Robust θα εξαρτηθεί από την κατάσταση, το μοντέλο και τα χαρακτηριστικά του, αν πχ έχει απλούς ή αυτόματους εξολκείς. Ενα Robust 222, το πιο συχνό μοντέλο που συναντάται στην Ελλάδα, σε εξαιρετικά καλή κατάσταση πωλείται γύρω στα 1500 Ευρώ.

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΣΕ ΙΖ58

Κ. Νικήτα καλησπέρα
Η φωτογραφία που σας στέλνω είναι από ένα δίκαννο baikal ij58m το οποίο παρουσιάζει τη διάβρωση στη δεξιά κάννη που βλέπετε στη φωτογραφία . Η διάβρωση είναι στο αριστερό πλευρό στο μεγαλύτερο μέρος της κάννης. Το πήγα σε οπλουργό και μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα απλά να το συντηρώ σωστά. Η γνώμη σας ποια είναι ως προς την ασφάλεια χρήσης του συγκεκριμένου?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι διαβρώσεις μπορούν να μετρηθούν και έτσι να υπολογιστεί η αντοχή του σημείου αυτού στις πιέσεις. Το οπλουργείο Ηφαιστος ειδικεύεται στην λείανση και μέτρηση καννών, ίσως θα έπρεπε να το πάτε μέχρι εκεί για έναν έλεγχο, το τηλέφωνο τους είναι 210-6445581.

ΛΑΔΙ WD40

Γειά σας.
Αν σκουπίσουμε με λαδωμένο με 10w40 ρούχο ή χαρτί τις κάννες και τα κλειδιά του όπλου μας ..Κάνουμε ζημιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καθόλου ζημιά δεν κάνετε. Αν και το WD40 δεν είναι καλό λιπαντικό, δεν παύει να είναι άριστο για την αφαίρεση υγρασίας και προστατευτικό από την οξείδωση.